Venäjän sotahistoriallinen seura pystytti kirjailijalle patsaan

Toissapäivänä, 27.11.2019, Venäjän presidentti paljasti leningradilaisen kirjailijan näyttävän patsaan Pietarissa.

Ehkä luonteenomaisinta tapahtumassa oli se, että patsaan pystytyksen pani toimeksi Venäjän Sotahistoriallinen Seura, jonka keulille Putin nosti vuosi sitten kokeneen hallintomiehen ja monille suomalaisellekin tutun miehen, Sergei Ivanovin.

Sotahistoriallisella Seuralla on tätä nykyä huomattava kansallinen toimeksianto historiallisen muokkauksen saralla, kuten näilllä sivustoilla on aiemmin tullut mainituksi, – Seuran toimintasuunnitelman valossa.
*
Kyseessä on kirjailija ja publisisti, kuten ammattitermi kuuluu, Daniil Granin. Hän syntyi Kurskissa 1.1.1919, joten kyseessä on hänen syntymänsä 100 juhlavuosi. Kirjailija siirtyi tuonilmaisiin parisen vuotta sitten, korkeassa iässä.
Näyttävä patsas, jossa kirjailija istuu nojatuolissa, muistuttaen asentoineen jossain määrin Aaltosen Kivi -monumenttia Kansallisteatterimme edustalla, sijaitsee Dalnevostchny Prospektilla, ei niinkään etäällä Daniil Graninille omistettua kirjastoa.

Sota oli Hraninin luonnollinen aihe. Hän lähti vapaaehtoisena piiritetyn kaupungin rintamalle ja puolusti sitä vaikeissa oloissa.
Yhdessä Ales Adamorichin kanssa Daniil kirjoitti teoksen Blokadnaja zKnigan (suom. Leningradin piiritys: Kohtaloita saarretussa kaupungissa, 2008).
Presidentti Putin lausui paljastuspuheessaan mm:
Teos on erinomainen todiste noilta kammottavilta päiviltä, ilman liioittelua, vain ilmentäen puhtaan totuuden.
Daniil Granin oli vakuuttunut, että oikeus ja totuus aina lopulta voittaa lopulta: hän ymmärsi ihmiselämän syvän humanismin. Hän kutsui sitä ihmeeksi, joka on suurin ihme.
Hän ponnisteli uutterasti ja väsymättä armeliaisuuden ja sosiaalisen filantropian hyväksi.
Nyt monumentilla muistettu kirjailija palkittiin sekä Neuvostoliiton että Venäjän aikans lukuisilla korkeilla ansiomerkeillä ja muilla huomionosoituksilla. Hän sai mm kahdesti Leninin kunniamerkin, joka oli NL’n korkein kunniamerkki. Lisäksi hänet laakeroitiin Työn sankarin arvolla.

Gorbatsovin kaudella hänet valittin Duuman jäseneksi.
*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu