Uusi uljas tuotantojärjestelmä: Ihmistä verotetaan – kone on vapaa velvoitteista
IHMINEN vs. KONEET
Tuotantojärjestelmän muutoksesta, ammateista, veroista ja muutoksista ihmisen osassa vm. 2024
Uusi TalousJärjestelmä huutaa uutta Parta-Kallea selittämään ihmisille, mitä heidän rauhaansa kuuluu.
*
Esitän ja vaadin seuraavaa:
Keinoälylaitteille (AI -figuraatiot monine versioneen) on annettava:
Sosiaaliturvatunnus.
Verokortti ja veronumero.
Suomen kansalaisuus.
Näiden myötä heidät, IHMINEN JA KONE – näkökulmasta riippuen:
”kohotetaan ihmisten tasolle”
tai
”alennetaan ihmisen tasolle”.
Tekoäly ja muu korkeatekninen tuotanto verolle!
*
Niin tai näin: työn ja tuottavuuden muutoksen, laajemmin ilmaisten Uuden Talousjäjestyksen [UTJ] seurauksena näin on pakko tehdä.
Eräs valtionpäämies sanoi jo vuosia sitten: Se joka hallitsee tekoälyä, hallitsee maailmaa. Totta. Mutta hän tarkoitti aivan muuta kuin mitä tässä tarkoitan Tekoälyn halllitsemisen suhteen. Nyt tekoälyn sovellutukset omaava taho, taloudelliset magnaatit, hallitsevat tekoälyä ja sen tuottamaa lisäarvoa. Mutta osa siitä, merkittävä osa, kuuluu luonnonlainomaisesti Yhteiskunnalle: nyt yhteiskunnat seisovat ”tumput suorina” ilman halua ja kykyä puuttua todellisuuteen, joka on Yhteiskunnan kannalta kohtalontäyteinen. Yhteiskunnat seisovat tai kaatuvat sen mukaan, miten tämä asia hoidetaan.
Yhteiskunnat ovat jo hävinneet pelin?
*
Pysyäkseen pystyssä, koossa ja toimintakykyisenä Yhteiskunta tarvitsee verotuloja. Nykyisellään ihmisen työtä verotetaan ja kuormitetaan eläke, sotu yms. maksuilla, mutta koneiden (AI-figuraatiot) tekemää työtä ja tuotantoa ei veroteta tekopäässä. Se on verovapaata hommaa.
Ihminen ja kone tuotannontekijänä eivät ole yhdenvertaisessa asemassa:
työn tuottaminen koneellisesti (robotit, automaatio, eri AI-figuraatiot) on muutenkin kootun työn -periaatteen mukaisesti (pitkät sarjat, toistettavuus, skaalaus etc.) edullisempaa työn teettäjälle.
Miksi sitä, älyllistettyä konetyötä, siis edesautetaan nykyisellä verovapaudella, ja yhteiskunnan olemassaolon kannalta olennaiset verot kohdennetaan ihmis-työn tekemisen kontolle?
*
Suurin uhka: Keskiluokan kovertuminen.
Kun keskiluokka kovertuu, kovertuu koko yhteiskunta: sen kantava rakenne heikkenee, kohtalokkaasti. Köyhänäkin menee, mutta kokonaisen yhteiskuntaluokan häviäminen tuottaa aukon, jota mikään voima ei kykene kuromaan umpeen. Pieni vähemmistö ja suuri enemmistö eivät ole koskaan olleet niin kaukana toisistaan, melkein kuin eri planeetoilla. Kovertuva keskiluokka, kadotessaan ja merkitykseltään hiipuessaan, lakkaa hoitamasta tärkeintä tehtäväänsä: noita ylä- ja alaluokkia, kermalistoa ja proletariaattia, yhteensitovana voimana. Tehtävästään kyvyttömäksi joutuneena yhteiskunnan koheesio heikkenee, lakkaa ja sitten ei ole enää – yhteiskuntaa. On erilliskunta.
Verotettavien katoaminen.
Työntekijöiden muodonmuutos (metamorfoosi): koneet, robotit, botit; AI:n nousu vs. ihmisen, lihaksen ja kaurapohjaisen voimankäytön kato.
Eivät työt mihinkään katoa: työn tekijät vaihtuvat, ihmisten sijasta työn tekevät koneet, koneen jatkeet ja niitä ohjaava sähköinen rakenne. Kehruu-Jennystä alkanut työnteon painopisteen muutos, joka on jatkunut, edennyt jo pitkälle, äkkiä purskahduksenomaisesti keikahtaa pois ihmisestä.
Verotettavien hälveneminen: mitä tilalle?
Työn tekevät muut, kuin ihmiset:
Lisäarvon tekevät muut, kuin ihmiset:
Liikevaihdon tekevät muut kuin ihmiset:
Voiton tekevät muut kuin ihmiset:
Maailma pyörii muiden kuin ihmisten toimesta:
Seuraus: ihminen katoaa hyödyttömään olemiseen ja hyörintään.
Uusi Talousjärjestys [UTJ 5.o] ei tunne ihmisen arvoa. Kun välinearvo katoaa, tyhjenee kaikki: tuloksena tarpeettoman ihmisen probleemi. Ei heitä tarvita edes siihen viimesijaiseen ihmis-toimintaan, mihin vielä eilen: kuluttamaan. Kuluttaa voidaan muutenkin: hinkkaamalla rikki kivipesussa, lyhentämällä käyttöikää luonnikkaasti käyttämällä heikompia materiaaleja (määräaikaistuote), lyhentämällä torikelpoisuusaikaa, ehkäisemällä sisältäpäin tuotteen elinkaaren pidennys-yritykset, aina minimiin saakka. Kehittyneimmillään tuote sisältää oman kuolinpäivänsä, sisään asennettuna poistopäiväyksenä (ostajalle liisattu tuote sammuu).
Ostaja on vuokraaja, tahtomattaan, väliaikainen. Myyjä ei luovuta ostotapahtumassa oikeuttaan tuotteeseen tai hyödykkeeseen. Vain luovuttaa käyttöoikeuden määräajaksi.
*
Maailma on persoonattoman ei-lihaslähtöisen energian oma, maailma on sähkön, koneen, robotin, botin, teknisen taidon oma (Artifical Intelligent): Uuden Intelligenzian [UI]. Uusi Intelligenzia on se vähemmistö, jolla on käyttövoima tähän kaikkeen: pääoma ja sen suoma valta, luovutettu käsin koskematta, kansalta mitään kysymättä. UI ei ole vaihdettavissa, se on sinällään niin suuri osa, keskuspyörittämö, maailmassa, että helpompi vaihtaa ympäröivät rattaat, ne joita keskuspyörittämö pyörittää, kuin yrittää vaihtaa tuo mahtava mahtiakseli.
Uusi Intelligenzia on vapaa tekemään rahaa, kasauttamaan sitä, keskittämään sitä; imuroimalla ja kahlitsemattomalla oikeudella tehdä uutta rahaa. – Verovapaasti. Uusi rahantekijä-luokka on verotuksen ulkopuolinen tuotantojärjestelmä, jolla on kaikki oikeudet ja olemattomat velvollisuudet. Niiden oikeudet käyvät yli kaiken maan ja kansan, mutta ainut velvollisuus on palvella omistajaansa tuottamalla sille rajattomia voittoja.
Vanha kansa, kaikki muu väki menettää tuotantotaloudellisen potenssinsa, mutta säilyttää verovelvollisuutensa. Yhä useampi pakkautuu tulopyramidin jalustaan, mutta maksaa entistä olennaisemman osan supistuvista tuloistaan verottajan kaikkialle yltävään ahneeseen laukkuun.
Kuka hallitsee koneet ja virittimet, hallitsee maata. Miten Valtio on antanut noiden kehitysvoimien omia näin yksipuolisesti yhteiskunnallisen vallan ja keskikentän? Mikä ihme valtiota vaivaa?
Koneiden ja virittimien omistuspiirin ulkopuoliset ovat proletariaattia, jonka selkänahkaa valtiasluokka ruoskallaan soittaa.
*
Kaikkien aikojen vallan, rahan ja mahdin keskittyminen on iso näytelmä silmiemme edessä, ilman että näemme sitä. Se tulee tajuntaamme ihon ja tuntoaistimuksen kautta, ei tajuisen ymmärryksen ja varainsiirtomekanismin käsittämisen kautta.
Ihmisen (in sich) kyky ja edellytys tehdä tuottavaa työtä katoaa. Työn tekevät isot systeemit sinänsä (in machine) ja kokoavat tuoton tuotteistetusti ja tehokkaasti. Muille kuin koneenhaltijoille ei jää mahdollisuuksia. Se voi harrastella kaikenlaista, vailla äärtä ja rajaa, mutta vailla todellista merkitystä myllyn toimintaan, – ellei se löydä omasta toiminnastaan sisäisiä merkityksiä ja vaikuttimia.
Mahdollisuuskato kohtaa ihmisen. Ihminen on lämpökattilan tunnoton, tajuton sammakko.
Muusta sinä ihminen huolta kannat, mutta et itsestäsi!
*
Koskaan maailmanhistoriassa näin suurta kaappausta ja keikausta ei ole tehty näin hiljaisesti, ikään kuin salaa, – ja kuitenkin meidän kaikkien silmiemme edessä. Varsinaiset taikurit ja Taika-Jimit asialla! Miten me voimme näin sokeita olla? Miten kaikki iso, suuret kumoukset ja valtojen muutokset aina tulevat sukkasillaan, piilossa tajunnaltamme, kunnes eräänä päivänä kaikki paljastuu: Mutta vallat ovat silloin jo vaihtuneet.
Eli kuten mm. Imperiumien katoamista tutkinut Niall Ferguson sanoo:
Imperiumit romahtavat aina yllättäen, kukaan ei usko sen voivan tapahtua, mutta loppu on aina pitkän ajan kehityksen seuraus, ja se mikä näkyy lopulta savuavina raunioina, on tulosta tuosta muutoksesta, joka on tapahtunut (ja jonka on annettu tapahtua).
Lauri Tähtinen kirjoitti vuonna 2006 Fergusonin silloista tuoreinta teosta arvioidessaan (UP 4/2006):
”Tulevaisuudelta Niall Ferguson odottaa imperiumien kasvavaa roolia. Kansallisvaltiot ovat eräänlaisia väliinputoajia, historian kummajaisia. Todellisuudessa imperiumit vievät historiaa eteenpäin. Eniten Ferguson pelkää, että yksinapaisen Amerikka-johtoisen maailman tilalle muodostuisi navaton, anarkinen maailma. Uuden ajan merirosvot ja viikingit voisivat palata hallitsemattomina keskuuteemme.”
Miten maailma onkaan muuttunut, aikakausi keikahtanut kuluneiden 18 vuoden aikana. Tuo näkemys oli mahdollinen silloin joskus, ennen Putinin Munchenin puhetta 2007, ennen 08.08.08 -hetkeä, ennen globaalin talouden ja vaihdannan Suurta muutosta, jonka kylmän sodan jälkeinen väärinarviointi joudutti maailman johtavaksi virtaukseksi: ennen läntisen voitonvarmuuden sammumista, ennen Yhdysvaltojen valtiollis-kansallisen rakenteen kohtalokasta murenemista, atomisoitumista; ennen globaalin vapaakaupan ja vaihdannan aiheuttamia tuhoja, ja ennenkaikkea ennen Kiina-keskisen maailmanvallan astumista markkinoille kaikella voimallaan, josta tosin nytkin vasta aavistamme vain kapean siipaleen. Kun ja jos 2006 pelättiin ”navatonta anarkistista maailmaa”, niin me saimme [hitaasti voimistuvaa, mutta predestinoituna] Idän yksinapaisen hegemonian, läntisen naivismin epäitsekkäällä avulla. On tässä turha kehottaa tarkkailemaan Idän nousua, kuin kuun ilmaantumista taivaan kannelle: ette te kuitenkaan näe, vaikka kaikki tapahtuu kellopelin tarkkuudella, mutta ei sormia napsauttamalla, vaan kummallisena tahtojen ja sattumien summana.
Katsokaa BRICS´in kasvua väljäliikkeisenä viittana erilaisten valtojen pienimmän yhteisen nimittäjän nimissä [verratkaa sitä EU:n kummalliseen intohimoon pyrkiä valtioksi, vaikka epävaltio-muodostuksen kautta! Olen kirjoittanut tästä bastardivaltiosta vuosia.]. Lähivuosien aikana monet ei-eurooppalaiset ja ei-amerikaaniset valtiot hakevat voimaa Kiinan keisarinviitan liepeen suojista, muutkin kuin Turkki ja muut epäortodoksiset.
[Ironista, eikö totta, se mitä Ferguson kirjoitti jo 2006: ”Euroopan unionin merkitystä ei hänen mielestään pidä liioitella. Se on edelleen pääasiassa tulli- ja lakiunioni, ei todellinen liittovaltio. Fergusonin mielestä ainoastaan italialaisilla voi ehkä havaita vahvemman siteen EU:ta kuin omaa kansallisvaltiota kohtaan.” Ks. lähemmin emt.: Niall Ferguson: ”Imperiumit edistivät suvaitsevaisuutta” | UP 4/2006 (ulkopolitiikka.fi)
*
Tuotontekovälineet on aikaa sitten yksityistetty. Ennen ne olivat maa, työvoiman työ ja pääomat. Ne oli jo ennen omaa aikaamme annettu yksityisten, entistä yksittäisempien, tahojen käsiin. Näin myös voitot ja valta on yksityistetty, kirjaimellisesti, yhä harvempiin käsiin. Tänään avaruus, sähkö ja mielenmuokkausvälineet, tuo rajaton avaruus, on annettu yksityisiin käsiin. Harvempiin käsiin, kuin koskaan mikään merkittävistä tuotannontekijöistä. ]
Velvollisuudet, verot ja systeemiuhrius on sosialisoitu, se käsittää yhä useampia, ja lopulta kaikki, kaikki muut paitsi harvat uusien privatisoitujen voitontekovällineiden omistajat. Tilanne huutaa uutta parta-Kallea, esittämään onnettomille heidän onnettomuutensa koko kuva.
Eivät he ymmärrä, mitä heille tapahtuu. Se pitää selittää, kuvata ja kiihottaa vastustamaan sitä. Mutta he eivät kuuntele, sillä he eivät näe, mitä heille tapahtuu. He ovat immuuneja oman kohtalonsa, proletarisoitumisensa, ymmärtämiselle ja ymmärtämisen skaalaamisen tarpeelle. Vielä he ovat onnellisia itsessään, onnellisen tietämättömiä menossa olevan prosessiin luonteesta ja seurauksista: sinä päivänä, jona he lopullisesti tuntevat nahoissaan sen, mitä nyt tapahtuu, he ovat jo menettäneet kaiken mahdollisuutensa.
*
Ketkä ovat oman aikamme edelläkävijöitä tässä julmassa prosessissa? Keiden elämässä, toiminnassa ja ammateissa ilmenee keskitetysti ja ilmaisevasti koko tapahtumien kulku ja kuva? Katsokaa, mitä on tapahtunut taksinkuljettajille: katsokaa mitä on tapahtunut logistiikan ammattilaisille, nähkää, mitä taksiautoilijoista ja linja-autonkuljettajista on tullut. Ammatit ovat proletarisoituneet muutamassa vuodessa. Se mikä on tapahtunut keskeisten perusoikeuksien, siis ihmisten, tavaroiden, työväen ja pääomien siirtelyn kentässä, tapahtuu nyt kaiken tuotannollisen lisäarvon muodostuksen ja voiton synnyttämisen maailmassa. Ihmisen tekemä työ muuttaa muotoaan, menetelmiään ja mahdollisuuksiaan. Ihmisen tekemä työ kovertuu tyhjiin siinä prosessissa , jossa tuotanto, lisäarvo, voitot, pääomat ja keskittyvät vallat tyhjentävät ihmisen kaikkine tuotantotaloudellisine potentiaaliennen, ja lisäarvon muodostaminen anastetaan siltä, alkuperäiseltä ihmiseltä, yksilönä ja luokkana, ja kaiken tuon arvoa tuottavan luokan elämä riisutaan alasti, siltä viedään keskeinen arvonmuodostuksen väline, oma työ, ja kaikki tämä siirtyy ja on jo olennaisesti siirtynyt uuden luokan, koneistojen omistajien haltuun. Tarvitaan uuden proletariaatin uusi parta-Kalle selittämään tämä koko katastrofi.
Ja kaiken aikaa syntyy jo syntyessään valmiiksi proletaarisia ammetteja, Wolt-kuskeja, jotka sotkevat munamakelillaan ympäriinsä etsien ja kohdaten muonatoimeksiantajiaan, isot pakaasit selässään, kuin vertauskuvana sen taakan mahtavuudesta ja symbolitodellisuudesta, jota tuo laatikko kantajastaan ilmentää. Ennen, aikojen alussa, keräilijä-metsästäjät juoksivat toukkien ja riistan perässä. Tänään keräilijä-metsästäjät keräävät ja metsästävät toinen toisiaan, toinen munamankelilla sotkien, toinen kotisohvalla pizzalähettiä odottaen, luullen kuuluvansa muka eri yhteiskunnalliseen asemaan ja maksaja-toimittaja kastiin, käsittämättä olevansa pilakuvia modernista Uudesta TalousJärjestyksestä, versio se ja se.
*
Me, suuri enemmistö, emme ole lainkaan kuusaalla siitä, mitä hemmettiä täällä tapahtuu.
Me, suuri enemmistö, emme lainkaan näe saati käsitä, mitä meille tapahtuu.
Me, suuri enemmistö, emme lainkaan ymmärää tätä menoa, emmekä siksi omista minkaan maailman keinoja vaikuttaa siihen, mitä hemmettiä täällä on menossa.
Me emme ymmärrä, me emme näe, me emme käsitä, emmekä me siksi kykene tekemään mitään. Me vain tunnemme, että ”kaikki ei ole ihan OK”. Mutta emme osaa sanoittaa tuntemustamme, emme osaa tehdä johtopäätöksi, emme pysty tekemään mitään. Emme voi estää, emme edes hidastaa tätä suunnattoman vauhdin ja laajuuden saanutta muutosta, työtä tekevän ihmisen (homo faber) potentiaalin sulamisen ja kiihtyvän proletarisoitumisen kierrettä. Meidät tyhjennetään kyvyistäme, edellytyksistämme ja vaikutusmahdollisuusksitamme. Meistä on tulossa oman elämämme ja asemamme proletaareja, käyhiä, kurjia.
Miten se juuri nyt voi olla mahdollista, miten se juuri nyt tapahtuu? Nyt, kun kaikki kehityksen, muutoksen ja mahdollisuksien avaimet kilisevä taskuissamme, kaikki avara kasvu ja kohoaminen on näkyinä silmiemme edessä. Mahdollisuuksien aika ja mahdollisiuuksien maa – kenpä sen voisi meiltä anastaa?
*
Kyky toimia ja kyky tuottaa keskittyy. Se suorastaan imuroidaan kentältä. Kuka sen vie. Keino ja tapa tuottaa lisäarvoa keskittyy. Kuka tuottaa ja luo? Laajassa kuvassa kone. Koneet, robotit ja integroitunut äly. Ei himinen tuolle hirvitykselle mitää mahda. Ne jyrää meitit. Kone, joka vastaa tuhatta ihmistä voittaa. Integroitu laitos joka vastaa miljoonan ihmisen ponnistuksia voittaa. Kertautuva, kaasautuva potentiaali voittaa hajallisen, pointillisen tuotannontekijävoiman täystyrmäyksellä.
Mikä on sivupiirre tässä prosessissa.
Ihminen maksa veroa. hän on syntynyt ensisijaiseti verovelvolliseksi ja toissijaisesti ihmiseksi. Systeemitaloudellisesti hän on kuluerä, ja vasta toissijaisesti, sikäli kuin hänen potentiaalinsa kilpailutilanteessa yleensäkään riittää, systeemille merkityksellinen olio. Muuton parasiitti vain. Veroa ja voitontekotehdasta kannattavana ihminen vielä saa elää – muutoin on parempi että hän vetäytyy sivuun, kantamasta hiekkaa tuotantojärjestelmän lattialle ja maksimoidun liiketaloudellisen tuotontuottojärjestelmän kosmeettisena haitakkeena.
Mikä kaiken menon ytimessä: ihmisen syrjäyttämisen (kiihdytetty prosessi) tapahtumassa menestyksen salaisuuksista suurin, tuottokapasiteetin lisäksi merkittävänä, mutta merkityksen merkittävyyden aleneman osatekijänä on pieni muodollisuus: Uuden Tuotantotaloudellisen järjestelmän (UTTJ) tuotannontekijäkulut on minimoitu, eikä koko mylly maksa lainkaan veroja.
Koneen tuottama lisäarvo on ihanaa, koska se hyötynäkökohtien ja muiden tuotannollisten hyötyjen lisäksi se ei maksa palkkoja eikä maksa veroja. Inhimillisen työn kalleus syrjäyttää itsensä. Kone ei vaadi palkkoja eikä lomakorvauksia, ei sairaus- eikä äitiyslomia, se ei sairastu flunssaan, lapsen korvatulehdukset eivät sitä koske jne. Kone on omistajansa uskollinen orja, tuottaja, potentiaali ja hyötykone, ja jos se alkaa nikotella tai lakkoilla, uusi parempikone korvaa sen. Edes romuttamismaksuja ei koidu omistajatahon harmiksi. Sitäpaitsi koneesta ei tarvitse maksaa veroja.
Vain ihmisen tuottama lisäarvo on verollista. Koneen tuottama lisäarvo on onnistuneesti säilytetty verovapaana, saapa sen hankintahinnasta jopa verohelpotuksia.
*
Uusi taivas ja uudet maat.
Yksi sokervuori saa enemmän kuin miljardi ihmistä. Mitä ne ”hyödyttömät” hyödyttävät järjestelmää? Siinähän. kantavat hiekkaa sandaaleissaan, tuottavat piipitystä.
*
Miksi kukaan järkevä ihminen tekisi sellaisen järjestelmän, joka on kuin häntäänsä pureva käärme?
Sellaisen, jossa ihmiset maksavat verot ja maksut. Mutta samaan aikaan heiltä vajentuu tai poistuu kyky tehdä työtä, siis sitä työtä, joka tuottaa lisäarvoa ja joka tuottaa tuloa, josta kykenee maksamaan niitä ihmisen osa ilmeisimpiä tekoja: kykyä maksaa veroja ja maksuja:
Kukapa tuollaisen systeemin loisi————–+
Ja kukapa loisi sellaisen järjestelmän, jossa kaikkein tehokkaimmat, tuottavimmat ja eniten profitia tuottavat tuotannontekovälineet pidettäisiin kaiken verotuksen ulkopuolella. Kukapa?
Aikamme sankarit, koneiden tekijät, robottien tekijät, integroitujen älykoneiden valmistajat ja älyllistetyn potentiaalin (AI) herrat, loivat jo sen.
*
Ja me annoimme heidän tehdä sen.
Pullon henki on jo vapautettu.
Aave kulkee Euroopan yllä, tuotantotaloudellisen vallankumouksen aave.
*
Ote Wikipediasta:
Marx – Engels: Kommunistinen manifesti.
…
*
Kommunistisen puolueen manifesti alkaa:
»Aave kummittelee Euroopassa – kommunismin aave. Kaikki vanhan Euroopan mahdit ovat liittoutuneet pyhään ajojahtiin tätä aavetta vastaan: paavi ja tsaari, Metternich ja Guizot, Ranskan radikaalit ja Saksan poliisit.»
Varsinainen asiateksti alkaa:
»Koko tähänastisen yhteiskunnan historia on ollut luokkataistelujen historiaa – – sortaja ja sorrettu ovat – – käyneet keskeytymätöntä taistelua – – mikä joka kerta on päättynyt joko yhteiskunnan vallankumoukselliseen uudistamiseen tai taistelevien luokkien yhteiseen häviöön.»
Esimerkkeinä sortajista ja sorretuista eri aikakausina mainitaan vapaat ja orjat, patriisit ja plebeijit, paronit ja maaorjat sekä ammattikuntien mestarit ja oppipojat. Näillä oli kuitenkin vain historiallista merkitystä, sillä Marxin omana aikana kaikkia aikaisempia tärkeämmäksi olivat hänen mukaansa tulleet porvariston ja proletariaatin väliset ristiriidat. Manifesti toteaa, että ”koko yhteiskunta jakautuu yhä enemmän kahdeksi suureksi vihollisleiriksi – – porvaristoksi ja proletariaatiksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisin olennainen ero kiteytyy tuotannollisen työn tekijöiden vastakkaisuuteen:
Kun ihminen tekee tuotannollisen työn: Verot ja maksut.
Kun kone, robotti, AI tekee tuotannollisen työn: Vapaa maksuista.
Voiko yhteiskunnallisen vastakkainasettelun osapuolet olla eriarvoisemmat? Siellä missä tuotantorakenne perustuu eriarvoisuuteen, siellä yhteiskunnalliset ongelmat. Vastustamattomasti.
Tätä ei voi ohittaa.
Aulikki Oksanen, 1970:
”Ei, ystäväni, niin kauan kuin
leivästä jää reikä leipojan käteen,
jääköön rakkaudesta puhuminen
pastorien houreiksi.
Pitäkööt leijonat makeiskorinsa,
puolueettomat humanistit
korulauseensa.
Tätä vääryyttä vastaan
ei taistella kukkasin.
Tätä verta ei pysäytä
pehmeä myötätunto.
Nälkäisten vatsat eivät
suudelmista täyty.”
Konetyö, automaatio ja tekoälysovellusten tuotanto on saatava verolle!
Kenen joukoissa seisot?
Koneiden vai ihmisten?
Robottien vai ihmisten?
Aippien vai ihmisten?
Ilmoita asiaton viesti
Verovelvollisten profiilin mutaatio: keskiluokan kovertuminen.
Tulojen J-käyrä: yhä harvemmat saavat entistä enemmän: yhä useammat saavat entistä vähemmän.
Väliluokka (middleclass) kovertuu. Verovelvollisen kansalaisen lantio ohenee, pää paisuu – ja jalat turpoavat.
Muodottomuus valtaa yhteiskunnan profiilikartan.
Ilmoita asiaton viesti
Talousnäkymistä taas tänään. Ei mitään uutta. Suomen talouden pohja on hutera: Kuka uskoo en vuoden BKT-kasvun olevan peräti 1,7 %? Käsi ylös, joka uskoo! Minä en. Kysyn vain: millä edellytyksillä kasvu voisi käynnistyä noinkin ”muhevana”?
”Hallituksen tavoite julkisen talouden alijäämän painamisesta prosenttiin hallituskauden loppuun mennessä näyttää olevan karkaamassa jopa miljardien päähän.
Valtiovarainministeriö (VM) julkaisi tänään tuoreen talousennusteensa, jota hyödynnettiin myös vuoden 2025 valtion budjetin valmistelussa.
VM:n finanssineuvos Janne Huovari kertoi tiedotustilaisuuden aluksi reaalitalouden tilanteesta.
Suomen talouden ennustetta ei ole juuri muutettu kesästä. Huovari totesi näyttävän siltä, että taantuman pohja on ohitettu.
BKT:n kasvu ensi vuonna noin 1,7 prosenttia ja vuonna 2026 1,5 prosenttia. Tästä talouskasvu kuitenkin jatkaisi lievää hidastumistaan olleen 1,2 vuonna 2028. Pidemmällä aikavälillä kasvu on noin prosentin luokkaa, kasvua kuitenkin.”
Lähde:
https://demokraatti.fi/hallitukselle-karu-viesti-vmlta-keskeinen-taloustavoite-uhkaa-jaada-miljardien-paahan
Ilmoita asiaton viesti
Mikä nyt tässä yhteydessä on ”AI”? Logiikallasi kahvinkeittimellekin pitää laittaa sosiaaliturvatunnus.
Jos nyt mietit sitä miten nopeasti maailma nyt on muuttunut niin voin faktana sanoa, että melkein AI:t on keksitty ikuisuus sitten ja lukemattomat automaatiotekniikat mitä nyt otetaan käyttöön ovat oikeasti ikivanhoja.
Yrityksissä uudemman teknologian käyttöönotossa vaan on pari ilmiötä:
1. Sukupolven vaihdos jolloin uuden sukupolven ihmiset uusivat asioita
2. Teknologiaa otetaan käyttöön kun joku muu ottanut käyttöön
Tietotekniikka oli aiemmin paljon kalliimpaa mutta siinä on hinta laskenut kokoajan ja jonkinlainen käännekohta kustannuksissa oli Internetin avautumisessa julkiseksi, että melkein kaikki automaatio mitä nyt nähdään alkoi olla mielekästä tehdä silloin 30 vuotta sitten.
”Ostaja on vuokraaja, tahtomattaan, väliaikainen. Myyjä ei luovuta ostotapahtumassa oikeuttaan tuotteeseen tai hyödykkeeseen. Vain luovuttaa käyttöoikeuden määräajaksi.”
Ei ole pakko.
”Uusi rahantekijä-luokka on verotuksen ulkopuolinen tuotantojärjestelmä, jolla on kaikki oikeudet ja olemattomat velvollisuudet.”
Ei ihan.
Laitteet toimivat sähköllä. Energiaa verotetaan. Lisäksi maksua menee erilaisten tietojärjestelmien pyörittämisessä jossa lasketaan yhteen kaikki kulut. Kulut ovat toki laskeneet kaiken aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisin vielä hieman tarkentaa tuota mielekkyyttä.
Kuluja on:
1. Tietokonelaitteistojen kulu
2. Energiakulu
3. Tietoliikennekulu
4. Työmäärä mikä menee laitteiden konfigurointiin ja ohjelmoimiseen halutulla tavalla.
Noin 30 vuotta sitten Internetin avautumisen yhteydessä alkoi vaikuttaa myös standardisointi ja ohjelmien saatavuus, mikä oli myös Internetin seurausta joten meni mielekkääksi rakentaa asioita huomattavasti kestävämmälle pohjalle hintojenkin pudotessa.
Tietokoneet itsessään toimivat ihmiseen nähden hurjalla nopeudella jo silloin joten kyse oli automatisoinnista. Kun laite teki työtä toistuvaa työtä automaattisesti, nopeudella ei niin väliä koska se oli joka tapauksessa ihmistä hurjasti nopeampaa.
Periaatteessa ideaalitilanteessa yhden ihmisen kululla pystyi automatisoimaan jokseenkin mielivaltaisen määrän ihmisten toistuvan työn, lisäksi ne kulut laitteisiin, sähköihin ja verkkoyhteyksiin. Ihan näin ideaalisesti ei käytännössä asia tapahtunut sillä harvemmin koko organisaatio teki työtä samassa paikassa mistä ihmiset oli automatisoitavissa eikä kaikkea tietojärjestelmää saatu keskitettyä mukavasti sen aikaisille yhteyksille ja laskentaresursseille. Tiedon välittäminen salatusti ei myöskään ollut ihan niin vakiintunutta. 90-luvun lopulla olikin sitten valmiudet skaalata toimintaa jokseenkin mielivaltaisesti ja nykyisten isojen teknologiayritysten juuret ovatkin usein 90-luvun lopulta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ymmärrän näkemyksesi – ehkä yllätyksellisesti. Mutta taidamme tarkastella asiaa hieman erin näkökulmista.
Otan tähän pari pätkää Turun yliopiston sosiologian professorin Jani Erolan haastattelusta (HS/Lilli Jokela-Vahteristo, torstai 19.9.2024 sivu A29):
”Tekoälyn uhkakuvista valkokaulusammateille puhutaan paljon, mutta Erolan mukaan emme ole täysin ymmärtäneet, miten suuri ja nopeasti vyöryvä haaste AI (Artifical Intelligence) on keskiluokkaiselle koulutetukselle ja elämäntavalle.
Kaikki keskiluokkaiset ammatit ovat murroksessa.
Se, mitä on tapahtunut koodareille, pyyhkii läpi koko valkokaulusväen nopeammin kun olemme osanneet varautua.”
”Oikeastaan kaikki akateemiset ammatit liittyvät jollain tavalla tekstin ja tiedon käsittelyyn, koostamiseen ja raportointiin. Yhteiskunnalliset, humanistiset ja kauppa- ja hallintoteiteelliset ammatit merkittävimpinä”, Erola listaa. […]
Tutkijan äärimmäisessä skenaariossa jäljelle jää pieni huippuasiantuntijoiden eliitti, ja valtaosa tekee simppelimpää palvelutyötä.
”Sellaista polarisoituvaa yhteiskunnallista kehitystä emme halua.
Siksi meidän on jollakin tavalla keksittävä keskiluokka uudelleen.”
Näin siis prof. Erola Hesarin haastattelussa viime viikolla.
Totean olevani enemmän Erolan kuin sinun esittämälläsi kannalla. Siis siitä, että nyt parin vuoden aikana käynnistynyt uusi kehitysvaihe tuotantojärjestelmissä, työelämässä itsessään ja sen seurauksena ihmisten yhteiskunnallisessa asemassa on poikkeuksellisen nopean ja rajun muutoksen alaisena.
Jos asiaa ei kriittisessä ja viiltävässä näkökulmassa tarkastella nyt, kun se on käynnistynyt ja kiihtymässä, niin sitten olemme myöhässä: kaikki menee niin kuin menee, ilman että voisimme siihen mitenkään vaikuttaa, lieventää haittoja, korostaa ja tehostaa hyötyjä?
AI-firmojen pörssikursseja seuratessa ilmenee, että merkittävät sijoittajat, jotka ovat päässeet sijoittamaan AI-teknologiaa soveltaviin ja hyödyntäviin konserneihin, useinhan ne ovat jo valmiiksi jättiläiskokoisia konglomeraatteja, ovat panneet ”satsanneet rahansa juuri niiden kehitykseen ja sovellettavuuksiin.
Ovatko sijoittajat veikanneet väärää hevosta?
Siis siten kuin it-kuplan aikoihin 2000-luvun alkuvuosina? Melkeinpä siinäkin ennakoin, että ovat veikanneet, ainakin jossain osin, väärin. Mutta silti: laajasti ottan AI-sovellukset eri kehitysmuodoissaan ovat tulleet jäädäkseen. Kelloa ei enää tässä vaiheessa voi vääntää menneisyyteen.
Prof. Erola tiivistää nähdäkseni tapauksen aivan oikein sanoessaan:
”Emme suoraan sanottuna ole varautuneet näin nopeaan muutokseen. Tietokoneiden tuleminen kesti vuosikymmeniä, nyt muutokseen on aikaa sopeutua joitakin vuosia”.
Eli hän puhuu samasta kuin sinäkin, kun toteat:
”Jos nyt mietit sitä miten nopeasti maailma nyt on muuttunut niin voin faktana sanoa, että melkein AI:t on keksitty ikuisuus sitten ja lukemattomat automaatiotekniikat mitä nyt otetaan käyttöön ovat oikeasti ikivanhoja.”
Näinhän se on. Kysymys on kuitenkin kehittyneen automaation, tekoälyn ja moninaisten sovellusten ”läpilyönnistä” tuotannossa ja taloudessa. Teknologia on ollut jo pitkään, mutta nyt sofistikoidut ja ”seuraavalle levellille” kehittyneiden uusien muotojen hyödyntäminen, skaalaus ja tuotannollinen hyödyntäminen on ”purskahtanut” todella merkittävälle mallille. Eräänlainen AI:n yms. ”ketsuppipullo-efekti”.
Joka tapauksessa sovellettu äly vie uskomattoman määrän työpaikkoja, ja tekee sen väistämättömänä ottona ihmisiltä, eläviltä toimijoilta. Miten nopeassa tahdissa ne korvaavat uudet työt tulevat markkinaan? Viive on väistämätön.
Vielä lopuksi: Mihin maailmalla satsataan nyt kaikkein eniten? Amerikassa, Kiinassa, Venäjällä, Euroopassa, kaikkialla.
AI:n kehittämiseen, sen sovellusten realisointiin, skaalaamiseen jättituotannon muotoihin. Kun tuollainen panostus kohdistuu nyt tähänastiset kokemukset omaava tuotantotalous tekee tuon mittaluokan panostukset, selvää on, että myös jälkeä syntyy. Jotkut maat ja Yhtiöt painuvat eteenpäin: ne hyötyvät ja paisuvat. Muiden on vain sopeuduttava. Tapausten logiikka alkaa hahmottua melko selväpiirteisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki keskiluokkaiset ammatit ovat murroksessa.
Se, mitä on tapahtunut koodareille, pyyhkii läpi koko valkokaulusväen nopeammin kun olemme osanneet varautua.”
Minä olen koko ikäni ihmetellyt minkä takia työelämässä on niin paljon ”akateemisia töitä” joissa tehdään asioita mitä melkein kuka tahansa osaisi perehdytyksellä ja siihen sitten pitäisi oltava joku yliopistokoulutus.
AI kielimallit lisää tuottavuutta töissä joissa pitäisi keksiä tekstiä. Korvaavat väkeä jotka eivät niin kriittistä ole muutenkaan että tästä asiasta en ole yhtään huolissani.
Ohjelmointityö on hyvä esimerkki. Korvaavat junioreita, eivät kokeneita. 20+ vuotta kun on kokemusta niin ei ole mitään hätää, näitä tarvitaan jatkossakin. Vähemmän tärkeät tehtävät automatisoituvat.
Ja kun sanoin aluksi että olen ihmetellyt koko ikäni näitä ”akateemisia töitä” niin oikeasti tämä tarkoittaa sitä, että tärkeiden asioiden omaksuminen pitää aloittaa lapsena että että ehtii saada sen pari kymmentä vuotta kokemusta ollakseen hyödyllinen. Nykyinen jokseenkin hölmö koulutusjärjestelmä pitää remontoida.
”Joka tapauksessa sovellettu äly vie uskomattoman määrän työpaikkoja, ja tekee sen väistämättömänä ottona ihmisiltä, eläviltä toimijoilta. Miten nopeassa tahdissa ne korvaavat uudet työt tulevat markkinaan? Viive on väistämätön.”
Pidän nykyistä koulutusjärjestelmää huonona nykymaailmaan. Työelämä tarvitsee 20 vuoden osaamiskokemuksen. Se ei tapahdu nykyisellä liukuhihinatutkinnolla. Oikeasti tärkeiden asioiden oppiminen ja harjaannuttaminen pitää aloittaa lapsena.
Ilmoita asiaton viesti
On lohdullista, että vallitsee ristiriitaisia näkemyksiä työvoiman tarpeesta. Virallisesti pidetään ratkaisemattomana ongelmana työvoiman riittävyyttä tulevaisuudessa. Epävirallisesti jotkut, kuten tämän blogin kirjoittaja, pitää ratkaisemattomana ongelmana sitä, ettei työtä enää riitä tehtäväksi.
Kun viisaat ihmiset ovat keskenään vastakkaista mieltä, niin keskimäärin voidaan olettaa asioiden menevän hyvin.
Automatisointi ja koneistaminen on kautta aikojen aiheuttanut huolta ja murhetta sen viedessä työpaikat. Kuitenkin koskaan ei työllisyysaste ole ollut niin hyvä kuin näinä päivinä. Vielä 60-luvulla suurin osa perheen äideistä oli kotirouvia eikä heitä laskettu työvoimaksi lainkaan.
Leikkuupuimurit sekä lypsykoneet veivät maataloudesta työvoiman tarpeen ja monitoimikoneet ovat kadottaneet perinteisen metsurin ammatin j.n.e. No problem, nyt tehdään toisenlaisia töitä.
Ilmoita asiaton viesti
”On lohdullista, että vallitsee ristiriitaisia näkemyksiä työvoiman tarpeesta.”
Kyllä! Juuri näin se on. Opin pitkien vuosikymmenten myötä seuraavan aksiooman, perusoletus, jonka paikkansapitävyys on ilmeinen, nimittäin:
”Silloin kun työmarkkinoilla konsultit alkavat puhua työvomapulasta” on koittanut aika, jolloin on syytä pitää kahvoista kiinni: Lama on tulossa!”
Se piti paikkansa muun muassa: 1974, 1989, vuosituhannen vaihteessa, 2008 ja mitä ilmeisemmin näinä nyt elettävinä aikoina.
Mutta nyt on nyt, ja nyt on eri asia kuin aiemmin.
Globaaleilla markkinoilla ei ole enää ”paisuntasäiliöitä”, tai vaihtoehtoja, joita ei olisi jo valmiiksi kilpailtu, ja siksi ainoat joustot kohdistuvat työttömyyteen.
Matalien oksien hedelmiä ei enää ole poimittaviksi. Matalat oksat ovat jo tyhjät. Ainoa suunta on maantielle: ellei sitten ole valmiutta alkaa ”noukkia marjakin maasta”, eli alkaa maan tasalta. Se on kurja ja julma peli. Se merkitsee keskiluokan proletarisoitumista. Sillä ei ole vaihtoehtoja: missä olisivat ne totutut, suhthyvin palkatut työt menetettyjen tilalle? Erola sanoi, että ”Sellaista polarisoituvaa yhteiskunnallista kehitystä emme halua.
Siksi meidän on jollakin tavalla keksittävä keskiluokka uudelleen.”
Näin siis prof. Erola Hesarin haastattelussa viime viikolla.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan kysymys niinkään koneista kuin universaalista arvon käsitteestä?
Ilmoita asiaton viesti
Siis ydin tässä onkin juuri arvon käsitteet: mielekkään tekemisen ja arvoa luovan toiminnan muodoista.
Jos yhteiskunnassa suoritettavan merkitsevän työn muodot ”katoavat” koneiden ja automatiikan ja tekoälyhyödyntämisen uumeniin, niin mitä tilalle? Miten ajankäyttö ja toimeentulo uusinnetaan uusissa oloissa?
Vai tapahtuuko jälleen yhteiskunnallisen työn uusien muotojen kehittyminen, kuten aiemmissa teollisissa vallankumouksissa?
Ilmoita asiaton viesti
Verottaja iskee sinne, missä on veronmaksukykyä. Lainssätäjät tekevät verottajan toimista laillisia tai ainakin yrittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti vaan ei iske.
Kaikkein veronmaksukykyisimmät ovat veronmaksuhaluttomimpia ja heillä on parhaat keinot toteuttaa halunsa. Kun tähän vielä lisätään heidän kykynsä saada poliitikot tekemään vähiten heille epäedullisia lakeja, onkin torso asetelma valmis.
Vähiten veronmaksupotentiaalia omaavat ovat veronmaksupakkojen tiukasti vangitsemia; vähäisimmätkin elämän eineet ovat absoluuttisesti veronalaisuuden sateenvarjon alla. Oli sitten kyse vähäisistä toimeentulon tuista, tai leivän hausta Ostarilta. Aina helähtää vero.
Heikäläisten ainut verovälttelyn muoto on totaalikieltäytyminen pikkutuloistakin, – ja leivän hankinta verovappalta Ostarin jätesäiliözonelta.
Tässä okyse ikivanhasta justeerista; ainahan tehdas on päässyt roimien veronpoistumisorgioiden humuun mukaan hankkimalla miljoonakoneen tai -linjaston, jonka myötä se vapautui sadasta työntekijästään ja heidän vero-maksukuormitetusta tuotantokuluerästään. Onpa aulis Yhteiskunta palkinnut tuo edistysmielisen firman investointiavustksin, poistovähentymin, Vuoden kehittäjä-investoijan tittelein yms paatoslaakerein!
Epäilemättä monasti tarpeellinen teko konsernin elinpäivien jatkon turvaajana, mutta se vuositilinpäätöksen paksuneva läski, eli voitonkohentuma, siihen verottajan pääsy on jäänyt ohkaiseksi.
Siirtymä tuotannontekijämuodoissa on nyt entistä radikaalimpi; jatkossa tuotanto ja lisäarvo toteutuu entistä selkeämmi kone-automatiikka-robotiikkaintensiivisemmässä todellisuudessa.
Ellei ihmistyötä korvaavaa tuotanto- ja voitonmuodostumis muotoa veroteta, niin sitten olennaisesti alempi verokertymä. Heiveröityvä yhteiskunta.
Tulonmuodostuksen peräti robusti J-käyrä.
Tyly luokkayhteiskunta. Harvojen etu, enemmistön riesa. Työväen radikalisoituva taistelu kaikkia vastaan, ei siis vain harvoja hidalgoja, vaan myös vertaisiaan, riepu-kierrätys-keräilytalouden uutta köyhälistöä vastaa. Ja nimenomaan sitä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä tulee moniltaosin mielekiintoinen tulevaisuus näiden vempeleiden kanssa,leipä ei muutu eikä ihminenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Totta toden totta.
Ilmoita asiaton viesti
Kukapa blogistia kuuntelisi, tuota täysin tuntematonta nobodya?
Mutta tässä esimerkki henkilöstä, joka on ollut 10 vuotta EU-kuvioissa, DI ja nyt kansansa edustaja. Hän lausuu valtakunnan päälehdessä (sähköisesti eilen ja paperisesti tänään keskiviikkona HS/25.9.2024:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010702399.html
Pari otetta Miapetra Kumpula-Natrin haastattelusta:
Otsikko:
”Työpaikkoja katoaa paljon ja nopeasti”, sanoo eduskuntaan palannut ”teknologiafriikki” Miapetra Kumpula-Natri.
”Tekoäly tulee muuttamaan työelämän, eikä sitä voi vastustaa, sanoo Sdp:n kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri.
Kumpula-Natri palasi kesällä Brysselistä eduskuntaan. Hän ehti istua EU-parlamentissa kaksi kautta, vuodesta 2014 lähtien.
Kumpula-Natri oli mukana neuvottelemassa EU:n tekoälyasetusta, joka hyväksyttiin keväällä. Hyväksytyissä tekoälysäännöksissä kielletään tekoälysovellukset, joiden katsotaan uhkaavan kansalaisten oikeuksia.”
[Kansalaisten oikeuksista painavimpia on mahdollisuus järkevään, ansiota tuottavaan ja tyydytystä aikaansaavaan TYÖHÖN. Ja juuri kuten Kumpula-Natri toteaa ”työpaikkoja katoaa paljon ja nopeasti”, nimenomaan siis nyt puhjenneen tekoälyinvaasion seurauksena. vh]
Kumpula-Natri toteaa vielä:
”On puhuttu, että säädelläänkö EU:ssa tekoälyn kehitys hengiltä. Mutta jos emme tee mitään, niin emme ole pelaajia, vaan vain pelkkä pelikenttä tekoälylle.”
[Juuri näin: on oltava mukana tekoälyjärjestelmien kehityksessä, mieluiten etuaallossa, mutta niin, että tekoälyteknologia ei vie ja kansa vikisee, vaan päinvastoin. Tai ehkä niin, että tekoälyteknologia laukkaa eteenpäin sovelluksiin ja skaalauksiin, mutta että Yhteiskunta sentään vähän pystyy ohjaamaan, tai jos ei edes ohjaamaan, mutta rajaamaan tätä hurjaa menoa! vh]
Kaksi painavaa puheenvuoroa työelämää, yhteiskuntaa, verojärjestelmiä, yhteiskunnallisia toimintoja, niiden ylläpitoa ja vakautta järkyttävästä uusimmasta Teknologiamurroksesta, joka – kuten aina nämä kaikkein suurimmat järistykset – pääsi yllättämään, niin paljon kuin siitä sinänsä on puhuttukin, meidät kaikki.
Prosessin kieltäjiä riittää, epäilijöitä ja tyynnyttelijöitä. Mutta hissuttelu ei nyt auta. Teknologia murroksen uusin vaihe vaatii järkeilyä, aktiivista puuttumista ja lainsäädännön päivittämistä!
Muutoin meille jää vain sirpaleiden kokoaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo lainsäädännön päivittäminen on kyllä jännää.
En nyt välttämättä pidä täysin kelvottomana verottaa koneita, mutta tosiaankin periaatteessa vedenkeitinkin olisi herkästi veronalainen kun siinäkin älyä, että rele naksahtaa pois kun vesi kiehuu.
Pointtini on se, että ”AI”:ta ollut todella kauan: https://www.youtube.com/watch?v=lLULRlmXkKo
Ja aina kun keksitään uusi juttu niin sitä rummutetaan AI:na vaikka kyse on lähinnä automatisoidusta logiikasta. Verottaminen helposti johtaisi hulluihin tilanteisiin joissa teknologiaa tehtäisiin edelleen mutta suunniteltaisiin kiertämään verot.
Tällä hetkellä verotus ja hinnoittelumekanismi toimii jossain määrin hyvin sillä kehitystä tehdään optimoimaan tietojärjestelmien ylläpitokuluja. Yksi näistä kuluista on sähkö. Raskaimmat älyviritykset ovat sitten valtavia energiasyöppöjä että yksinkertaisin ratkaisu voisi olla tulevaisuudessa hienosäätää energian verotusta.
Tällä hetkellä automaation lisääminen sähkön haaskauksesta huolimatta on pienempi ongelma sillä se korvaa sitä että ihmiset polttaisi kuolleita eläimiä liikkuakseen paikasta toiseen vaikka saman asian voi tehdä tehokkaammin tietokoneohjelmia ja tietoverkkoja käyttämällä. Tämä taas on erittäin myönteistä kehitystä.
Ilmoita asiaton viesti