TurkStream-kaasuputki avautuu – vahvistaa Venäjän asemaa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Turkin presidentin Recept Erdoanin eilen illansuussa käymän puhelinkeskustelun yhteydessä vahvistettiin, että Mustanmeren ali kulkeva TurkStream – kaasuputki otetaan käyttöön vielä tämän kuin aikana. Kyseessä on hankkeen ensimmäinen putki, jonka rakentaminen aloitettiin 2017. Sopimukseen sisältyy TurkStream 2:n rakentaminen. Nyt myös Serbis kytkeytyy verkostoon. https://en.m.wikipedia.org/wiki/TurkStream

TurkStream 1 toimittaa Gazpromin kaasua 15 miljoonan eteläbalkanilaisen huushollin tarvitseman energian verran.

Yhdysvaltain Saksan suurlähettiläs Richard Grandell varoityi viime tammikuussa saksalaisia NordStream 2:saa mukana olevia yhtiöitä pakotteista.

Grandellin mukaan NS2:n ja TurkStreamin käyttöönoton jälkeen Venäjä kykenee sirtämään maakaasua Eurooppaan ilman, että sen täytyy enää lainkaan turvautua Ukrainan välitystoimintaan.

Näin Ukraina menettää tuloja sekä strategisen suojan, joka sillä on Venäjän aggressiota vastaan.

Kaikkiaan NS2:n ja TS:n rakentaminen edistävät Yhdysvaltain näkemyksen mukaan Venäjän strategiaa, ja horjuttavat Ukrainan ja Euroopanturvallisuutta.

NordStream 2:n omistajayhtiöitä ovat Gazpromin ohella saksalaiset energiayhtiöt Uniper ja Winternet sekä hollantilaiset Shell ja Energie. Suomi kytkeytyy hankekokonaisuuteen monin intressein, mm Fortumin Uniper-omistajuuden kautta.

Suomessa TurkStream -hanke ja sen ensimmäisen vaiheen valmistuminen on jäänyt tärkeämpien uutisaiheiden katveeseen. TS1:n putkistojen koeponnistukset aloitettiin lokakuun puolella. Eilinen päämiesten puhelinkeskustelu vahvisti testien edenneen myönteisesti. Kohta siis nähdään avajaiset ylöeine ouheineen ja kukkapuskineen. Venäjän ote Euroopan energiastrategiassa lujittuu. Samoin sen poliityis-taloudellis-strateginen kumppauus NATO-maa Turkin kanssa. Muistamme miten presidentti Macron viikko sitten puhuu sujnsa puhtaaksi, julistaen Naton aivokuolleeksi. Diagnoosiin sisältyi karu piikki Saksaa kohtaan, eikä vähiten nyt ajankohtaisen TS:n johdosta! Liittokansleri Merkel kiirehti torjumaan ranskalaiset terveiset pitäen niitä tarpeettomina ja yliampuvina. Ehkä hän tykönään kuitenkin tajuaa, ettei kaikki Tässä osaoptimoinnin pelissä ”Ole mennyt ihan putkeen”.

 

 

 

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu