Vaalit ovat nykyisin demokratioiden suurin epävakautta luova sisäinen tekijä

Vaalit ovat nykyisin demokratioiden suurin epävakautta luova sisäinen tekijä

Pääasetelma on tuttu, jälleen kerran: Saksan ja Venäjän suhde. Kaikki muu on alisteista sille. Mukana on oltava, vaikka mitään ei voi tehdä.  Niiden vaikutus meidän elämäämme on suurempi kuin omien vaaliemme ikinä.

Epäsymmetrinen asetelma: toisella puolella älykäs himomurhaaja, Saksassa taas ”meillä” mies joka muistuttaa eniten kirkkokuoron sivunkääntäjää.

Jos oikeus tapahtuisi ja kohtuus toteutuisi, koko Euroopalla tulisi olla veto-oikeus Saksan liittokanslerinvaalissa. Ja mahdollisuus lähettää itäinen tsaari eläkkeelle. Enemmän Scholz Suomen kohtaloon vaikutta kuin Niinistö, budjettiin ja kansantuloon, sen jakamiseen.

*

Viikonlopun seminaarissa opin hiukan lisää.  Esimerkiksi korvaan jäi soimaan se parikin kertaa todettu seikka, että Maailmassa on enää vain 22 maata, jotka täyttävät demokratian ja laillisuusperusteisten ihmisoikeuksien mukaan tarkastellut oikeusvaltiokriteerit. Pelkästään EU:ssa on enemmän maita kuin 22 kpl.  Panee ajattelemaan.

Ne 22 urhoollista ovat asukasluvultaan alle 5 % maailman populaatiosta.

Erikoinen vähemmistö.

Pitäisikö ”ne” julistaa suojeltaviksi olennoiksi?

*

Demokratia on paradoksaalinen ilmiö: vaalit ovat keskeinen osa demokratiaa.  Siis kaikki OK?

Eniten vaaleja pelkäävät ne, jotka eniten rakastavat demokratiaa: totuushan on että vaalit oikeasti uhkaavat status quota ja aiheuttavat vakaaseen menoon tarpeetonta epävakautta.

Niinpä eniten vaaleja rakastavat diktaattorit: tarjoavathan ne hilpeän mahdollisuuden häirintään. Tilaisuuden puuttua vieraan valtakunnan herkkiin sisuksiin: Sekoittaa, siedättää, suhmuroida.

Erinäisiä vaaleja tulossa taas: pelätä saa, että jossain rusahtaa.

Vaarassa kaikki meille pyhä ja niin rakas: EU, Euro, koko systeemin hämärä hohde.  Viedäänkö mieltä kaikki tämä?

*

Aamun Helsingin Sanomat kirjoitti tänään (5.9.2022) pienen kissan korkuisin kirjaimin:

”Rikollisuudesta tuli Ruotsin vaalien iso teema”. 

Ja: ”Runsas viikko sitten äiti ja lapsi haavoittuivat ammuskelussa Eskilstunassa.  … Tänä vuonna ampumistapaukissa on tähän mennessä kuollut 46 ihmistä eli yhtä monta kuin viime vuonna yhteensä.”

Kukapa olisi uskonut? Mikä Ruotsin on, tuon esikuvan ja maailmanparantajan, näinkö fokus katosi?

En halua kuulla, mikä on meidän vaaliviikon pääkirjoitusotsikko huhtikuussa: jotain yllättävää, samankaltaista kuin Ruotsin suhteen?

*

HS 5.9.2022:

”Pahin mahdollinen näkymä on, että energiakriisi kaikkine seurauksineen aiheuttaa Euroopan demokratioissa vakavaa yhteiskunnallista eripuraa, poliittista kaaosta ja levottomuuksia”.

Niinpä. Miten oikeuksistaan syvästi tietoinen eurooppalainen reagoi, jos kodin lämpötila laskee alle 20 C:n tai – alle 17 C::n?  Akuutti kysymys, – ja tosi.

*

Entä Italia, tuo eurooppalainen sairas mies?  Hallitus kaatui, vaalit tulossa, mutta niiden uskotaan vain yksinomaan lisäävän kaaosta.

”Laitaoikeiston Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini hyökkää nyt pakotteita vastaan, koska energiakriisi kurittaa kansalaisia”.

Niiden oli alunperinkin tarkoitus kurittaa kansalaisia, mutta ei meitä, vaan venäläisiä.  Mitä jos kansa uskoo enemmän Salvinia kuin van der Leyenia?  Matteo Salvinin mukaan on ilmeistä, että Euroopan laskelmat ovat menneet pieleen.

”On elintärkeää miettiä strategia uusiksi ja pelastaa Italian työpaikkoja ja yrityksiä”, Matteo Salvini totesi AFP:n mukaan aiemmin.

Kohta manataan, kun Scholz ei uskaltanut kääntää kovaa kinnasta Putinin leukaan jo keväällä, heti 24.2.2022 jälkeen.

Kohta ehkä manataan, kun ei kuunneltu varoituksia Italian pelikorttitalon arvaamattomuudesta. Miten herkällä se on lähteä lomoamaan. Viimeksi viikko sitten korkea asiantuntija todisti, että paljon voidaan tehdä, ja EKP voi, mutta ei yhtä: nimittäin pelastaa Italiaa. Jos se lähtee luhistumaan. Se luhistuminen on iso – ja nopea. Sitä ei pysty estämään muuten kuin etukäteen.

Vakaudella.

Mitä alussa todettiinkaan?  Demokratiassa vaalit ovat vakava paikka. Ne epävakauttavat tilannetta. Niitä rakastavat nykyisin eniten diktatuurien johtajat.

*

Mitä enemmän opin tuntemaan ihmisiä, sitä enemmän rakastan koiraani.

*

0
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu