Venäjän kilpajuoksu kalenterin kanssa: ”voitonpäivä” 9.5. lähestyy

Presidentti V.V. Putinin omaksuman kansallisen uushistoriankirjoituksen kalenterissa vuoden merkittävimmäksi päiväksi on noussut – tai tietoisesti nostettu – toukokuun 9. päivä. Sitä juhlitaan vuosittain kasvavalla painolla ”fasismista suuressa isänmaallisessa sodassa 1945 saavutetun voiton kunniaksi”. – Tästä poiketen venäläinen sotanarratio puhuu nyt Ukrainassa vaikuttavien ”natsien” poisjuurimisesta.

Tänään on tasan 4 viikkoa tuohon kalenteripäivään, ja Venäjän asevoimat ovat kiinni Ukrainassa.

Miten Putinin Venäjä aikoo ”klaarata” tämän asetelman?

*

Vastaus on seuraavansisältöinen:

Näyttää siltä, että Venäjä kokoaa nyt nopeasti – aikaikkunaan nähden jopa hät´hätäisesti – kaiken irtoavan sotavoiman itäisen Ukrainan alueelle ja pyrkii keskitetyn voiman avulla ottamaan niin paljon maa-aluetta haltuun kuin irtoaa.

Sateliittikuvat osoittavat merkittävän sotilaskolonnan lähestyvän Donbassin aluetta: Satelliittikuvat näyttävät Donbasin aluetta lähestyvän pitkän sotilaskolonnan (msn.com)

Venäjä on aikaa sitten aloittanut ”salaisen vapaaehtoisten” värväyskampanjan, joka sotilaallisten vastoinkäymisten jälkeen ja 1.4. käynnistyneiden jokavuotisten kevätkutsuntojen varjossa massivoitiin kaikkia alueita koskeviksi miestenotoiksi. Ne kohdistuvat ensisijaisesti asevelvollisuuden suorittaneisiin reserviläisiin, mutta sotilasalueilla ja viimekädessä alueiden kuvernööreille ”jalkautettu” vastuutus nimettyine kiintiöineen ovat muuntaneet ne ainakin osittain pakko-otoiksi, joista ei juurikaan voi kieltäytyä – korkeinaan hankkia sijaissotilas tai maksamalla itsensä ulos.

Eräiden tietojen mukaan näin muodostuvasta täydennysväestä näyttäisi muodostuvan monessakin mielessä heterogeeninen sotajoukko, jonka sotilaallinen toimintakyky jää arvailujen varaan.

Ilmeisesti myös – sotilasasiantuntijoiden varovaisemmista arvoista poiketen – Venäjä ”uhraa” nyt Donbassin ja Kriminkäytävän taisteluihin merkittävästi enemmän asearsenaaliaan kuin aiemmin uskottiin: prioriteetti on nyt tämä kevätkampanja, tulkoon sen jälkeen mitä tuli. On sanottu, että Venäjän konventionaalisesta asevoimasta on tähän mennessä noin 70 % ollut sidottu ja osin käytetty jo Ukrainassa. Teollisuus tuottaa joltain osin korvaavaa voimaa kaiken aikaa. Mutta arvioidusta 30 %:n reservistä merkittävä osa ollaan nyt näköjään valmis iskemään Ukrainaa vastaan. Tältä pelin henki nyt vaikuttaa.

*

Laajamittainen brutaali tuhoamissota kumuloituu nyt toukokuun alkupäiviin.

Siinä rusikoidaan Mariupol ja muutama pienempi kaupunki infroineen ja ihmisineen murskaksi.
Tuloksena? Niin mitä? Pirstottu ja maahan lyöty ”suoja-alue”?
Paljon tuhoa, ja kenties ”Venäjän ylpeyden palauttaminen”?

Nyt jo sodan tuhot ja uhriluku on suunnaton. Mitä onkaan tämän ”viimeisen taiston” jälkeen? – Eikä sota tule päättymään toukokuuhun, vaan jatkuu, sota.

*

”Voitonpäivään” 9.5. on 28 päivää eli 4 viikkoa.

Venäläisen kalenterin vapaapäiväjaksoja on edessä kaksittain:

30.4.-3.5. Kevään ja työn juhla (meikäläisittäin Vappu) sekä melkein heti perään 7.5.- 10.5. Voitonpäivä.  Tuohon Voitonpäivän juhlien alkuun la 7.5. venäläisen sotavoiman olisi määrä ”hoitaa homma”.

Edessä on kamala kaksiviikkoinen.

Tarkoittaa erilaista häirintää ja kaukotulta ja voimien keskittämistä lähtöasemiin vielä tämän viikon aikana, ja sitten ehkäpä  jo pitkänäperjantiana tai  II pääsiäsipäivänä ma 18.4. melkeimpä helvetillinen ralli päälle? Venäjä ei kunnioita ”läntistä” kalenteria, pikemminkin päinvastoin.

Ps. Vaikuttaa siltä, että Yhdysvallat ymmärsi vihdoin tämän ajankohdan kaikkinaisen merkityksen ja lievensi apupanosten toimituskynnyksiä. 80 vuotta vanhan Lend and Lease -lain päältä pyyhkäistiin pölyt viime keskiviikkona; Yhdysvaltain senaatti elvytti Ukrainan avuksi 80 vuotta vanhan lain, joka auttoi kaatamaan Hitlerin toisessa maailmansodassa – Ulkomaat | HS.fi – Mutta ehtiikö apu enää tähän hätään? Ei ihme että presidentti Zelenskij on tuskainen.

Entä miten reagoi tilanteeseen Euroopan Unioni ja sen yksittäiset valtiot?
Muuten, tällä pelillä on todella isot panokset ja riskit. Toden totta.

Ps2.

Yhdysvaltalaisen sodantutkimuksen laitoksen hankkimien tietojen mukaan Venäjä lupaa rintamalle lähteville vastentahtoisille sopimussotilaille erilaisia bonuksia.

”Amerikkalainen ISW-tutkimuslaitos on sanonut aikaisemmin, että moni Koillis-Ukrainasta vetäytynyt venäläissotilas olisi kieltäytynyt lähtemästä uusille taistelukentille Ukrainassa.” – YLE Uutiset 11.4.2022; Venäläissotilaille luvattu käteisbonuksia, jotta he jatkaisivat taistelemista, sanoo amerikkalainen tutkimuslaitos – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä (yle.fi)

+6
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu