Voiko öljyn globaali hinta nousta vuodessa 10-kertaiseksi?
Voiko öljyn globaali hinta nousta vuodessa 10-kertaiseksi ja voiko öljysektorin arvo tuplaantua?
Siis vuoden sisällä?
Avohullu kysymys.
Hiilivetysektori on jo hävinnyt, sen selkämys on kastettu molskiin, ja on vain ajan kysymys, milloin loputkin voimat nitistetään moiselta ”menneiden aikojen paholaiselta”.
Tottakai.
Sittenhän kaiken, mikä sisältyy öljy-maakaasu -sekotoriin on nujerrettu, ja kaikki niihin liittyvä pörssissä on tappion kärsinyttä, kaikki joka vähänkään viittaa noihin inhoihin aineksiin.
Ja kaikkien yhtiöiden ja muiden konsetellaatioiden kuuluisi siis romahtaa, etenkin Venäjän, ja monien muiden ajassa ja ajan järkipeleissä mukana olevien, sellaisten kuin Saksa ym., kuuluisi kukoistaa. Ja kaitpa kukoistavatkin.
Sitä tietoa ja käsitystä vastan vain tuntuu erikoiselta, että Euroopan talousveturilta, Saksalta, tihkuu heikkoja uutisia: kaksi vuosineljännestä pakkasella, siis taantuma. Kaikesta viisaudesta ja valtavista ”elpymis”-miljardeista ja niiden ”antamasta kasvubuusteista” huolimatta.
Lyhyt kysymys: onko Euroopan energiapolitiikan paradigma väärä?
*
Sitä pohditaan seuraavaksi esitettävässä tilannekuvassa, joka poikkeaa enemmän kuin voisi luulla meilläkin noudatetusta ”saksalaisesta energianäysta”, siitä käsityskuvasta, jota he ovat toteuttaneet tunnollisesti EnergieWende -politiikassaan, ja kansallisen edun ja ympäristöliikkeen paineen välisessä rajatilassa harjottamassaan yhdentien ohjelmassaan. Täkäläisittäin – siis Euroopan ja Suomen – kannalta ajatelleen lähes kaikki se, mitä tästä eteenpäin tässä blogissa kirjoitetaan on suurinta pimeyttä ja käsittämätöntä harhaa. Alkuperäisten ajatusten esittäjillä Yhdysvalloissa on puolellaan kaksi argumenttia, nimittäin amerikkalaisten pörssikurssien lahjomattomat numerot ja heidän shekkitilejään komistavat tulokset. Niiden merkityksen arvioinnin jätän täysin lukijan harkintaan.
Selvyyden vuoksi totean, että en oikeastaan tee tässä muuta, kuin tuhlasin aurinkoisen sunnuntai-iltapäivän päivänvarjon alla terassilla tämä blogin ja sen lähdeaiheistojen kimpussa, senttiäkään ei ole pelissä. Paitsi paljon enemmän kuin sentti on pelissä minulta siinä pelissä, jota elän omassa todellisuudessani, ja tiedän, että jos tässä lainatut auguurit ovat ”oikeassa”, niin meidän mahdollisuutemme, lukijan kanssa, olla oikeassa ovat huomattavasti heikommat.
*
Globaali öljysektori
Puhumme globaalien taloudellisten voimien massiiviista liikkeistä. Öljypohjainen bisnes näyttää kehkeytyvän 15 biljoonan dollarin suuruuslluikkaan. Huomattava nousu.
Se on 3 kertaa suurempi kuin tekniikka-sektorin kehitys.
5 kertaa suurempi kuin kiinteistöt.
Niinpä se on jopa suurempi kuin globaali terveydenhuolto.
Itse asiassa öljysektorin markkina-arvo on suurempi kuin Yhdistyneen kuningaskunnan, Japanin, Ranskan, Italian ja Kanadan BKT: t yhteensä.
Vastoin kaikkia valistuneita ja kehittyneitä ennusteita tämän kehkeytymisen ainekset, varhaiset merkit, ovat olleet nähtävissä jo 2021. Öljyn kellonsoittajat ovat kokeneet valtavia nousuja viimeisten 12 kuukauden aikana. Muille tämä oli yllätys, järkyttävä tapaus.
Ikäänkuin mikään ei puolla kovin ”öljyisiä” näkemyksiä. Paitisi Yhdysvaltain pörssi. Siellä suurimpia voittoja ovat tehneet ne, jotka ovat panostaneet taalansa eräille kovasti öljyntuoksuisille aloille ja toimijoille. Suurimmat pikavoitot ja merkittävimmät vuosivoitot eivät kurssinumeroiden valossa ole suinkaan osuneet puhtaan energian alojen firmoihin, eivätkä koneälyn kehittäjille tms.
Tapauksia:
Chevron, maailman yksi suurimpia öljyteollisuuskompleksseja: sen suomenkielinen wiki laahaa jäljessä, päivitetty viimeksi 2.10.2022.
> Chevron päivittää osakkeenomistajia vuosikokouksessa — Chevron
Chevron nousi 60%…kurssi/12 kk.
ConocoPhillips, nousi eli popping lähes 50%…
ExxonMobil vain ujo 100%. Tuo pelätty ja vihattu.
Ajattellaanpa sitä, että US 500 Jättimäisintä teollisuuskompleksia pörssissä – siis S&P laski historialliselle tasolle ennätysnopeudella… 12 kk: 4.770 >> 7.000.
”Perinteisen salkun” huonoin vuosi sitten suuren laman…
”Kaasun vanha kaarti” tuotti premium-voittoja.
Raportit osoittavat, että Exxon kirjasi merkittävän voiton; 6.7 miljoonaa dollaria tunnissa viime vuonna.
Mutta nämä suurista suurimpien hiilivetypohjalta polkevien maxi-yritysten tulokset (noteerauksina) ovat vain esimerkki paljon suuremmasta voittojen juhlasta edessä…
Kaikki tämän välittömän 15 biljoonan dollarin öljybuumin takia… – Tuohon tasoon alan näkijät nimittäin tähtäävät.
Selvää on, että näkemykset öljyryhmän tulevaisuudesta tänään, lähiaikoina ja hieman pidemälläkin katseella vaihtelevat. Ja vaihtelevat todella väljällä välyksellä. Aika tulee näyttämään.
*
Pierre Andurand, 1.5 miljardin dollarin Andurand Capital Managementin CEO – oli yksi ainoista yrityksistä, joka tuotti 60 % vuonna 2022 markkinoiden laskiessa… odottaa öljyn nousevan yli 140 dollariin tynnyriltä. – Andurand Capital Management – HomePage
Bank of America on ilmoittanut, että öljy voi räjähtää 200 dollaria tynnyriltä.
JP Morgan odottaa sen repeytyvän yli 380 dollarin…
Goldman Sachs on ilmoittanut, että öljy on käytännössä pysäyttämätöntä, kun se raivoaa yli 110 dollarissa. He ovat menneet niin pitkälle, että kutsuvat sitä ”vanhan talouden kostoksi”. Lisäten, että ”öljy pauhaa korkeammalla”.
Samaan aikaan Wells Fargo Investment Institute julistaa uuden öljyn superhärän alkua…. Siis nousua pukkaa?
Ja NASDAQ meni niin pitkälle, että julkaisi artikkelin otsikolla ”Härkämarkkinat tulevat öljylle vuonna 2023”.
Joukko asiantuntijoita selittää, että tämä tilanne on saavuttanut ”pysäyttämättömän tason”.
Yritykset ja hallitusten politiikka ympäri maailmaa ovat luoneet vauhdin tälle meikäläisittäin ajatellen ”kuolemankanjonin” tavarajunalle… Ja tuo juna valmistautuu rullaamaan öljysektorin läpi kuljettaen raakaöljyä yli 200 dollariin tynnyriltä…
Selvää on, että jotkut aikaa ja tuulia oikein haistelleet tekevät tällä ison tilin. Ovat jo tehneet. Ja tekeminen jatkuu. Olisikohan tässä meidän aikamme suurin markkinaväärämielisyys joka tuottaa heille kaikkien aikojen vastavirtalohen ”potin”?
Aivan kuten katselimme muutaman pienemmän yrityksen leimaavan huomattavia huippuja kahden viime vuoden aikana.
Tarkka luenta paljastaa joitain aivan poskettomia kurssiheittoja:
Riley Exploration Permian, kasvua 997 % alle 12 kuukaudessa.
Amplify Energy nousi 812 % alle vuodessa.
Ja Vertex Energy, joka tuotti hämmästyttävän 993%: n kasvun 2 kuukaudessa.
Jälleen, kun markkinat ampuivat jalkaansa, sanoo eräskin sikäläinen kommentaatori. Kuten lukija on havainnut tässä puhun nyt Atlantin takaisesta markkinasta. Se on iso ja käy Eurooppaa edellä: onko se enne Eurooopalle, vai suurpoikkeama?
Melkein kaikessa olemme 2000-luvun talouskäänteissä seuranneet Yhdysvaltain vuoristoratoja, tosin 6-12 kk perässä ja loivemmin vertikaalikaartein. Mutta siis kaiken aikaa nousurakenteiden siltakannen alla, varjoissa.
Mutta tämä on ollut vain näyte tulevasta.
Lähteisiini kuuluvat kaverit ovat niin luottavaisia, että suomalaiseen dataan perehtynyt ei pysy perässä, – , että tämä öljybuumi tulee olemaan pohja joillekin aikamme suurimmista voittajista…
Aivan uskomatonta tarinaa. Täysin eurooppalaisen ja suomalaisen talousajattelun ja ajan hengen, zeit gaistin vastaista.
*
Eräs luullakseni melko hyvin taloudessaan menestynyt analyytikko, joka on toiminut niin kuin on saarnannut, kirjoittaa: ”Merkitse sanani: seisot kynnyksellä … Globaaleina supervaltoina, mahtavimpina yrityksinä, vaikutusvaltaisimpina instituutioina… kilpajuoksu valmistautuakseen energiaöljymarkkinoiden kostoon…
Vuosikymmenen virheellisen politiikan hävittäminen…
Ja raakaöljyn uusi nousu hallitsevaksi voimaksi kaikkialla maailmassa …
Johtaa uusiin, 15 biljoonan dollarin öljymarkkinoihin.
Kovin monellakaan ihmisellä rapakon tällä puolen on rohkeutta tulla ulos ja tehdä yhtä ”rohkeaa ennustetta”, kuin tässä siteerattu ja välitetty tänään.
Skorpionitankkerit kasvavat 389%.
KLX Energy hyppäsi 426%…
Tai jopa Hallador Energy, joka nousi 368%.
Juuri niin. Nämä ovat valtavia voittoja erittäin huonona vuonna… Onko luultavaa, että tämä jatkuu? Millä edellytyksillä tällainen meno on yleensäkään mahdollista?
Eräs arvaus tai oletus: ”Luulen, että viime vuosi oli ensimmäinen lähestyvän hirviön vapina.”
Se oli kuin uudet nappulat olisi asetettu paikoilleen shakkilaudalla…
Puhun vuosikymmenten kavalletuista varoista, huonosta talous- ja ulkopolitiikasta sekä puhtaista väestötilastoista, jotka tulevat etualalle.
Erityisesti tässä tilanteessa on KOLME moottoria.
Tulos on auguurien mukaan väistämätön:
Globaali öljysektori nousee yli 15 biljoonaan dollariin…
Tynnyrin hinta nousee yli 150–200 dollaria vähintään ensi vuonna…
Ja 24 kuukauden kuluessa, merkittävissä olosuhteissa, se voi räjäyttää jopa 500 dollaria.
Siis mitä? Sanooko joku vakavasti otettava taloustoimija, että öljyn hinta voi yli viisinkertaistua seuraavan kahden vuoden aikana?
Saatu vastaus kuuluu: En ymmärrä, miten kukaan voi katsoa kylmiä, kovia tosiasioita tulematta samaan johtopäätökseen.
Ihmisille, jotka ovat strategisesti asemoituneet tämän kehittyessä, öljy tulee olemaan taivaan lahja.
Ja mikä tärkeintä – se voi olla ainoa tapa kääntää kelloa taaksepäin… Joidenkin viime vuonna tapahtuneiden vahinkojen korjaaminen… nopeammin kuin ihmiset ovat koskaan ajatelleet mahdolliseksi.
*
Mistä tässä on kysymys?
Kyse on Mainstream ajattelusta ja Mainstream-ajaettelun poikkeamasta. Valtavilla markkinoilla väärä suuntima aiheuttaa mittavat häiriöt, ja niiden hinta raapii kansalaisten ihoa. Ehkä juuri tämäntapaisessa tilanteessa valtavirrasta poikkeava ajattelu ei ole niin huonoa, kuin valtavirta-ajattelu väittää?
Väite: Muutamasta syystä näimme öljyn vetäytyvän viime vuoden elokuun tienoilla… Mutta tiesulut ovat menettäneet voimansa. Ei yksinkertaisesti ole mitään keinoa pysäyttää sitä, mitä seuraavaksi tulee.
On ehkä paikallaan havaita ja muistaa: Viime vuosi 2022 oli ensimmäinen kerta vuoden 2014 jälkeen, kun raakaöljy ylitti 90 dollaria tynnyriltä.
Se oli ensimmäinen kerta vuoden 2011 jälkeen, kun näimme sen rikkovan 110 dollaria.
Ja kaiken kaikkiaan emme ole nähneet öljyn saavuttavan uutta huippua yli vuosikymmeneen.
Öljy toistaa jo sykliä, joka vei sen kaikkien aikojen ennätyksiin ennen…
Ja sen on määrä räjäyttää nämä odotukset seuraavan vuoden aikana.
Katso tästä kaaviosta –
Tämä on inflaatiokorjattu peittokuva siitä, miten Brent-öljyn hinta muuttui vuodesta 2004 vuoteen 2008…. Se on sininen viiva. PUNAINEN viiva on vuodesta 2020 eteenpäin.
Hullua mutta loogista. Tämän perusteella, jos öljy seuraa vain muutaman vuoden takaista kehityskaarta… eikä mitään muuta… Se tyhjentää yli 200 dollaria tynnyriltä seuraavan kahden vuoden aikana.
”While experts are pondering whether the market has hit bottom, energy stocks weer seen as having peaked not long ago. That is not the vase.”
Avainteesi tässä on tämä: Öljy menee AINA monivuotiseen nousuun, kun se aloittaa härkämarkkinat…
Ja voimme tarkastella yli vuosisadan tietoja todisteeksi. Katsokaa vain, miten Brent Crude on liikkunut….
Vuodesta 1972 vuoteen 1979 se hyppäsi yli 10-kertaiseksi.
Kuka 1971 saattoi uskoa?
No, vastauksena otsikon kysymykseen: ainahan sitä sopii toivoa. Noin yleisesti ottaen hupenevan tavaran hinta nousee rajustikin vähän ennen kuin viimeistä viedään.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tätä pitäisi toivoa?
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos ei nouse, niin nostetaan keinotekoisesti ainakin loppukäyttäjälle veroin, hiilihumpalla,…
Ilmoita asiaton viesti
Kaverit amerikoissa puhuvat ”15 biljoonasta dollarista”, onko se nyt sitten ”suomeksi” sanottuna 15.000.000.000.000 dollaria?
Blogissa vertailukohtana mainittujen maiden BKT:t ovat siis US D:ina:
UK 3.198.470 mrd
JAP 4.300.621 mrd
FRA 2.778.090 mrd
ITA 1.996.934 mrd
CAM 2.200.352 mrd
YHTEENSÄ: 15.464.447 mrd US D.
Eli tuolle tasolle, tai ylikin tulisi globaalin öljyteollisuuden kokonaisuus nosuemana – tässä aika kohta hyvinkin pian..
Lähde: WIKI/BKT US D
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli jenkit puhuvat biljoonista niin se on täkäläisittäin miljardeja. Jenkkien trillion on täkäläisittäin biljoona eli ykkösen perään tulee se 12 nollaa.
$1 trillion oli summa jonka yksistään ExxonMobil konsernin laskettiin saavan hyötynä pelkästään Trumpin pressankauden politiikan tuomina jopa ylitse 100:n ympäristönsujelun sekä ilmastotavoitteen saavuttamisen turvaamiseksi asetetun säännöksen purkamisen että myös fossiilisten energialähteiden tuottajille suoraan kohdistetun massiivisen veroalen johdosta.
Tämä summa ei sisällä konsernin osakkeiden arvon nousua, jonka megapulju totteutti ostamalla takaisin omia osakkeitaan joka sekin palautui verovähennyksinä megapuljun omaan kassaan.
Nyt kun mietitään sitä millä summilla pelataan niin muutamat 100 miljoonaa tai edes miljardi sinne tänne per vuosi voitelemaan koneistoa joka suoltaa jatkuvalla syötöllä aivan kaikkien mahdollisten kanavien kautta ”vihreän siirtymän” vastaista propagandaa ei tunnu vielä yhtään missään.
Ilmoita asiaton viesti
Exxonin markkina-arvo on 434 mrd. Dollaria, joten tuskin.
https://finance.yahoo.com/quote/XOM?p=XOM&.tsrc=fin-srch
Ilmoita asiaton viesti
Sen about $1 trillion osalta infoa löytyy täältä. Tässä taannoin mainitsit esim. Fortumin osalta kuinka puljua tyhjennettiin muutamina aiempina vuosina peräkkäin rajummalla kädellä.
Nämä pelurit osaavat takuulla pelata huolimatta siitä, että jonkun Bidenin vaalivoitto sittemmin sulki joitakin hanoja.
Ilmoita asiaton viesti
1000 mrd. On silti väärä suuruusluokka. Osingot Exxonista on ollut vuosittain alle 4% eli 10 vuodessa max. 160 mrd.
https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/xom/dividend-history
Exxon varmasti hyötyi Trumpin kaudesta 100-200 mrd, mutta 1000 mrd. on teoreettisesti mahdottomuus.
Ilmoita asiaton viesti
ExxonMobil laajensi vähintään 500 miljardin taalan arvosta halintaansa ulkomaisten öljy- ja kaasuvarantojen osalta. Koska erinäisistä syistä osa tästä omaisuudesta, kuten esim. ex. ExxonMobil pääjehun Rex Tillersonin olessa Jenkkilän ulkoministeri tämän yksityisesti kongressilta salaa Putinin ja Gazpromin pääpampun kanssa käymät neuvotteut Barentsinmeren alueen porausoikeuksien hallinnasta eivät sattuneista syistä lähteneetkään tuottamaan kuten suunitelma tuolloin oli niin eivät ne näy myöskään puljun markkina-arvossa.
Satavarmaa on, että Trumpin vedon päästrategia irrottaa Jenkkilä Pariisin ilmastosopimuksesta oli megapuljujen juhlien jatkuminen, toive jopa kaikkien ilmastotavoitehankkeiden kaataminen worldwide ja lopettaa climate ”hoax”.
Olisi jänskää tietää mitä Lipposelle olisi voinut lohjeta mikäli suunitelma Parentsinmeren luonnonvarojen osalta olisi edennyt ja Paavo olisi onnistunut vakuuttamaan päättäjät, että vihreän valon näyttäminen Arktisen neuvoston kokouksissa olisi ainoa ajateltavissa oleva järkevä ratkaisu jo valtakunnan tulevan kilpailukyvynkin takaamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, billion Jenkeissä on milljardi Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Hupenevan hyödykkeen hintakehitys riippuu paitsi saatavuudesta myös mm. kysynnän muutoksista. Mikäli korvaavia energialähteitä kehitetään ja saatavuus on riittävä, kysynnän aleneminen noudattaa omaa tilannekäyräänsä ja ”viime tippojen” lähestyessä kysynnän haipuminen voi romauttaa tuotteen hinnan. Öljyn suhteen tämä tuskin toteutuu, koska kysyntä on kovin investointi-, tuotantotapa- ja jakeluriippuvainen.
Itse näen öljytuotteiden tapaisen ison ja monenlaisissa olosuhteissa käytettävän raaka-aineen tuotannon näyttämöltäpoistumisen hyvin kompisoituna ja monivaikutteisena tapahtumana, jonka yhteydessä ei juurikaan pystytä välttämään erilaisia komplikaatioita. Esimerkkinä vain ravinnontuottamisen ja jakelun, joka toisaalta on monien muidenkin kuin vain öljybisnekselle alisteinen, kuten on nähty ja jatkossa erityisesti tullaan näkemään.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä skenarionpyörottäjiä luonnollisesti riittää, mutta se minkä näen kiinnostavana tässä tapauksessa on yleisen käsitystavan tyystin peittoava näkemys öljyhomman tulevasta asemastaa, mittakaavasta ja merkityksestä blogaalissa elämässä ja vaihdannassa.
Toinen seikka, jota en toisaalta halua jättää mainitsematta on tietenkin se, että näkemyksiä esittävät taloustietäjät, joilla on oma peli päällä muun muassa toimisektorin sijoituskentillä, ja mikään ei tietenkään vähennä heidän toivoaan niin silmiinpistävästi, kuin ajatus, että esitetty näkemys toimisi käytännössä mys jatkossa ja juuri esitetyllä ”vastavallankumousellisellä” radikaalisuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Parin viikon kuluttua eli juhannuksen jälkeen maanantaina 26.6.2023 julkaistaan uusin globaali öljytuotannon tilastokatsaus:
#Maailman energian tilastokatsaus etenee. Sen uusi toteuttaja on Energy Institute (EI), joka on energia-alalla työskentelevien ihmisten valtuutettu ammatillinen jäsenelin
Vaikka Statistical Review on saanut uuden kodin ja uuden ilmeen, se tarjoaa saman oikea-aikaisen, kattavan, objektiivisen ja vapaasti saatavilla olevan lähteen maailmanlaajuisille energiatiedoille.
Energy Institute ja sen kumppanit KPMG ja Kearney ovat ilmoittaneet, että maailman energian tilastokatsauksen 72. painos julkaistaan maanantaina 26. kesäkuuta 2023.
Samana päivänä järjestetään webcast-lähetys julkaisun yhteydessä. Jos haluat osallistua webcast-lähetykseen ja pysyä ajan tasalla Statistical Review -lähetyksestä, rekisteröidy Energiainstituutti.
Ks.lisää
https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.energyinst.org/exploring-energy/statistical-review
Ilmoita asiaton viesti
Tässä muutaman vuoden takaa oleva öljyntuotannon käyrät. Ilman sheikki Jamanin tuotannonrajoitusohjelmia/Opec 1970-luvulla, tuotantomäärät ovat huomattavan lineaarisesti kasvaneet;
https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljyhuippu#/media/Tiedosto:Oil_production_by_region,_OWID.svg
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ”hupeneva” energianlähde on ollut loppumassa”ihan juuri” niin kauan kuin minä muistan.
Energiamarkkinat ovat saaneet poikkeuksellista shokkihoitoa joka sektorilla viimeiset pari vuotta ja silti öljyn markkinahinta on pysynyt jopa yllättävän vakaana. Tämä on osoitus markkinoiden toimivuudesta, etenkin tuottajien näkökulmasta. Venäjä on poissa kokonaisuudesta, mutta myy tuotantoaan edelleen Kiinaan ja muille halukkaille. OPEC ohjaa jakelua ja tuotantoa muualla ”business as usual” -periaatteella.
Toki ilmastonmuutosapokalyptia -kiimassa elävä osa ihmisistä pyrkii jatkuvasti vyöryttämään lisää tämän suuntaista ”faktatietoa”, jotta järjettömimmätkin investointihankkeet saadaan näyttämään kannattavilta. Mikään ei toimi, jos skenaariossa ei ole öljyn hinnan kohdalla ”lätkästagaa”.
Olen ehtinyt vuosikymmenien aikana nähdä kymmeniä ellen satoja liiketoiminta- ja investointisuunnitelmia, jotka ovat perustuneet tähän olettamaan. Ikävä tuottaa uskovaisille pettymys – ”Puhtaan Energian Jeesus PEJ”, ei vieläkään (ensi vuonna) laskeudu taivaasta alas keskuuteennne. Älkää silti menettäkö uskoanne, sillä kyllä sekin aika vielä tulee, mutta siihen menee vielä hyvä tovi.
Suurin osa meistä – etten peräti sano kaikki – ovat silloin jo hyvää vauhtia käymässä läpi metamorfoosia, tullaksemme osaksi tulevien sukupolvien energiaratkaisuja.
Ilmoita asiaton viesti
Hevoshommiinpa päästään.
Ilmoita asiaton viesti
Määh veikkaan 3…5 -kertaista hintaa parin vuoden päästä. Sitten se taas laskee, kun kulutus laskee. Kulutuksen lasku taas pienentää yleistä elintasoa. Uusi olettama (muutoksena Rooman Klubin ennustuksiin) on se, että taloudellinen epätasa-arvo lisääntyy energia-per-kapita-ja-aikayksikkö -suhteen laskiessa, ja tämä sitten taas lisää yhteiskunnallista kuohuntaa. Tähän taas varaudutaan kansainvälisesti ja jo etukäteen virittelemällä mielipideilmaston kontrollointivälineitä. Jos kontrolloinnissa onnistutaan, turhautumisesta jalostuu nimeämätön aggressio, joka sitten purkautuu yxi-kaxi jonkin merkityksettömän syyn takia, ja tämä useissa maissa yhtä aikaa.
Elämme mielenkiintoisia aikoja. Kahvinpapuja kannattaa varmaan varastoida kuorma-autolastillinen johonkin maajussin hylkäämään viljasiiloon. Papujen jauhaminen ja jauhon jakaminen voisivat olla hyvä tulevaisuuden business…. Edessä kun on lama, jolle ei ole loppua, mitä nyt jokunen sota aina välillä viihteeksi. Ja hevossiittola voisi olla hyvä. Ja jousipyssy- ja kivilinkopaja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, iso peli kysymyksessä. Hintaan vaikuttaa teoreettisesti kaksi tekijää: tarjonta ja kysyntä, niiden välinen suhde. Jos tabiili, hinta kutakuinkin stabiili, jos jompi kumpi muuttuu, muuttuu koko asetelma.
Nythän on nähty ”puhtaan markkinatilanteen” ohella ja muuttajana monia muita liikkuvia osia: ohjurit jotka alentavat hiilivetyjen kysyntää, sekä toisaalta tuotannon ja jakelun muuttajia, jotka nostavat hintaa.
Jatkossa peli on entistä monimutkaisempi. Esimerkkinä markkinatilanteen muutos, jonka seuruaksena Kiina ja tiikerit hankkivat suoraan tai välikäsitse Venäjän siperiaöljyä putkea ja erilaisia rämöttimiä pitkin.
Muiden muuttujien, säiden ja sotien, seurauksena on sotkeutunut maailman ravintotarpeen tyydytyksen lähteet ja kanavat.
Nämä ja muut lukuisat muuttujat keikuttavat isoa allasta: kerran liikkeelle lähdettyään se keinu ei heti pysähdy.
Tuohon viimemainittuun viittasivat rapakon takaiset analyytikko-sijoittajat joiden teksteihin blogissa viittasin. Sieltä sanottiin, että öljyn hintakeinu on nopeasti horjutettavissa mutta asettuu vitkemmin kuin kuvittelisi.
Maailman vakauden kannalta pahin epävakauttava tekijä ei, luultavastikaan, ole se mitä me ensin ajattelemme pelin muuttajana, Putin, vaan erinäisten muidenkin tekijöiden vaikeuttama elintarviketilanne, leipävilja ja muu ravintomarkkina.
Jos sitä ei hoideta, ja siinä vaheessa, kun sitä korjataan, niin joudutaan globaalisti tukeutumaan monessa kohteessa, moniin tarkoituksiin, öljyä. Se on se viimeinen venttiili, kaiken paljon fiinemmän ja järkevämmän olessa riittämätön, venttiili, joka jo pelkästään vanhan infran käyttöisyydenkin perusteella sellaiseksi soveltuu. Sitten tulee jakelu ja levitys: nytkin jo maailman merillä seilaa semmoisia maailmanlopun tankkeriloppuja, jotka myyvät virallisen kauppajärjestelmän puitteissa, mutta miten hurjasti vain puljatakseen ja sekoittaakseen ja erilaisia rajoitteita ja sanktioita kiertääkseen? Jos joku tietäisi, niin tukka pystyssä kulkisi!
Ja viedäkseni tämän ajatuksen loppuun: kun nopeasti ylikysyntätilanteessa vaikutetaan yhteen muuttujaan, sekoittaa se kaupan ja hintasuhteet täysin pölyksi (vert. viime talven villi kauppa).
Ne saavat joilla on rahaa ja vaikutusvaltaa, – ja vaihtorahaa – win-win-pelin edellyttämässä määrässä. Seuraus: ne jotka eivät eniten tarvitse, saavat. ne, jotka eniten tarvitsevat, kärvistelevät. Seuraus: tulikuuma markkina ja herkkä räjähtämään.
Siinä tilanteessa öljyn globaali hinta voi nousta 2-3 kolmekertaiseksi. Tilapäisesti ja taas uusia ongelmia synnyttävän järjestelyn toteutuksiin mennessä jopa vielä enemmän.
Kylmä talvi öljyä ja lämmitysenergiaa käyttävässä maailmassa, sen kuuluisan kahden miljardin ihmisen, joilla on voima ja raha, maailmassa ostovoima voi vetää hinnan melkein ”pilviin”. Ja kylmä Opec-peli tai muu järjestely vain avittaa asiaa.
Eikä tämä ole edes paineistettu paha uni, vaan realitilanne, mikäli ”heikosti käy”. Herkällä oleva liipasin houkuttelee tunnottomia toimijoita hyödyntämään tilaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei tämä ihan heti ole loppumassa, tuotanto. Joissakin öljykenttä-arvioissa on hyvinkin ilmaa, mutta kaikkea ei myöskään ole vielä löydetty.
Valistunut veikkaus kaiketi on, että kysyntä loppuu ennemmin kuin itse hiilivetyvaranto?
Laitan tämän toistamiseen: https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljyhuippu#/media/Tiedosto:Oil_production_by_region,_OWID.svg
Juhannuksen jälkeen maanantaina tulee globaalin energiatalouden yksi päivitys, ks. yllä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä hieman of-topic mutta yhdeksi EU:n hyödyistä on jaksettu esittää mm. matalia korkoja.
HS:ä on tänään käppyrä joka kertoo korkotason 2000 alkaen.
Korko oli, keskuspankkikorko, 4-5 % ja notkahti 2002 2 %:iin. Kunnes nousi jälleen 2006 ja notkahti sitten 2008 jälkeen, USA:n talouskriisi, ja pysyi 1% ja alle aina 2022 saakka.
Kyse ei siis ollut mistää EU-edusta vaan globaalista talouskriisistä. Tuon talouskriisin seurauksena, ja osittain EKP:n toimien ansiosta meillä on nyt vastaavasti korkea inflaatio joka syö kansalaisten käteisvaroja aivan samoin kuin korkeat korot oilisvat tehneet.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat on meidän elinaikamme suuren pelin tapaturmissa toiminut globaalina ohjurina. Sellaisena, massiivis-pragmaattisena korjausliike-toimijana se on myös pystynyt pelastamaan, mutta lähinnä oman taloutensa, ei juuri muita.
EU:n pulmat ovat hyväuskoinen dogmatismi ja osaoptimointi, jossa Saksan-RAnskan akseli on pitänyt silmämääränä oman rahansa ja pankistonsa pelastamista, kuten on nähty. Hinnan on sitten maksanut väärän politiikan muodossa, ja isoisten virheiden hintana, muu Eurooppa, oli sitten unionissa, rahaliitossa tai koko syherön ulkopuolella.
Nythän Ruotsin kruunun pihinä antaa omaa todistustaan itsenäisen rahan hyötyjen muuntumisesta haittamalliksi. Tämä käy nyt kalliiksi Ruotsille, ja kestäessään syö todella kansakuntaa. Kumman vähän kohinaa tämän kysymyksen ytheydessä juuri nyt?
Nimittäin paluu tästä nostkosta voi olla vaikea, etenkin kun tehokkaat korjauskeinot ovat kortilla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, lisäisin vielä, että mikään systeemi ei pelasta, jos systeemi itsessään tai pelaaja systeemin sisässä toimii ”väärin”. En sano tyhmästi tai lyhytnäköisesti, koska joskus tyhmä on viisasta ja lyhytnäköinen on tarkkanäköisyyttä, riippuu tilanteesta ja toiminnan suhteesta kokonaisuuteen.
Ongelmahan on se vanha, oliko nyt valtiovarainministeri Streng, vai kuka kenen nimiin sitä on vuosien varrella soviteltu: ”Kyllä me tiedämme, mitä meidän pitää tehdä, mutta toimiessamme siten, emme enää voi luottaa siihen, että meidät valittaisiin jatkoon”.
Silti oikea politiikka ja maltillinen rationalismi yleensä riittää, oli sitten isot vedet minkälaisessa liikkeessä tahansa.
Pitkäjänteisyys politiikassa, ja etenkin talouspolitiikassa, on vaikeaa sen vuoksi, että aika ja historia ”muuttavat maalia”.
Se maali johon me nyt pelaamme ei ole se maali, joka on pystyssä vaikkapa 2024 tai 2030-luvun alkuvuosina. Mistäs sen arvaisit?
Joskus tehtävää helpottaa se, että kulloistenkin johtavien poliitikkojen ja auguurien meno on niin päin mäntyä, että taatusti tietää, ettei sellaista aikaa ja maailmaa edes tulo, jossa ”tuo meno” voisi johtaa mihinkään hyvään. Nyt on paljossa sellaisesta kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaussarjojen tarve vain lisääntyy, lähikaupasta sitä löytyy…
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltain hiilivetysektorin edellä esitellyn painoarvon nousun ennakoinnin yksi olennainen ehto on pelkän reallitaloudellisen tuloksen kasvun ja pörssikurssien nousun lisäksi, olennaisessa määrin, niin ymmärsin, se miten voimakkaasti se konventionaalisen toimintansa rahoituksella pääsee pureutumaan ja hankkimaan jalansijaa puhtaan energian kasvumarkkinasta.
Otin blogiin näytteeksi Chevronin (alansa 4:nneksi suurin US-brand) äskeisen toukokuun lopussa julkaistun yhtiökokouksen infotekstin esitteen:
no, en saa nyt liitettyä linkkiä: löytyy ylhäällä aivan blogin alusta…
Ilmoita asiaton viesti