Väkivallan maailma: raportin mukaan Ukrainan sota globaalisti vasta 15:nneksi pahin sotatila?
Väkivallan maailma: Ukrainan sota globaalisti vasta 15:nneksi pahin sotatila?
ACLED (Armed Conflict Location and Event Data)
on verkosta löydettävissä oleva tiedosto. Se ilmoittaa olevansa on riippumaton, puolueeton, kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka kerää tietoja väkivaltaisista konflikteista yms. poliittisesta ja valtiollisesta pahanteosta.
*
ACLED´in viimeisin raportti on heinäkuulta 2024. Järjestö on listannut TOP 50 maata.
Sen mukaan:
Tammikuussa 2024 10 maata isännöi äärimmäisiä konflikteja, nimittäin:
Myanmar, Syyria, Palestiina, Meksiko, Nigeria, Brasilia, Kolumbia, Haiti, Jemen ja Sudan. Nämä maat heijastelivat edellisen vuoden yhteenlaskettua kehitystä.
Heinäkuussa 2024 seuraavat 10 maata ”isännöivät” äärimmäisiä konflikteja: Palestiina, Myanmar, Syyria, Meksiko, Nigeria, Kolumbia, Brasilia, Sudan, Kamerun ja Pakistan.
Kamerun ja Pakistan nousivat indeksissä merkittävästi ja päätyivät äärimmäisyyksiin, kun aiemmin molemmissa oli ”korkea” konfliktitaso.
Heinäkuussa Haiti ja Jemen sijoittuivat sijoille 12 ja 13, mikä tekee niistä ainoat kaksi maata, jotka eivät ole pysyneet 10 ”parhaan” joukossa tammikuusta lähtien.
*
Mutta missä on Ukraina?
ACLED´in heinäkuun raportissa Ukraina sijoittuu globaalissa arvioinnissa sijalle 15.
Miten se on mahdollista? Meille eurooppalaisille – tai olisiko parempi sanoa meille ”läntisille demokratioille” Venäjän tunnoton hyökkäys ja heltymätön tuhoamissota Ukrainaa vastaan edustaa pahinta, mitä meille on tapahtunut ”sitten toisen maailmansodan”.
*
Miten paljon ACLED´in raportin mukaan konflikteja oli käynnissä maailmassa heinäkuussa 2024?
Raportti toteaa:
”Tänä aikana maailmassa kirjattiin yli 165 273 poliittista väkivaltatapahtumaa, mikä on 15 % enemmän kuin edellisten 12 kuukauden aikana (heinäkuusta 2023 kesäkuuhun 2024).
Yhden seitsemästä ihmisestä maailmassa arvioidaan altistuneen konflikteille heinäkuun 2023 ja 2024 välisenä aikana. – [Siis joka seitsemäs ihminen maailmassa. vh.]
Aiempina vuosina konfliktien lisääntyminen on ollut rajua.
Heinäkuun 2020 ja kesäkuun 2021 välisenä aikana ACLED kirjasi 100 272 tapahtumaa ja 13 prosenttia maailmanlaajuisesta altistumisesta konflikteille.
Massiivinen kasvu neljässä vuodessa, joka on 64%, voidaan selittää kolmella erittäin suurella konfliktilla, jotka alkoivat tai alkoivat uudelleen tuona aikana – Ukraina, Gaza ja Myanmar – yhdistettynä jatkuvaan väkivaltaan monissa muissa maissa, joissa konfliktien määrä on korkea – mukaan lukien Sudan, Meksiko, Jemen ja Sahelin maat.
Tapahtumamäärät ovat kasvussa, samoin väkivaltaisuuksiin osallistuvien aseellisten ryhmien määrä.
Altistumisaste on kuitenkin pysynyt suhteellisen vakaana tänä aikana ja noussut kokonaisuudessaan 13 prosentista 14 prosenttiin (viime vuonna kasvu oli hieman 17 prosenttia).
Miksi näin on?
Osittain se liittyy konfliktien klusteroitumiseen:
Tapahtumien määrä voi nousta, mutta ellei konflikti leviä ja tapahdu uusissa tiloissa, samat ihmiset altistuvat.
Tämä toistuva altistuminen viittaa siihen, että merkittävä osa maailman väestöstä kantaa kasvavien väkivaltaisten konfliktien voimakkaat kustannukset, kun taas monet muut kärsivät epäsuorasti.”
*
Lue lisää tästä: Konflikti-indeksin tulokset: heinäkuu 2024 – ACLED (acleddata.com)
Strollaa avaamaasi tekstiä alas, saat esille järjestön rankkaamat TOP50 -väkivaltaista konfliktia. Kaikkiaan niitä on enemmänkin, mutta nämä ovat nenimmäiset.
*
Mitä konflikteille on tapahtunut?
”Heinäkuusta 2024 lähtien konfliktit pahenevat edelleen viime vuoteen ja viiteen viime vuoteen verrattuna.
Neljä maata on parantanut ACLED Conflict Index -sijoituksiaan – Afganistan, Venezuela, Jemen ja Haiti – ja
seitsemän on huonontunut: Pakistan, Peru, Ghana, Venäjä, Libya, Libanon ja Kamerun.
Kaiken kaikkiaan indeksin kärjessä olevista 50 maasta reilusti yli puolessa – 39:ssä – konfliktit jatkuvat tai kärjistyvät.”
Johtopäätös: Sodat, konfliktit, väkivalta, surmaaminen, tuhoaminen on permanetti tila.
*
Niin se UKRAINA?
Siis, kuulkaapa:
Ukrainan tilanne ACLED´in indexissä putosi edellisen vuoden listalta kaksi (2) sijaa alemmaksi (13 >> 15).
Miksi?
Järjestö ei suoraan vastaa tähän polttavaan kysymykseen, vaan antaa ikään kuin lukijan tehtäväksi luoda selko asiasta lukemalla aiempia indexejä.
Nimittäin:
”Huomautus: Aiemmat indeksitulokset (tammikuulta 2024 ja heinäkuulta 2023) vastaavat muun muassa seuraaviin lisäkysymyksiin:
Ukraina laski listalla. Miksi?
Konfliktiluvut ja mediahuomio eivät korreloi keskenään. Miksi?
Miten konfliktit ovat muuttuneet?”
*
Eikö olisi reilumpaa, että omaan indexiinsä ja sen geneeriseen sisältöön perehtynyt järjestö itse avaisi omia näkemyksiään ja tuloksiaan? Eikä asettaisi lukijalle kotitehtävää.
*
PS.
Suomenkielinen Wikipedia kertoo ACLED´ista seuraavaa:
”Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) on yhdysvaltalainen valtiosta riippumaton organisaatio, joka on erikoistunut kansainvälisten konfliktitietojen keräämiseen, analysointiin ja kriisien riskikartoituksiin. ACLED kerää ja ylläpitää kaikki ilmoitetut poliittiset tai terrorismiperäiset väkivaltateot, päivämäärät, paikat ja uhrimäärät. Vuoteen 2022 mennessä ACLED oli kerännyt yli 1,3 miljoonaa yksittäistä konfliktia maailmanlaajuisesti. Tiedonkeruun lisäksi ACLED tekee akateemisia ja analyyttisiä konfliktitilanteiden arvioita sekä vuosijulkaisuja. Analyysit ovat vapaasti yleisön saatavilla ei-kaupalliseen käyttöön.”
DATA:
”ACLED taltioi poliittiset väkivaltatapahtumat, mielenosoitukset ja väkivaltatapahtumien tyypit, toimijat, tekijät, sijainnit, päivämäärät sekä muut relevantit tiedot. ACLED keskittyy hallitusten, kapinallisten, miliisien, identiteettiryhmien, poliittisten puolueiden, ulkopuolisten toimijoiden kuten terroristien, mellakoitsijoiden, mielenosoittajien ja siviilien väkivaltaisten ja väkivallattomien tapahtumien seuraamiseen.
ACLED kerää tietonsa useista paikallisista, alueellisista ja kansallisista lähteistä ja tietoja kerää koulutetut data-asiantuntijat ja analysoijat. Perinteisen median, hallitusten raporttien ja valikoitujen uusien medialähteiden lisäksi ACLEDilla on laajoja paikallisia tiedonkeruukumppaneita ja verkostoja.”
Lähde: Armed Conflict Location & Event Data Project – Wikipedia
*
Käsityskykyä koettelee, miten vähän maailman media jaksaa käsitellä Sudanin ikuisuuskonfliktia. NYTimesin Nick Kristof joskus vähän yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
Putin on mielestään keksinyt uuden sodan, rajoitetun sodan, vaikka sota on aina sotaa.
Sukulaisia on rangaistava lujaa tappamalla, mutta vain vähän.
Putin on mielisairas.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin tänään la 28.9.2024 Antti Kasvion blogiin pvm 26.9.2024 seuraavan kommentin, jonka kahdennan tähän:
Siinä, missä länsi diminitoituu, – ja enimmäkseen itsekin jouduttaa tuota predestinoitua muutosta, idän voima nousee.
Ja sen nousukanavaksi YK näyttää muodostuvan vain sivuvirtana, syystä että päärahoittaja lännen sanansijan vaimenemisen myötä koko järjestö ajautuu takavasemmalle, kuin entinen äänenkäyttäjä:
päävirta (meinstream) tuossa hegemonianvaihdoksessa (West > East) näyttää tapahtuvan aivan muualla, löyhästi ja funktionaalisesti kehkeytetyn BRICS-järjestön sateenvarjona alla,
ja siitäkin vielä enemmän sivussa: erilaistan kehitysvirtojen myötä Kiinan Kommunistisen puolueen suppeassa johdossa, siellähän Kiinan linja (kaiketi) määritellään.
YK:n kehittäminen on tärkeää, luovuttaminen on pahaa luovuttamista: mutta voiko mikään ponnistus menestyä silloin, kun se tapahtuu historiallisen aikakausimuutoksen vastavirrassa? Mitä sitten olisi historian saranakohdan valtavirtaan uiminen? Sekään ei kuulosta hyvältä, mutta saataisi parhaimmillaan joissain yksityiskohdissa toimia ”suomalaisen linjan” uskomuspohjan mukaisesti: järkevästi toimimalla voimme joissain meille tärkeissä asioissa hieman vaikuttaa syntyvään ratkaisuun ja kehityskulkuun (näinhän Suomen EU-politiikka tarkkaan katsoen toimii).
Tulevaisuuden globaali todellisuus ei ole meille demokrateille, liberaaleille ja krooniseen huolestuneisuuteen sairastuneille ruusuinen.
Muut päättävät, tekevät sen toisin kuin me halusimme ja uneksimme: meidän asiamme on taipua tai – itkeä ja taipua.
Miten käy hävinneille?
***
– Kuinka meidän käy?
– Niin Suomenko?
– Meidän kaikkien. Koko Lännen…
– Niinkuin hävinneille käy. Luu kurkkuun.
***
Ilmoita asiaton viesti