Vilkas vainouhri-viikko alkoi Auchwitzista ja päättyi Putinin yllätyskäskyyn

Stalin, Gulag, repressio – salaisuuksia ei ole mutta niiden pintaantulo ottaa aikansa
*
Aivan aluksi, klikkaa tshekkiläisen elokuvaohjaaja Stepan Cernousek´in, Praha, Helsingin Gulag-seminaarissa 29.1.2020 esittelemää Gulag-x-cz -ohjelmaa. Mielenkiintoinen esittelyalusta.
Klikkaa: http://gulag.cz/en
Heidän kehittelemänsä Gulag On Line -virtuaalimuseo: http://gulag.cz/en/projects/gulag-online
*
Stalinin vainoissa menehtyneiden elämä ja kohtalo kokevat kovia vielä tänäänkin. Välillä keskustelu repressiosta ja sen imuun joutuneiden ihmisten kohtaloista painuu pinnan alle, näennäisesti unohduksiin, kohotakseen seuraavassa käänteessä pinnalle ja melkein kaikkien huulille. Tämä todistaa sen, että painajaiset eivät kuole, ne vain vaeltavat ajassa.
*
Tämä viikko on ollut varsinainen Gulag-viikko
Viime maanantaina vietimme Holocaustin muistopäivää: pahimman tuhoamiskeskuksen Auschwitzin porttien avaamisesta tuli päivälleen kuluneeksi 75 vuotta 27.1.2020. Kamerat kulkivat jälleen kerran Auschwitzin rautaportin alla ja tatuoituja käsivarsia katsottiin, sitkeitä eloonjääneitä ja heidän omaisiaan haastateltiin.

Aivan äskettäin (15.5.2020) Kansallisarkisto luovutti Valtioneuvostolle esiselvityksen ”Suomalaisista Venäjällä 1917-1953” -hankkeesta. https://arkisto.fi/esiselvitys_suomalaisista_venajalla_1917-1953

Esiselvitys syleilee maailmoja, todeten mm.: ”Ennen Venäjän suurta vallankumousta vuonna 1917 Venäjän keisarikunnassa, Suomen suuriruhtinaskuntaa lukuun ottamatta, asui arviolta yli 400 000 kieleltään tai etniseltä taustaltaan suomalaisiksi luokiteltua kansalaista.”

– Varsinainen fokus on kuitenkin Neuvostoliiton pakkojärjestelmien kourissa eläneiden ja henkensä tavalla tai toisella menettäneiden kohtaloiden selvittelyssä, siten että tärkein kohde on Leninin-Stalinin regimien aikana tuhottujen suomalaisten elämän ja kuoleman selvittäminen.
SKS julisti 27.1.2020 keräyksen; ” aloitamme muistitietokeruun Stalinin vainoista. Kerro muistosi Stalinin vainoissa kuolleista tai kadonneista henkilöistä ja heidän vaiheistaan!” – https://twitter.com/SKS_finlit/status/1221723270036230146?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3AKansallisarkist&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.arkisto.fi%2F
Keskiviikkona 29.1.2020 järjestettiin Helsingin keskuskirjasto Oodissa huomattava kansainvälinen seminaari ”Gulag ja Suomi”. https://www.oodihelsinki.fi/event/helmet:206409/gulag-ja-suomi-historia-ja-muisti-seminaari/?lang=fi
Seminaarin sisältöä ja antia on kohtalaisella tarkkuudella selostettu mediassa.

Katso esim. STT:n tuottama raportti: ”Venäjällä ihmisoikeusjärjestö Memorialilla on tietoja yli tuhannesta poliittisissa vainoissa kuolleiden hautauspaikasta.https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2596964
Ilta-Sanomat useissa artikkeleissa/Arja Paananen: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006387201.html linkkeineen & myös tämä: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006229063.html
*
Torstai-iltana sitten verkkoon ilmestyi viesti: Putinin yllätyskäsky: Stalinin vainojen uhreista koottava tietokanta Ks.: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006390105.html
”Vladimir Putin määräsi selvittämään, kuinka Venäjälle voidaan luoda yhtenäinen tietokanta poliittisten vainojen uhreista ja kuinka joukkohautapaikkojen säilyttäminen turvataan lailla.
Presidentti Vladimir Putin yllätti torstaina antamalla määräyksen, jonka mukaan Venäjälle on luotava yhtenäinen sähköinen tietokanta poliittisten vainojen uhreista.
Rossiiskaja gazeta kertoo, että Putin antoi presidentinhallinnolle käskyn, jonka mukaan tietokannan toteutusmahdollisuudet on selvitettävä lokakuun alkuun mennessä.
– On selvitettävä yhdessä Venäjän valtiollisen arkistolaitoksen, turvallisuuspalvelun, sisäministeriön ja vankilalaitoksen kanssa mahdollisuus luoda yhtenäinen tietokanta poliittisten vainojen uhreista ja esitettävä siihen liittyvät toteutusehdotukset, lukee Kremlin nettisivuilla julkaistussa Putinin määräyksessä.
PUTIN oli tavannut joulukuussa Venäjän ihmisoikeusneuvoston jäseniä, jotka olivat esittäneet presidentille Josif Stalinin toimeenpaneman suuren terrorin muiston tarkempaa tutkimista ja muiston säilyttämistä.” – Lue IS/Arja Paanasen artikkeli kokonaisuudessaan tästä: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006390105.htm

Onko kyseessä peitehanke, jolla pyritään sammuttamaan kanervien tasalla pitkään jatkuneet yksittäiset ja erilaisten yhteisöjen selvityshankkeet, vai onko todella käsillä ”uusi avoimuuden aika”, edes jossain mitassa?  Aika näyttää.

*
Putinin ”suojasää”
Alan piireissä on jo elokuun 2019 jälkeen pohdiskeltu mikä nyt on menossa.

Onko päällä jonkinlainen ”Putinin suojasää”, vai mistä oikein on kyse. Onko tässä kyse siitä, että vahvistuvat viesti Venäjän suurkaupunkien eri väestöryhmissä, valistuneen nuorison ja kituuttavien eläkeläisten ym. piireissä, yhä vain voimistuvat, kun talous junnaa, inflaatio syö supistuvat tulot, hinnat nousevat – ja kun kaltoin kohdeltujen ryhmiin liittyy kuukausittain yhä vain lisää venäläiskansalaisia. Antaako presidentti nyt hieman siimaa ja esittää tiettyjä pehmennyksiä, – sekä puheissaan että joissain rajoitetuissa teoissaan? Onko Lähialuepolitiikan ja mentaalipolitikan tietyissä avauksissa kyse ponnisteluista saada lievennyksiä Lännen pakotteisiin, joita juuri äskettäin jatkettiin 6 kk määräajoin?
Jokerikysymyksiä on kaksi:

Hakeeko Venäjä hieman uudella partituurilla asemaa globaalilla näyttämöllä, nyt kun Kiinan rooli johtavana maailmanvaltiaana alkaa hitaasti mutta vääjäämättömästi selkiytyä, ja Venäjä ei halua yksilinjaisesti vain nojata Kiinaan, jonka kylkeen Länsi politiikallaan ja toimenpiteillään on sitä rutistanut? Toisaalta, presidentin valtakunnan tila -puheen jälkeen on ilmiselvää, että verhojen takana valmistellaan jotain valmistelua vuoden 2024-ongelman ratkaisemiseksi, mutta ilmeistä on että muutoksia tulee sarjana ja äkkirysäyksenä, mutta niiden todellista sisältöä voimme vain arvailla. Lähteekö Putin sittenkin ennenaikojaan, vai ajaako hän vallan rattailla ”tappiin asti”, ja suorittaa jonkinlaisen mongoliheiton ratsunsa selästä?  Vai asettuuko hän todella, kuten on epäilty, elinikäiseksi tsaariksi menneiden aikojen tsaarien tavoin?
*
”Rossiiskaja gazeta kertoo, että Putin antoi presidentinhallinnolle käskyn, jonka mukaan tietokannan toteutusmahdollisuudet on selvitettävä lokakuun alkuun mennessä.
– On selvitettävä yhdessä Venäjän valtiollisen arkistolaitoksen, turvallisuuspalvelun, sisäministeriön ja vankilalaitoksen kanssa mahdollisuus luoda yhtenäinen tietokanta poliittisten vainojen uhreista ja esitettävä siihen liittyvät toteutusehdotukset, lukee Kremlin nettisivuilla julkaistussa Putinin määräyksessä.”
Aiheellisesti voidaan huomioida, että Suomen kansallisarkiston tekemä esiselvitys ja käytännössä päätös ryhtyä selvittelemään suomalaisia tuhonnan uhreja, sen julkistaminen 15.1.2020 ei aiheuttanut näkyviä reaktioita Venäjällä, ei julkisella eikä näkyvien yksityisten maalaajien taholta.
Venäjän media on ottanut hyvin tyynesti vastaan ilman kohua Suomen KS:n selvityshankkeen. Mitään trollauskampanjaa tai kohumyrskyä ei ole syntynyt. Se on hyvä ja meidän tulee tehdä rauhallisesti omaa selvitystyötämme, sivuille tarpeettomasti vilkuilematta.” Näin totesi eräs käytännön erityisasiantuntija Oodin seminaarissa 29.1.
*
Tunnettu Gulag-tutkija, Suomessa viime kesäkuussa vieraillut Pulizer-palkittu tietokirjailija, London School of Economicsin professori Anne Applebaum on tiivistänyt Gulagin idean: Sinua ei rangaista sen takia, mitä olet tehnyt vaan sen takia, kuka olet.
Dosentti Markku Salomaa, joka vuosia patisteli Suomen valtiota toimiin vaino-asiassa, mutta tuloksetta, parantaa Applebaumin teesia uuteen muotoon: Sinua ei rangaista ja viedä Gulagiin sen takia, kuka olet, eikä edes sen mukaan mitä olet tehnyt, – vaan sen mukaan mitä tulet tulevaisuudessa tekemään.
Siksi toimien kohteeksi ja joko teloitusluetteloihin ja gulagiin joutuivat ensiksi vähemmistökansallisuudet, niiden joukossa erityisen tiheän seulan avulla suomalaiset. Näiden uskottiin muodostavan viidennen kolonnan ja yhtyvän kumoukselliseen toimintaan yhtymällä Venäjää uhkaavan hyökkääjän (Saksa, lännen vallat Britannia ja Ranska) voimien kanssa. Tämä selittää Suomalaisten kaikkein korkeimman tuho-prosentin kiikkiin joutuneista vähemmistökansallisuuksiin kuuluneiden ryhmitä.
Vangituista suomalaisista teloitettin huimat 89 %. Puolalaisista ja Virolaisista n 80 % ja kaikkien keskiarvo oli n. 74 %. Vähemmistökansallisuuksiin kuuluneiden joukossa suomalaiset olivat vasta 16:nneksi suurin kansanryhmä, mutta teloitettujen määrissä 6:nneksi suurin, – ja suhteellisesti ottaen teloitetuista siis ykkönen.
*
Mielenkiintoisin kommentti seminaarissa nähdäkseni oli ranskalaisen tutkijan, professori Kristian Feigelsonin (Sorbonne-Nouvelle, Pariisi) vastaus yleisökysymykseen, siitä miten hän näki Venäjän arkistojen tietojen saatavuuden. Feigelson vastasi, että se on ihan hyvä, heillä ei ole ollut mitään vaikeuksia saada tietoja ja käyttää arkistoja hyväkseen tutkimuksissaan. Näin erityisesti pääarkistojen ja samoin aluekeskusten arkistojen tiedot ovat olleet käytettävissä. Nyt tutkintojen edetessä jonkin verran ongelmia on ollut paikallisissa arkistoissa, joissa on tuhoton määrä erilaisia keskuksille käskystä tehtyjen raporttien, kuljetuksiin, vankien vastaanottoon, siirtoihin, etc liittyviä ajopäiväkirjoja, vahvuusluetteloita etc.
Tämä oli todella mielenkiintoista suomalaisen tutkijan kannalta. Mikä Suomen kohdalla oikein kiikastaa, oma haluttomuus vai muu rohkeuden puuteko.
Kirjamessuilla loppusyksystä kuulimme Helsingissä, miten dosentti Luukkanen on täysin palkein saanut vierailuaikoja ja materiaalia Ukrainan kansallisessa arkistossa, ja varsin vapaasti hän on materiaalia sieltä ammentanutkin. Niin että perästä kuuluu.
*
Linkkejä:
Luennoitsijoita:
Professori, tutkija Nicolas Werth, CNRS, Pariisi; https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Werth & Cannibal Island: Death in a Siberian Gulag, 2007 https://books.google.fi/books?id=s72TevH9XOcC&redir_esc=y & https://www.imdb.com/name/nm4739712/
Professori Kristian Feigelson, Sorbonne-Nouvelle, Pariisi: http://www.univ-paris3.fr/feigelson-kristian-44770.kjsp & https://www.wilsoncenter.org/person/kristian-feigelson & https://www.amazon.co.uk/Kristian-Feigelson/e/B004N89UD8/ref=dp_byline_cont_pop_book_1
*
*
27. päivä tammikuuta
Päivää vietetään Suomessa hieman paradoksaalisesti ”Vainojen uhrien päivänä” (ks. Holokaustin kansainvälistä muistopäivää ), vaikka se asiallisesti – ja aiheellisesti – onkin juutalaisten ja muiden vainottujen vähemmistöön kuuluneiden vainottujen päivä. Monessa maassa sillä onkin perinteisesti, osin jo vuodesta 1950 lähtien, ja nyttemmin virallisesti sekä EU:n että YK:n suositusjulistusten nojalla nimellä ja teemalla International Holocaust Remembrance Day .
Sitten on vielä erikseen Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalainen muistopäivä . Näin natsismin uhrit ovat saaneet ikään kuin kaksittain muistopäiviä, kun taas stalinismin uhreja muistetaan virallisemmin tänä päivänä. EU teki tämän muistopäivän viettämisestä ristiriitaisissa tunnelmissa päätöksen 23.9.2009, kun tuli kuluneeksi 70 vuotta Hitlerin-Stalinin sotilaspoliittisesta etupiirijakoa koskevasta sopimuksesta (23.8.2939). http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2008-0439+0+DOC+XML+V0//FI
Neuvostoliittolaisen pakkojärjestelmän repression ja tuhonnan uhreille ei erillistä ja nimenomaista omaa muistopäivää ole kansainvälisessä kalenterissa. Syitä on monia. Keskeisin syy on se, että Saksa hävisi MS2:n ja Neuvostoliitto voitti, oli offensiivisen natsismin keskeinen nujertaja, ja sittemmin kylmän sodan aikana tällaisen muistopäivän viettäminen ei saanut laajaa tukea, eikä Länsi kylmän sodan jälkeisessä demokraattisen järjestelmän vientikampanjassaan ollut halukas ”neulanpistopolitiikkaan”.
*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu