Voiko Piilaakson seurapiiripankin romahdus tarttua muihin ja kaataa systeemin?

Voiko Piilaakson seurapiiripankin romahdus tarttua muihin ja kaataa systeemin?

Yksi lensi nurin mitä se tietää markkinoille?

Yhdysvaltalaisella stablecoin-liikkeellelaskijalla Circlellä oli osa (noin neljännes) USDC-mielikuvitusrahan käteisvaroista sijoitettuna Silicon Valley Bankissa (SVB) 17. tammikuuta 2023 lähtien yrityksen viimeisimmän todistuksen mukaan.

USD-Coin (USDC) on digitaalinen stablecoin, joka on sidottu Yhdysvaltain dollariin.  Tai siis se on suunniteltu käymään kauppaa täsmälleen 1 dollarilla.  USDC on markkinoiden toiseksi suurin vakaa kolikko, jonka markkinakiertoinen tarjonta on 43 miljardia dollaria ja jota tukevat valtion lyhyet joukkovelkakirjat ja todelliset dollarit sekä muut käteisen kaltaiset varat.  Ks. USD Coin – Wikipedia

Liikkeellelaskija Circlen tammikuun 2023 varantoraportin mukaan yrityksellä oli noin 9,88 miljardia dollaria käteistä, joka oli talletettuna säänneltyihin pankkeihin USDC:n arvon tukemiseksi.  Circlen verkkosivuston mukaan 10 maaliskuuta käteistalletukset varantoihin olivat 11,1 miljardia dollaria.

Tämän tarinan clou on se, että USDC:n pankkikumppaneihin kuului Silicon Valley Bank (SVB)-nimisessä rahalaitoksessa, jonka sääntelyviranomaiset ottivat haltuunsa ja sulkivat perjantaina 20.3.2023.

Sain amerikkalaiselta kaverilta täydellisen luettelon pankeista, joilla on käteistä Circle-USDC:na, mutta en sattuneesta syystä julkaise sitä tässä.

Circle tiedotti viime viikolla, että se on katkaissut siteet Silvergate Bankkiin, siihen cryptoystävälliseen pankkiin, joka keskeytti toiminnan ja sanoi ”vapaaehtoisesti likvidoivansa” varansa aiemmin viikolla.  Tv-kuvissakin vilahdelleen Signature Vankin holdingyhtiö (SI) osakkeet ovat pudonneet 12 % SVB:n sulkemista koskevien uutisten myötä.  Signature sanoi joulukuussa, että se vähentäisi kryptoyrityksiin sidottuja talletuksia jopa 10 miljardilla dollarilla.

Circlen tiedottaja sanoi myöhään perjantaina, että SVB oli yksi kuudesta pankista, joita yritys käytti ”hallinnoimaan noin 25 %:n osuutta USDC-varannoista, jotka pidettiin käteisenä.

”Odotellessamme selvyyttä siitä, miten Piilaakson pankin (SVB) FDIC-selvitystila vaikuttaa sen tallettajiin, Circle ja USDC jatkavat toimintaansa normaalisti”, lausunnossa todetaan.

Pankkijäristyksen yhteydessä julkisuudessa vilahdellut FDIC on lyhenne, kuten muistettaneen, joka tarkoittaa:  Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) on Yhdysvaltain valtionyhtiö, joka tarjoaa talletussuojaa tallettajille amerikkalaisissa liikepankeissa ja säästöpankeissa.  Ks. Federal Deposit Insurance Corporation – Wikipedia

Eräs online-sijoitusalustan toimitusjohtaja twiittasi, että Circlen toimitusjohtaja Jeremy Allaire oli todennut, että firmalla oli ”suurin osa sen käteisvaroista Bank of New York Mellon -pankissa” ja jakoi kuvakaappauksen siitä 2.3.2023.

Viikonlopun jälkeen otsikoissa lukee:

”Yhdysvallat takaa kaikki talletukset Piilaakson pankin romahtamisen jälkeen.  Presidentti lupaa toimia.”

Onko tämä totta?

*

Dollarit ja kryptot

Ainakin Suomalaisessa mediakentässä on näkyvästi nostettu sitä, että SVB:n toimiala oli erityislaatuinen, keskittynyt it-yrityskenttään ja nimenomaan start-upien ja menestyneiden pääasiassa nuorten yritysten sijoituspankiksi.  Rahaa oli, sitä tehtiin ja lainattiin (sitä kuuluisaa korotonta ja koskaan takaisin maksamatonta, ikuista velkaa).  Sitä pyöritettiin ikään kuin klubi-pankin kesken, rohkeudella kilpaillen.  Kun äkkiä sitten, rahalla olikin hinta, ja paikkansa.  Sillä selitettiin ilmalaivan tyhjeneminen.

En ole täällä havainnut lainkaan mainintaa kryptovaluutta-ulottuvuudesta, joka havaitenkin tuo kuvaan lisäkierroksia.

Krypto- ja teknologiapainotteisten pankkien sijoittajien viimeaikainen vastatuuli on järkyttänyt sijoittajia, sellaisiksi havittelevia ja vauhdittanut kryptomarkkinoiden romahtamista.  Bitcoinin (BTC), markkina-arvoiltaan suurin kryptovaluutta, laski psykologisesti tärkeän 20.000 dollarin tason alapuolella, mikä on alhaisin sitten miesmuistin.

*

Ja mikä tässä on olennaista?

Pankkien ja kryptojen käyttäytyminen ja monimutkainen dynamiikka ovat identtisiä.  Paitsi että yksi ero.  Olennainen.

Pankeilla on takanaan FED.  Kryptoilla ei.

Eräs kirjeenvaihturini purki sydäntään tässä yhteydessä: ”Onnea stabiilien kolikoidenne kanssa.  Ei ihan niin vakaa loppujen lopuksi”.

Peljästyneet sijoittajat lunastivat yli 2 miljardin dollarin arvosta USD-Coinia ja pudottivat dollariin sidotun artefaktin alle 87:n sentin (lauantaiaamuna 11.3.2023).

*

USD Coinin kytkyn murtuminen dollariin voi lähettää shokkiaaltoja kryptovaluuttamaailman läpi.  Hätäisimmille tarkkailijoille tämä tuo elävästi mieleen vuoden 2008 finanssikriisin pahimmat päivät, kun Reserve Primary Fund, rahamarkkinarahasto, jota useimmat sijoittajat pitivät käteistä vastaavana, ”rikkoi vastuun” Lehman Brothersin epäonnistumisen jälkeen ja seurasi katseella miten sen nettovarallisuus laski alle 1 dollarin.

Stablecoineista, kuten USD Coinista, on tullut yhä kriittisempi osa digitaalisen omaisuusmaailman ekosysteemiä, ja niiden markkina-arvo on yli 130 miljardia dollaria kun se kesäkuussa 2020 oli 11 miljardia.  Krypton ja dollarin välillä on järkyttävä epäsymmetria, lähtökohtainen mahdottomuus: kryptokauppiaat luottavat vakaisiin kolikoihin päästäkseen nopeasti sisään ja ulos positiostaan epävakaammissa kryptovaluutoissa, kun taas yritykset tallettavat usein pääomansa ja voittonsa vakaisiin valuuttoihin.  Kuka lopulta luottaa, jos ei lähteenhaltija?  Kaikki ne alkavat polttaa käsissä ja taskuissa.

Niinpä kyse ei ole vain piilaakson horjunnasta.  Kysymys on perustavampi.  Pienikin voi kaataa ison kun pieni osuu pahasti rattaisiin.

Kokenut analyytikko ja toimija Jim Rickards tiivisti kuvion viikonloppuna näin:

”Kryptokultti halusi rahaa ilman hallitusta.  Nyt he ymmärtävät, mitä se todella tarkoittaa.  Jay Powell tukee pankkeja tarpeen mukaan (sen minkä se vaatii).  Mitä tulee kryptoon?  Nou soppa to you”.

*

Eräänlaisena yhteenvetona voisi todeta, eikä lainkaan jälkiviisaana, että ”suuri finanssikokeilu” lähestyy finaalia.  Iso velka.  Raha ilman hintaa.  Miinuskorko.  Iso pumppu.  Finanssin irtautuminen todellisuudesta.  Inflaation odotettu laukka.  Korkosäätö.

Mahdoton asetelma.  Kaikki tervehdytykseen ja tasapainoon pyrkivät temput ovat tuomitut epäonnistumaan.  Kirous.  Tai mahdottomuus.  Pitkä iso ruisku ja rakenteiden huojuminen.  Kuka sitä voisi ohjata saati hallita.  Tulemme näkemään mahtavan romahduksen.

Pankkipako löysää rakenteet.  Kohta ei ole pankkeja.

Analyytikko sanoo: Useimmat pankit, kaikesta syynäämisestä ja paineistamisesta huolimatta, ovat musta laatikko, vaikka pankin manuaali olisi raamattua paksumpi.

SVB:n ylin johto teki perustavanlaatuisen virheen.  He sijoittivat lyhytaikaisia talletuksia pidempiaikaisiin kiinteäkorkoisiin kohteisin.  Sen jälkeen lyhyet korot nousivat ja pankki juoksi tyhjiin.

Myös ylin valvontajärjestelmä petti: Heidän tehtävänsä on valvoa pankkijärjestelmää riskin varalta ja näillä toimintamalleilla SVB:n olisi pitänyt olla tarkkailulistojen kärjessä yli 200 miljardin dollarin sijoituksilla ja 170 miljardin dollarin talletuksilla, jotka käytännössä tasan samalla alalla toimivilta yritysasiakkailta koottuna.  Niinpä monet (eivät kaikki) SVB:n tallettajat olivat myös laina-asiakkaita.  Siis eräänlaista ”suhdepankkitoimintaa”.

Omistajat voivat tehdä konkurssin, pyyhkiä lainoja pois, odottaa talletusten osittaista palautusta ja pussittaa mukavat voitot.

Tässä jälleen yksi uusien ”Bail-in” -sääntöjen ei-toivotuista seurauksista.

Rahaa voidaan sen menetettyään tehdä tyhjästä, kun markkinaa suojeleva vakuuselin puskee rahaa sisään, kattaa kaiken.  Amerikkalainen 250.000 dollarin yläraja pyyhittiin kissalla pois pöydältä.  A-studiossa todettiin itsestäänselvyys: Euroopan ja Suomen 100.000 euron yläraja on paperia.  Kun aalto käy vanhalla mantereella, #kaikki kuitataan.  Yleisen markkinavakauden nimessä ja veressä.  Tottakai.

Selvä iso hole taas tiedossa.

Tätä se ruskuttaminen ja hinnattoman rahan pusku tiesi.  <Mutta miten paljon rahaa tarvitaan korvaamaan kaikki kadonnut raha?  Kadonnutta rahaa etsimässä.  Siinäpä tehtävä.

*

Havaitsitteko muuten, että yksi hyvä puolikin Silicon Valley Bankin systeemisessä finanssikriisissä oli?  Mikä sellainen siis?  No, ei juuri kenenkään muun kannalta, paitsi Donald Trumpin, joka joutuu rikossyytteeseen tässä viikolla.  Elämme mielenkiintoisia aikoja.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu