Vapun 2023 kysymys: Mikä on työntekijän asema jatkossa? USA:ssa vain 10 % työllisistä ovat järjestäytyneitä

Se oli sitten Vappu 2023.  Erilaisia tilaisuuksia, kohtaamisia, pulinaa.  Ilmassa on outoa jännitystä. Vaalit muuttivat asetelmat, mutta vielä emme tiedä, miten vahvasti.  Ounastellaan ja – pelätään.

Vapun 2023 viimeisinä hetkinä on syytä pohtia eräs tä aihetta, joka eittämättä on pinnassa, ja niin uskon, tulee pysymään.  Nimittäin palkkatyöläisen asema markkinoilla.  Siinä on odotuksi ja pelkoja: miten jatkossa käy. Säilyykö työllisyys ja asemat, vai peräti paranevatko – vai tuleeko kylmät?

*

Miten Yhdysvalloissa?

Yhdysvaltain työmarkkinatilastotoimiston (the United States Bureau of Labor Statistics) mukaan ammattiliittoihin kuuluvien henkilöiden osuus työllisistä on vain 10 prosenttia.

Lisäksi ammattiliittojen jäsenmäärä on korkein julkisen sektorin työntekijöillä, joiden jäsenprosentti on 33,1 %. Se on uskomattoman korkea, siis amerikkalaisittan, – varsinkin kun otetaan huomioon, että yksityisen sektorin ammattiliittojen jäsenten osuus on koko työllisestä väestä vain noin 6 %.

Noin 58 % yhdysvaltalaisista uskoo, että ammattiliittojen jäsenmäärän lasku on ollut huonoa maalle. Tietysti tässä on paljon poliittista jakautumista.

Ammattiliittojen jäsenyyden elvyttämiseksi on ollut liikehdintää. Presidentti Joe Biden on käyttänyt valtaansa paimentaakseen hallituksen toimia ammattiliittojen järjestöpyrkimysten taakse. Republikaanit syyttävät häntä ehkä perustellustikin siitä, että hän laittoi peukalon vaakalle, kun on kyse sääntelykysymyksistä.  Yhdysvaltalainen perinne ja pyrkimys on pitää säätely alhaalla, ja ennen kaikkea pidättäytyi liittovaltion puuttumista markkinamekanismeihin, joihin siellä katsotaan kuuluvan työsopimuspolitiikka, meikäläisittän nähden uskaliaan pitkälle.

Samaan aikaan ammattiliittojen järjestäjät ja toimitsijat suuntaavat jäsenhankintaohjelmiensa kohteiksi yrityksiä, joita ei rapakon takana yleensä ajatella ammattiliitoisat pyhuttaessa: näitä ovat erityisesti elintarvikeketjuihin, kuten McDonald’siin, Chipotleen ja ennen kaikkea Starbucksiin.

En löytänyt tilastotietoja, mikä on mainittunen matalapalkka-alojen järjestäytymisaste Amerikoissa.  Perin alhainen tietenkin, mutta ehkäpä ei kovin paljon korkeampi meilläkään?  Tätä aihetta sivusimme Vappusimialla tutun kansanedustajan vieraillessa paikalla, mutta muustakin puhuttiin.

*

Palataanpa kuitenkin vielä Yhydysvaltoihin:

Huolimatta massiivisesta (ja ylivoimaisesti positiivisesta) medianäkyvyydestä ammattiliittojen jäsenten osuus jatkoi laskuaan vuonna 2022. Amerikkalaisten työntekijöiden osuus ammattiliitoista laski viime vuonna 0,2 % – ennätysksellisen alhaalle.

Ammattiliittojen määrä itse asiassa kasvoi. Jonkunlainen yhteitoimintataho on itseasiassa National Labor Relations Board (jossa presidentti Bidenin poolin edustajia istuu) ja sen piiri kasvoi viime vuonna 53 prosenttia.  Näin olin ymmärtävinäni?

Muuttuvat taloudelliset olosuhteet vaikeuttavat ammattiliittojen kehittymistä nykymaailmassa. Vakaat teollisuudenalat, tasaiset voitot, säännöllisen työvoiman tarve, johon voidaan luottaa pitkällä aikavälillä – mikään näistä asioista ei todellakaan kukoita nykyaikaisessa talousrakenteessa.  Epävarmuus vallitsee. Muutos on pysyvää.

Näin ollen ammattiliitot ovat monille teollisuudenaloille pikemminkin henkilöresurssien haaste kuin tuotantokumppani, kuten se oli aiemmin suurille amerikkalaisille yrityksille.  Potentiaalinen jäsenistö suikkailee pointillisessa työn kentässä: miten tavoittaa ja säilyttää kontakti?

Se on valitettava ja ehkä traaginen johtopäätös.

Iso kysymys on: Seuraako Suomen työmarkkina Yhdysvaltain linjaa?  Kiihtyykö tämä suuntaus.

Tätä miettikäämme.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu