Varjo-armeijoiden kautta kansallisvaltioiden kuihtumiseen – mietteitä Wagnereiden varjossa

*

Peite-armeija Wagner on jälleen noussut tapetille, useastakin syytä. Mitään varsinaisesti uutta ei ilmene.

Jussi Lankinen/STT/I-S 2.1.21 kirjoittaa kohtalaisen kattavan katsauksen: Wagnerin palkkasotilaat saivat niskaansa amerikkalaisten tilaaman ilmatuen ja seurasi verilöyly – näin toimii yhtiö, joka hoitaa Venäjän likaisia operaatioita ulkomailla – Ulkomaat – Ilta-Sanomat

*

Jussi Lankinen kirjoittaa, mm.:

”Wagnerin ja Venäjän armeijan suhde on häilyvä. Esimerkiksi Ukrainassa Wagner on toiminut Venäjän suorassa komennossa. Se on esimerkiksi osallistunut Itä-Ukrainan separatistijohtajien salamurhiin, kun näiden tavoitteet ovat olleet ristiriidassa Venäjän etujen kanssa.

Eri puolilla Afrikkaa se taas on myynyt palvelujaan paikallisille hallituksille, jotka ovat Venäjän liittolaisia. Wagner on myös suojellut omistajansa liiketoimia Afrikassa.

– Wagner ei kuitenkaan koskaan toimi Venäjän ulkopoliittisten intressien vastaisesti, kertoo kaupallisia sotilaspalveluyrityksiä tutkiva väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen Tampereen yliopistosta.

Wagner on myös käyttänyt operaatioissaan välillä Venäjän armeijan kalustoa.

– Libyassa Wagnerin hyökkäyksissä oli mukana venäläisiä lentokoneitakin, vaikkei sillä ole omia ilmavoimia, kertoo Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.

Wagnerin sotilaat ovat saaneet Venäjän valtion kunniamerkkejä, ja heitä on hoidettu Venäjän sotilassairaaloissa. Lisäksi Wagnerin johdossa on Venäjän sotilastiedustelun GRU:n entistä väkeä ja yhtiön koulutuskeskus Krasnodarissa Etelä-Venäjällä sijaitsee armeijan erikoisjoukkojen tukikohdan vieressä.

Wagnerin kontakti Venäjän viralliseen koneistoon vaikuttaisikin olevan juuri GRU.”

*

Valtiollisen toimijan häivyttäminen kaupallisen sotilaallista voimaa omaavan yrityksen taakse ei ole mitään uutta. Monet muistavat BlackWaterin ym. harmaat toimijat jo aavikkomyrskyn ajoilta. Kaiken kaikkiaan erilaiset, yksittäiset tai ryhmittymiin kootut, sijaissotilaat kuuluvat historiaan kautta taistelevan menneisyyden ajan. Suomessakin ovat ylhäiset ja varallisuutta omanneet tahot milloin julkisesti milloin salattain järjestelleet omia sotilaallisia velvoitteitaan. Joskus ne ovat olleet lain ja hallitsijan suoraan säätämiä järjestelmiä, joskus taas tarkan salauksen takana, kuiskuteltavia ja uhkauksin vaiettuja.

Muodot ja ohjausjärjestelmät tietysti ovat vaihdellee moneen kertaan. Viime vuosien aikana Wagner corporation on ollut maailmalla tunnetuin ja tunnistetuin, mutta ei suinkaan ainoa alan toimija.

Pari päivää sitten maailmalle levisi yhdysvaltalaisen Axios-verkkouutissivuston jakamana väite siitä, että

”YHDYSVALTAIN tiedusteluviranomaiset epäilevät Kiinan maksaneen tapporahaa Yhdysvaltain sotilaista Afganistanissa. Verkkolehti Axiosin haastattelemien kahden virkamieslähteen mukaan kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O’Brien raportoi epäilystä presidentti Donald Trumpille joulukuun 17. päivänä.

Axiosin lähteiden mukaan O’Brien ei kertonut asiasta presidentille täysin varmana tietona. ”Suhtaudumme kaikkiin ensi raportteihin varovaisesti”, nimetön lähde kommentoi lehdelle. ”Mutta kaikki sotilaidemme turvallisuutta koskeva tiedustelutieto otetaan erittäin vakavasti.”

Lähteiden mukaan tapporahoja olisi maksettu ”ei-valtiolliselle taholle”. Keitä nämä tahot ovat, sitä lähteet eivät paljastaneet. Kuinka paljon tapporahoja olisi maksettu, kenelle ja kuinka kauan, siitäkään tietoa ei ollut. Joka tapauksessa rahojen maksu olisi alkanut viime helmikuun lopun jälkeen.

Toisen lähteen mukaan Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset olisivat käsitelleet kiinalaisia tapporahoja kokouksessaan 22. joulukuuta.”

HS/Pekka Hakala, 31.12.2020; Axios: Yhdysvallat epäilee Kiinan maksaneen tappo­rahaa amerikkalaisista sotilaista Afganistanissa – Ulkomaat | HS.fi

Tässä ei ole mitään uutta eikä yllättävää. Todisteet puuttuvat, mutta niitä epäilemättä vuodatetaan lisää. Kun kerran Länsi ja Venäjä, miten sitten ei Kiina? Ajatelkaamme vaikkapa niitä arviolta tuhansien miljardien investointeja ja työpanoksia, joita Kiina on kohdistanut kolmannen vuosituhannen aikana Afrikkaan? Miten se suojaa varansa ja intressinsä? Tuskin sijoittamalla vahvasti sotilaallisia tukikohtia maanosaan, vaan erilaisin puitesopimuksin ja turvallisuusjärjestelyin.

*

Mihin ollaan menossa?

Omaisuuden suojaa järjestetään aina. Niin nyt ja tulevaisuudessakin. Intressit puhuvat. Staaträson, tuo J.K. Paasikiven käsitemaailman peruskiviin kuuluva käsite elää ja hengittää vahvasti tänään ja alati.

Samoin valtiollisen edun valvonta ja intressien suojaus tapahtuu tarkoituksenmukaiseksi nähdyin keinoin. Avoin militantti aggressio ja militantti rauhanturvaaminen ei aina käy, se ei ole edullista, siksi jatketaan turvallisuusponniteluja ”toisin keinoin”.

Mutta varjo-armeijat, sijaissotilaat, ei-valtiolliset taistelijat etc. ei ole ainoa nykypäivän suojaustoimi valtiollisten intressien toteutuksessa. Ja se, mitä valtiot edellä tekevät, on samassa jo yhtiöiden arsenaalia. Tai päinvastoin: tiedämmehän toki, että isot konglomeraatit ja kauppa-komppaniat ovat iät ajat suojanneet pistimin ja ruutiasein reviirejään.

Tämä suojaus muuntautuu ja leviää ajan tarpeiden mukaan.

Kukaan ei jää sormi suussa odottamaan tappamistaan tai ryöstämistään. Alikersantti Lahtisen prinsiippi toimii täydellä teholla.

Kukaan ei jää sormi suussa odottamaan verokarhun vierailua.  Olemme jo nähneet varsin voimakkaita turvaustoimia. Jatkossa kansallinen verotus loppuu yhtiöiden kentiltä, ja keskittyy vain ”turpeeseen sidottujen” työläisten kärsimyksiksi. Kaikki muut suojaavat intressejään agresiivisin ja huomattavan sofistikoiduin keinoin.

Näemme, että punavihreä rintama ei tätä ymmärrä, ja uskoo kaiken hoituvan vain verotuslainsäädöntöä viilaamalla, siis kiristämällä. Mutta ei se niin mene. Vapaamatkustajien lautat ovat jo täynnä. Keinosaaria ja suojasatamia rakentavat maailmalla muutkin kuin kiinalaiset.

Verotus keinona ylläpitää kansallisvaltioita on kohta ohi.  Pyrkimykset levittää verotuksella koottujen kansallisten varojen jakaminen pitkin Eurooppaa on tuhoon tuomittu. Niitä velkoja ja sitoumuksia ei kukaan koskaan tule lunastamaan.   Verotus kuihtuu todellakin suojattomien veronmaksajien, pakenemaan kykenemättömien, uhri- ja verirahoiksi. Niillä rippeillä ei kauan juhlita. Valtion täytyy joko ryhtyä ryöstämään järjestelmän mahdollistamia ylörikkaita, tai lakkauttaa toimintansa. Ellei sitten tulovirtojen tyrehtyminen jo sinänsä romahduta valtioita ja aikaansaa yleisen anarkian ja tuhon.

*

Melkein päivälleen vuosi sitten kirjoitin viimeksi aiheesta. Viittasin silloin 2018 kirjoittamaani laajempaan blogiin.  Linkit;

Pietarin salattu sotilassairaalayksikkö hoitaa Venäjän varjoarmeijan haavoittuneita (US-blogi, 13.1.2020); Pietarin salattu sotilassairaalayksikkö hoitaa Venäjän varjoarmeijan haavoittuneita | Uusi Suomi Puheenvuoro

Venäjän varjoarmeija sai siipeensä Syyriassa – paljon avoimia kysymyksiä (US-blogi 23.2.2018 ); Venäjän varjoarmeija sai siipeensä Syyriassa – paljon avoimia kysymyksiä | Uusi Suomi Puheenvuoro

*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu