Wagner-yhtymän sotilas loikkasi Norjaan – harkitsi myös Suomea

Venäläinen Wagner-yhtymän riveissä palvellut ryhmänjohtaja Andrei Medvedev loikkasi kaukana pohjoisessa Paatsjoen yli Norjaan.  Hän on kertonut nähneensä brutaaleja asioita ja saaneensa tarpeekseen.

Medvedev on kertonut johtaneensa Wagnerin palveluksessa 15 taistelijan ryhmää, siis puolijoukkuetta.  Kaikesta päätellen hän on siis kersantti tai mahdollisesti ylikersantti, koska on tietojen mukaan palvellut Venäjän armeijassa Donbassissa heti Venäjän Ukrainaoperaation alkuvaiheista lähtien 2014-2015.

*

Rajan ylityksestä kertoo HS/Jussi Konttinen norjalaisiin uutistietoihin pohjautuen:

”AAMUYÖLLÄ perjantaina [13.1.2023] nuori venäläismies ilmestyi pieneen Skrøytnesin eli Roskaniemen kylään Paatsjoen rannalla. Hän kolkutti erään talon oveen ja pyysi saada ilmoittautua poliisille.

Paatsjoen vastaranta kuuluu Venäjälle. Skrøytnesin asukkaiden mukaan saman yönä Venäjän puolella näkyi paljon liikettä, moottorikelkkoja ja valonheittimiä.”

”SUNNUNTAINA Gulagu.net julkaisi miehen videohaastattelun, jossa hän kertoo paostaan Venäjällä.

Medvedev kertoo lähteneensä rajalle jalan Nikelin kaivoskaupungista.

Hän kertoo menneensä läpi kahdesta venäläisten piikkilanka-aidasta niin, että hänen asunsa repeytyi. Norjasta lähettämissään kuvissa hänen kehossaan näkyy arpia.

Medvedev kertoo joutuneensa venäläisten rajavartijoiden jahtaamaksi.

”Kuulin koirien ääntä ja näin 150 metrin päässä ihmisiä, jotka juoksivat perääni. Lähdin juoksemaan eteenpäin. Kuulin kaksi laukausta. Luodit kirjaimellisesti viuhuivat ohitseni. Heitin puhelimeni metsään. Juoksin, juoksin ja juoksin”, hän sanoo videolla.

Hänen mukaansa takaa-ajajat päästivät hänen peräänsä koiran, mutta se jäi kiinni johonkin.

Medvedev kertoo lähteneensä ylittämään Paatsjokea, vaikka sen jää vaikutti ohuelta ja notkui. Jään päällä oli vettä.

”Ehkä he pelkäsivät tulla jäälle perässäni”, hän arvelee videolla.

Paatsjoki on Skrøytnesin kohdalla noin kilometrin levyinen.”

Lue koko HS:n artikkeli: Norjaan loikannut Wagner-johtaja on väittänyt todistaneensa ryhmän tekemiä teloituksia – Ulkomaat | HS.fi

Otan tämän sitaatin tähän näinkin pitkänä, koska se on jo viikonlopun myötä verkossa erilaisina referaatteina ja linkkeinä, joten en ala purkamaan sitä tähän uudelleen.

Täydennyksenä vielä tämä:

”Venäläisen Gulagu-verkkosivuston videoleikkeessä Medvedev kertoo dramaattisen tarinan siitä, kuinka hän väitti päässeensä Norjaan.

Hän kertoo saaneensa apua Murmanskin ihmisiltä päästäkseen Nikkelin kaupunkiin, kilometrin päähän Norjan rajalta.

Sieltä hän väitti aloittaneensa pakonsa yllään valkoinen aamutakki. Hänen väitetään kulkeneen Venäjän puolella olevan piikkilanka-aidan yli ja juosseen jäätyneen Paatsjoen yli.

Medvedev väittää, että häntä vainottiin. Hän sanoi nähneensä valonheittimet ja kuulleensa koiria takanaan. Laukauksia ammuttiin myös häntä kohti, venäläinen loikkari sanoi.” Mulig russisk leiesoldat rømte til Norge – hevder han ble skutt etter – NRK Troms og Finnmark

*

Muista lähteistä ilmenee, että hän oli harkinnut ja yrittänytkin loikkausta Suomen suuntaan, mutta hanke oli mennyt myttyyn.  Ylempänä pohjoisessa hänellä oli arvatenkin sotaavastustavien aktivistien apuja käytettävissään.

Näiden uutisten ja pienen karttaharjoituksen jälkeen ainakin minulle syntyi erinäisiä kysymyksiä, joista keskeinen: Miksi juuri Nikkelin tasalla ja mainitun Skrøytnesin suvannon tasalta?  Aiheelliseksi kysymyksen tekee se, että ainakin verkkokartan mukaan mainitun taajaman kohdalla Paatsjoen varrella on Venäjän rajavalvontayksikkö  Katso:

Facebook

*

Uutistietojen mukaan Norjan rajakomissaari on tavannut tapauksen johdosta venäläiskollegansa, aivan vuoden 1949 rajasopimuksen mukaisessa järjestyksessä.  Venäjä ei ole vaatinut miehen luovutusta.  Venäläisillä verkkosivuilla on jo viikonlopun aikana ehditty syyttää rajaloukkausta Yhdysvaltain turvallisuuselimen CIA:n justeeraamaksi, mahdollisesti jo kuukausien ajalta.

W-yhtymän pääjohtaja ”Jevgeni Prigozhin kutsui videota myöhemmin ”kauniiksi ohjaustyöksi” ja väitti, että sen oli lavastanut ”amerikkalaiset erikoispalvelut, jotka mahdollisesti suunnittelivat sieppauksen”. Hän väittää, että (teloitetuksi joutunut) sotilas Nuzhin ”värvättiin CIA:n toimesta ja joutui ennaltaehkäisevästi vankilaan 27 vuodeksi”. Gulagu.net: Russian national illegally enters Norway, reportedly is ex-commander at PMC Wagner (novayagazeta.eu)

Asiassa saataneen lisävalaistusta lähiaikoina.  Ainakin spekulaatioita voi odottaa, onhan tämä lajissaan ensimmäinen, jossa Wagner-yhtymän palkkalistoilla ollut nykyisen hyökkäyssodan taistelutehtävissä palvellut mies loikkaa länteen, etenkin kun hänellä on jo henkilökohtainen sosiaalisen median historia.  Siperialainen verkkomedia Taiga.info kertoi jo ennen 24.2.2022 Medvedevin elämäntarinan.  Sunnuntaina Gulagu.net julkaisi karkaushaastattelun.

Eilen tunnettu saksalainen DW -sivusto pohdiskeli, miksi Gulagu.net tukee Medvedeviä.  DW: Miksi pakenevaa wagnerilaista autettiin vuonna Gulagu.net – DW – 16.01.2023

 

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu