Winston Churchill ei koskaan sanonut: Taisimme teurastaa väärän sian
Winston Churchill ei koskaan sanonut: Taisimme teurastaa väärän sian
*
Winston Churchill osasi sanoa, ja teki sen todella hyvin. Hänellä oli jotain, mitä sanoa. Hänellä oli harvinaisen skarppi ajatusmaailma, josta hän tiivisti olennaisen. Hänen sanomansa on laaja kokoelma inhimillisen ajattelun helmiä.
Eräs hänen nimiinsä pannuista sitaateista (quote) kuuluu:
“We have killed the wrong pig!” or
”We slaughtered the wrong pig” or
“We butchered the wrong pig”
Tapoimme väärän sian tai
Taisimme tappaa väärän sian tai
Teurastimme väärän sian tms.
Tosiasiassa Churchill ei koskaan sanonut mitään tuollaista.
*
Miten niin?
Voivatko miljoonat tätä kuuluisaa sitaattia siteeranneet sitatoijat olla väärässä?
Kyllä! He voivat olla. He myös ovat väärässä.
*
Britanniassa oli jo ennen Sir Winstonin kuolemaa 1964 käyty kamman kanssa läpi hänen kirjansa kannesta kanteen, puheensa, keskustelutallenteensa ja huomattava määrä häneen liittyviä muistelmia, muistiinpanoja, tekstejä yms.
Sittemmin hänen kuolemansa jälkeen tätä tekstimassan kampausta on jatkettu. Parhaista parhaat ja lukemattomat toiseksi parhaat sitaatit, tiivistykset, sanonnat, määrittelyt, huulet ja leuat, on koottu ja julkaistu. Niille yhteistä on se, että kukaan elämäkerturi, tutkija tai kielivirtuoosi ei ole osoittanut hänen koskaan lausuneen tuota teurastuksen kohdetta harmitellutta sananpaukahdusta. Sitä ei siis ole.
Kilvan on etsitty ja julkaistu hänen iskeviä lauseitaan ja lausekkeitaan. Jopa sellainen nykyaikaiselta kalskahtava ilmaisu kuin ”summit” (kansainvälisistä johtajatapaamisista, huippukokouksesta) on hänen keksimänsä.
*
Todistelut
“Churchill is misquoted as saying—with reference to the Nazis versus the Soviets—’We butchered [or slaughtered] the wrong pig. ’ The implication: he should have fought Stalin, not Hitler.” > Not Churchill re Germany: ”We butchered the wrong pig.” (richardlangworth.com) 23.1.2020.
”Churchilliä lainataan väärin kun esitetään hänen sanoneen – viitaten natseihin vs. Neuvostoliittoon – ´Me teurastimme [tai lopetimme] väärän sian´. Tarkoittaen: hänen olisi pitänyt taistella Stalinia vastaan, ei Hitleriä vastaan.” [translation: vh].
Otan tähän tutkija, historioitsija Richard M. Langworthin saaman tiedustelun ja hänen siihen antamansa vastauksen omana käännöksenäni. Kielitaitoiset voivat lukea alkuperäistekstin linkin takaa:
”Saksalainen kirjeenvaihtaja kirjoittaa:
Tämä [väärä sitaatti ja asiayhteys] vaikuttaa minusta revisionistiselta toiveajattelulta. Hän ei olisi koskaan voinut sanoa tuolla tavoin, koska englannin kielessä ei ole sellaista idiomia. Hänen olisi pitänyt sanoa: ”Taistelimme väärää vihollista vastaan.” Voittekoko paljastaa aitoja tietoja tämän virheellisen lainauksen alkuperästä?”
”Useita tämänsuuntaisia kyselyitä seurasi Herbert Kuhnerin teoksen ”A Revival of Revisionism in Austria” (Revisionismin elpyminen Itävallassa) julkaisemista. Ilmeisesti Kuhner mainitsi lähteekseen Lordi Boothbyn. (Sivustolla kerrotaan, että se on parhaillaan tarkistettavana.)”
”Väärä sika – väärä lainaus
Jos saan poiketa vitsailun poluille, Churchill olisi pitänyt tätä lausetta loukkaavana sikoja kohtaan. Hän käytti eläinanalogioita ja olisi voinut keksiä sellaisen sanamuodon. Mutta hän piti sioista. Hän ei koskaan verrannut Ison-Britannian vihollisia sikoihin. Hänen suosikkieläinpahiksiaan olivat tiikerit, sakaalit, hyeenat, krokotiilit ja boakuristajakäärmeisiin….
Etsin Hillsdale Collegen ”Churchill Projectin” digitaalisia skannauksia Churchillin kaanonista, noin 80 miljoonaa sanaa häneltä ja hänestä. Tämä sisältää lähes kaiken hänen kirjoissaan, artikkeleissaan, puheissaan ja julkaistuissa papereissaan olevan tekstin. En löytänyt yhtäkään esimerkkiä tästä lauseesta, ei sanalla ”teurastaneet” tai sanalla ”tappaneet” [shlaughtered or butchered]. Eikä sanat ”väärä sika” [wrong pig]. En myöskään löytänyt lausuntoa, jossa hän olisi vihjannut, että Britannia olisi ”taistellut väärää vihollista vastaan”. Tämä käsittää myös Lordi Boothbyn muistelmat.”
*
Sama toisin sanoin
Kuitenkin ”teurastettu väärä sika” on mahdollinen Churchillin ilmaus, koska hän käytti usein eläinanalogioita. Mutta koska hän suhtautui hyvin suopeasti sikoihin, hän ei ehkä olisi voinut verrata vihollisiaan niihin. (Hän sanoi: ”Koirat katsovat sinua ylöspäin, kissat katsovat sinua alaspäin; anna minulle sika! Hän katsoo sinua silmiin ja kohtelee sinua tasa-arvoisena.”)
Churchillillä ei ollut koskaan epäilystäkään Hitlerin noususta 1933 lukien vuoteen 1945, että natsit, eivät bolshevikit, olivat päävihollinen. Hän alkoi 1945 ajatella, kun sota näytti voitetulta, että he olivat voittaneet yhden kuolevaisen vihollisen, mutta kohtaisivat vielä toisen [Stalinin puna-armeijan, vh].
*
”Totally fake quotes – täysin virheellisiä sitaatteja”
”Lukuisten uusnatsien verkkosivustojen mukaan Winston Churchill katui myöhemmin rooliaan natsien kukistamisessa. Todellinen vihollinen, kuka se todella on? Neuvostoliitto.
Tämä lainaus lähetettiin minulle äskettäin:
”Saksan anteeksiantamaton rikos ennen toista maailmansotaa oli hänen yrityksensä irrottaa taloudellinen valtansa maailman kauppajärjestelmästä ja luoda oma vaihtomekanismi, joka eväisi maailmanrahoituksen mahdollisuuden voittoon. Teurastimme väärän sian.
Uusnatsit väittävät täällä, että Churchill ei olisi halunnut mennä sotaan Saksaa vastaan ja hämärät talousluvut (lue: juutalaiset) pakottivat hänet tekemään sen. Sanalla ”teurastettu väärä sika” meidän on tarkoitus olettaa, että varsinaisesti Churchill olisi halunnut taistella Neuvostoliittoa vastaan. Mutta lainaus on täysi väärennös.
Tämä lainaus on ilmeisesti keksitty vuonna 2001 ja lisätty vuonna 1938 ensimmäisen kerran kirjoitetun kirjan ”Propaganda in the Next War” esipuheeseen. Koska kirjan tekijänoikeus on suojattu ja alkuperäinen kirjoittaja on kuollut, uuden esipuheen olisi voinut kirjoittaa kuka tahansa hullu, jolla on tili omakustanteisella sivustolla.
Tiedämme vain, että lainaus ei esiinny missään ennen vuotta 2001.”
Lähde: 9 Quotes From Winston Churchill That Are Totally Fake (gizmodo.com) By Matt Novak Published December 29, 2016: 9 Quotes From Winston Churchill That Are Totally Fake. > Matt Novak is a reporter at Gizmodo covering news and opinion, with a little history thrown in for good measure. Novak started at Gizmodo in 2013 and has been writing about past visions of the future at Paleofuture.com since 2007. > 11st January, 2023; After 10 years with Gizmodo, the writer is launching Paleofuture+.
*
Churchill pelkäsi todella
”Hänen [Churchillin] näkemyksensä muutos sodan päätyttyä oli ilmeinen. Tässä on keskeinen yksityinen huomautus, jonka hänen yksityinen sihteerinsä John Colville on tallentanut 23. helmikuuta 1945. Tapahtumapaikkana oli Chequers, pääministerin virallinen maaresidenssi. Lähde on Colvillen päiväkirjat, The Fringes of Power (1986), 203-04:
”Istuimme suuressa salissa ja kuuntelimme, kuinka Mikado soitti gramofonilla aivan liian hitaasti. P.M. sanoi, että se toi takaisin ”viktoriaanisen aikakauden, kahdeksankymmenen vuoden takaa, joka tulee sijoittumaan saaremme historiaan Antoniinin ajan kanssa”. Nyt kuitenkin ”voiton varjot” olivat yllämme. Vuonna 1940 asia oli selvä ja hän näki selvästi, mitä oli tehtävä. Mutta kun [nyt, helmikuussa 1945, ilmamarsalkka] Harris oli lopettanut Saksan tuhoamisen, ”Mitä tulee olemaan Venäjän valkoisten lumien ja Doverin valkoisten kallioiden välissä?”
Ehkä venäläiset eivät kuitenkaan haluaisi laukata Atlantille saakka, tai jokin voisi pysäyttää heidät, sillä Tšingis-kaanin kuoleman onnettomuus oli pysäyttänyt mongolien hevosjousimiehet, jotka vetäytyivät eläkkeelle eivätkä koskaan palanneet. Harris: ”Tarkoitatko nyt, että he [puna-armeija] tulevat takaisin?” Churchill: ”Kuka voi sanoa? He eivät ehkä halua. Mutta monien ihmisten sydämissä on sanaton pelko.”
*
Olisi voinut olla – mutta ei ollut
Max Hastings kirjoittaa teoksessaan ”Winston Churchill – Sotavuodet 1940-1945”, Docendo, 2011 (Alkuteos: Finest years: Churchill as Warlord 1940-1945, MH-s, 2009, suom. Heli Ruuhinen): mm.
“Kun Neuvostoliiton käytös yhä huononi, hän [WSC] vaati Yhdysvaltain ja Britannian armeijoiden etenemistä niin pitkälle itään kuin vain mahdollista, missä niiden tuli myös pysyä miehitysvyöhykkeistä piittaamatta, kunnes Moskova osoittaisi jonkinlaista halukkuutta noudattaa omaa osaansa Jaltan sopimuksesta.
Samaan aikaan Neuvostoliitossa uskottiin yhä vainoharhaisemmin, että länsi tekisi oman rauhansopimuksensa Saksan kanssa. Zukov vieraili Kremlissä 29. maaliskuuta [1945]. Stalin käveli pöytänsä ääreen, selaili papereitaan ja ojensi sitten yhden niistä marsalkalleen. ”Lukekaa tämä”, hän sanoi. Kyseessä oli raportti, joka perustui ”ulkomaisilta kannattajilta” saatuihin tietoihin. Nämä kannattajat väittivät, että länsiliittoutuneiden edustajat kävivät salaisia neuvotteluja erillisrauhasta Hitlerin lähettilään kanssa. … Stalin… jatkoi heti perään:
”En usko, että Roosevelt rikkoo Jaltan sopimusta. Mutta – Churchill – se mies pystyy mihin vain”.
Amerikkalaiset eivät todellakaan osoittaneet kiinnostusta diplomaattiseen uhkapeliin Kremlin kanssa. [emt. 496-497]
*
”… Neuvostoliitto tulee tarvitsemaan jälleenrakennusapuamme [USA + Britannia, vh] paljon enemmän kuin me tulemme tarvitsemaan heidän apuaan.” Vuoteen 1945 mennessä tällaiset toiveet olivat haihtuneet. Neuvostoliitto oli paljon vahvempi, ja Britannia paljon heikompi kuin mitä Churchill oli odottanut”. [emt. 498].
*
Churchill kirjoitti 4. toukokuutta 1945 Edenille:
”Pelkään, että on tapahtunut hirvittäviä asioita neuvostoliittolaisten edetessä Saksan halki Elbelle. … Puola hautautuisi täysin Neuvostoliiton miehittämien maiden joukkoon. – – – Neuvostoliiton raja kulkisi Nokian Nordkapista – – Baltian halki aina Lyypekin itäpuolelle – – puoleenväliin [Itävaltaa] Isonzo-joelle, jonka itäpuolen Tito ja Neuvostoliitto vaatisivat itselleen. Neuvostoliiton hallitsemat alueet sisältäisivät siten Baltian maakunnat, koko Saksan miehityslinjaan saakka, koko Tshekkoslovakian, suuren osan Itävaltaa, koko Jugoslavian, Unkarin, Romanian ja Bulgarian, kunnes he yltäisivät horjuvaan Kreikkaan – – Tällainen tapahtuma olisi ainutlaatuinen Euroopan historiassa – -. Kaikki nämä asiat voidaan ratkaista vain ennen kuin Yhdysvaltain armeijat Euroopassa heikentyvät – – . Meidän täytyy nyt suunnata toiveemme pikaiseen välienselvittelyyn ja ratkaisuun Neuvostoliiton kanssa. Olen kuitenkin sitä mieltä, ettemme me saa millään tavoin heikentämään vaatimustamme Neuvostoliittoa kohtaan Puolan asiassa.” [emt. 498].
*
Roosevelt kuoli 12. huhtikuuta 1945.
”Rooseveltin suuruudesta ei ollut Churchillinkään mielestä mitään epäilystä, mutta se oli valjastettu toimimaan Yhdysvaltain palveluksessa ja vain ajoittain ja vastahakoisesti Brittiläisen imperiumin tai edes Euroopan etujen mukaisesti.” [emt. 499].
*
”Valkoisen talon uusi isäntä [Harry S. Truman, vh] ei kuitenkaan ollut sen halukkaampi kuin edeltäjänsäkään ottamaan riskiä aseellisesta yhteenotosta Neuvostoliiton kanssa Puolan tai minkään muunkaan Euroopan maan vuoksi. Washington uskoi, ettei tässä vaiheessa [huhti-toukokuu 1945, vh] kannattanut ryhtyä tyhjiin eleisiin, kun puna-armeija oli Elbellä. Churchillin riidanhalu Moskovaa kohtaan ei saanut merkittävää kaikua omilta kansalaisilta. Britit olivat neljän vuoden ajan pitäneet neuvostoliittolaisia sankareina ja aseveljinä, eivätkä he olleet tietoisia siitä, ettei tämä innostus ollut vastavuoroista. Lukuun ottamatta joitakin kymmeniä miehiä ja naisia Britannian sotakoneiston huipulla, Neuvostoliiton petollisuuden ja julmuuden laajuudesta ei juurikaan tiedetty. Britanniassa ja Yhdysvalloissa ei ollut rohkeutta liittyä Churchillin ristiretkeen uutta vihollista vastaan.” [emt. 499].
*
”Vain joitakin päiviä Saksan antautumisen jälkeen Britannian pääministeri hämmästytti esikuntapäällikkönsä tiedustelemalla, voisivatko Britannian ja Yhdysvaltain joukot käynnistää offensiivin, jolla ajettaisiin neuvostoliittolaiset pois asevoimin.” [emt. 502].
*
”[Britannian sotilas-] Suunnittelijat huomauttivat, että vaikka lännen offensiivi onnistuisi aluksi, neuvostoliittolaiset saattaisivat ottaa käyttöön samat taktiikat, joita he olivat menestyksekkäästi käyttäneet saksalaisia vastaan, sillä Neuvostoliiton maa-alue oli äärettömän suuri: ”Käytännössä ei ole mitään raja sille, miten pitkälle Neuvostoliittoon liittoutuneiden täytyisi tunkeutua, jotta vastarinta sataisin lopullisesti tukahdutettua – – . Ratkaisevan voiton saavuttaminen Neuvostoliitossa – – edellyttäisi – – (a) Yhdysvaltain suurten resurssien sijoittamista Eurooppaan (b) Saksan työvoiman ja kaikkien Länsi-Euroopan liittoutuneiden uudelleen varustamista ja uudelleen organisoimista. … ”Neuvostoliiton teollisuus on niin hajallaan ettei se todennäköisesti olisi kannattava ilmakohde”. … Suunnittelijat ehdottivat kahta päähyökkäystä, joista ensimmäinen tehtäisiin pohjoisakselille Leiptzig-Poznan-Breslau. He totesivat: ”Jos ryhdymme sotaan Neuvostoliittoa vastaan, meidän täytyy olla valmiita sitoutumaan totaliseen sotaan, joka tulee olemaan sekä pitkä että kallis.” [emt. 503-504].
*
”Yleisesikunnan päällikkö kirjoitti 24. toukokuuta [1945]: ”Ajatus on tietysti mielikuvituksellinen, ja menestymismahdollisuudet ovat melko olemattomat. Tästä eteenpäin Neuvostoliitto on epäilemättä kaikkivoipa Euroopassa”. [emt. 504].
*
”Churchillin maineen kannalta oli onnekasta, että hänen spekulointinsa aseellisesta hyökkäyksestä Neuvostoliittoon paljastui yksityiskohtineen vasta puolen vuosisadan jälkeen. Sodan päättymistä seuranneina vuosina esikuntapäälliköille – ja länsimaailmalle – kävi vähitellen selväksi, että länsiliittoutuneiden täytyi ryhtyä mahdollisimman vahvoihin puolustustoimenpiteisiin Neuvostoliiton vihamielisyyksiä vastaan Euroopassa.” [emt. 506].
*
Kylmä sota 1946
Churchill hävisi seuraavat heti seuranneet parlamenttivaalit. Hän oli suuri sodan johtaja, mutta rauha johtamaan häntä ei enää kannatettu. Siinä missä Churchill pelasi suursodan seuraavia siirtoja, äänestäjät ajattelivat jo omaa elämäänsä ja sitä nimenomaan eteenpäin, ei taaksepäin. Mikäli Britannia – ja erityisesti Yhdysvallat – olisi todella halunnut pelata korttinsa WW II:ssa toisin, heidän olisi pitänyt ajatella hetkeä pitemmälle jo elokuussa 1941, jolloin he auliisti sopivat mittavasta avusta Neuvostodiktatuurille. Lend and Lease -apujärjestelmä kuppasi länttä ja edisti Stalinin mahtia. Muutoin ei sodan rattailta olisi voinut hypätä kesken pois. Miten Britannia olisi voinut mennä kesken ruljanssin Stalinin kimppuun, pelastamaan itäisen Euroopan maita bolshevismin ikeeltä?
Mutta kuten edellä olevasta ehkä näkee:
Churchill olisi voinut sanoa tuon sika-vertauksensa. Mutta hän piti sioista, eikä halunnut loukata niitä vertaamalla niitä vihollisiinsa, joista ykköseksi kohta suursodan laannuttua muodostui Stalin, näihin pitämiinsä eläimiin?
*
Joten tosiasiaksi jää:
Churchill ei koskaan lausunut häneen kytkettyä sitaattia: ”Taisimme tappaa väärän sian”.
Näin voimaan jää Churchill Projektin tutkijan, Richard M. Langworthin empiirinen todistus:
”Etsin Hillsdale Collegen ”Churchill Projectin” digitaalisia skannauksia Churchillin kaanonista, noin 80 miljoonaa sanaa häneltä ja hänestä.
Tämä kokonaisuus sisältää lähes kaiken hänen kirjoissaan, artikkeleissaan, puheissaan ja julkaistuissa papereissaan olevan tekstin.
En löytänyt yhtäkään esimerkkiä tästä lauseesta, ei sanalla ”teurastaneet” tai sanalla ”tappaneet” [shlaughtered or butchered].
Eikä sanoja ”väärä sika” [wrong pig].
En myöskään löytänyt lausuntoa, jossa hän olisi vihjannut, että Britannia olisi ”taistellut väärää vihollista vastaan”.
*
Kaikki tuo R.M. Langworthin todistus todetaan vedenpitäväksi, – paitsi viimeistä rykäystä: Churchill kyllä totesi ja todistetusti, että katsoi (viimeistään kevään 1945 aikana), että Britannia todellakin auttoi Stalinia ja puna-armeijaa sen ekspansiossa, ja siten – suoranaisesti auttoi niitä alistamaan puolet Euroopasta.
Churchill ei ainoastaan vihjannut, vaan sanoin ja suunnitelmin osoitti, että hän tahtoi suurten uhrausten jälkeen ja suursodan Euroopassa kajastaessa loppuhenkosiaan, myöskin taistella sekä nujertaa Puna-armeijan, työntää sen omien rajojensa taakse itään!
Myöhäinen katuminen, joka olisi vain pahentanut asiaa?
*
Jos Chuchill osasi tiivistää jotain joka osui, niin hänellä oli myös ainutlaatuisen poikkeava tempo puheessaan joka vahvisti sanomaa. ”…we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender.”
Ilmoita asiaton viesti
Churchill oli inspiroiva johtaja, sotapäällikkö, kolonialisti, kirjailija, puhuja ja ajattelija. Hänellä oli harvinaien terävä kielellinen taju sekä kyky puhua kansalle, ”niin kuin kansa itse ajatteli puhuvansa, jos vain osaisi”, kuten eräs määrittelijä totesi.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi II maailmansodan kauaskantoisimpia seurauksia oli että Neuvostoliitto pääsi voittajavaltioiden joukkoon. Se merkitsi Itä-Euroopan ja itäisen Keski-Euroopan maille lähes viisikymmenvuotista orjuutta kommunismin ikeen alla ja tällä hetkellä sitä että koko maailma ja erityisesti Eurooppa on Kremlissä valtaapitävän rosvojoukon vankina. Venäjän johto uhkailee länttä kerran viikossa ydinsodalla ja lännen johtajat näyttävät ottavan uhkaukset tosissaan, koska Ukraina ei saa apua, jolla se voisi häätää tuholaiset alueeltaan.
Lend lease apu oli katastrofaalinen virhe Yhdysvalloilta, Saksan olisi pitänyt antaa tuhota Neuvostoliitto. Se olisi kuitenkin vienyt niin paljon Saksa voimavaroja, että länsiliittoutuneet olisivat kukistaneet Saksan, viimeistään ydinpommilla. Tuon virheen takia maailman riesana on nyt ydinasearsenaalilla varustettu rikollisjoukko.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta ei tiedetty, toimiiko ydinpommi. Toisaalta sellaista oli odotettu jo pitkään, ensimmäinen viittaus taitaa olla Jules Vernen romaanissa, jonka nimi englanniksi on Showing the Flag. Toisaalta tiedettiin, että Saksa yrittää sitä myös kehittää. Ei ollut varaa jäädä odottamaan. En usko pätkääkään siihen, että Heisenberg olisi tahallaan laskenut väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin. Ei ehkä niinkään isosta kiinni, ettei H. olisi ehtinyt.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Muistan miten koulun pihalla 1961 puhuimme poikien kanssa ja olimme yksimielisiä siitä, että lännen hätähousut pilasivat koko homman. Olisivat punainen ja musta diktaattori saanut ensin ottaa matsia riittävän pitkälle, ja länsi olisi sitten hoidellut loput. Tulos olisi ollut koko maialman kannalta papermpi.
Myöhemmin sitten ryhdyin miettimään, miten siinä siktatuurien otatuksessa olisi Suomen käynyt, ja suostuin lopulta näkökantaan, että parempi tähdätä tulevaisuuteen, ja tehdä se tyytyen tapahtuneen todellisuuden asettamiin askelmerkkeihin.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta kuten eräs Puheenvuoron vakiokirjoittaja on todennut: ”Speculare necesse est” 😃
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Yhtä välttämätöntä kuin merenkulku!
Ilmoita asiaton viesti
Minä uskon, että Churchill sanoi sika. Vertaus ei toimi mainituilla suosikkipahiksilla (tiikerit, sakaalit, hyeenat, krokotiilit ja boakuristajakäärmeet). Sikojen kohdalla oikeassa elämässä voi väärä sika joutua teuraaksi, varsinkin kun niillä vanhaan aikaan oli tapana karkailla ja kyläillä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ymmärrän. Kyllähän Churchillin näkemys Neuvostoliiton toiminnan laadusta oli perusteltu ja empiriaan perustuva. Mutta miten on, torjutko tri Richard M. Langsworthin todistuksen siitä, miten hyvin resurssoidun Churchill projektin puitteissa suoritetut tietokoneajot laajasti skannatuista Churchill-aineistoista ei tuottanut yhtään matchia noilla hausanoilla: wrong pig sekä butchereed & slaughtered:
”Etsin Hillsdale Collegen ”Churchill Projectin” digitaalisia skannauksia Churchillin kaanonista, noin 80 miljoonaa sanaa häneltä ja hänestä. Tämä sisältää lähes kaiken hänen kirjoissaan, artikkeleissaan, puheissaan ja julkaistuissa papereissaan olevan tekstin. En löytänyt yhtäkään esimerkkiä tästä lauseesta, ei sanalla ”teurastaneet” tai sanalla ”tappaneet” [shlaughtered or butchered]. Eikä sanat ”väärä sika” [wrong pig].”
Noin 80 miljoonaa sanaa Churchillilta itseltään ja Churchillistä itsestään.
Ilmoita asiaton viesti
Joos, siis kenenkäpä joka ikinen sana olisi dokumentoitu? Mutta nyt lieneekin kysymys siitä dokumentoidusta aineistosta, joka on laaja. Todella laaja. Montakohan mapillista tarvitaan tallentamaan noin 89 miljoonaa sanaa?
Churchilla-sitaattia puolustava voi tukeutua bogiin sisällyttämään elämäkerta-aineistoon:
Ainakin hän toimi niin kuin olisi sanonut: ”Teurastimme väärän sian”. Hänen olisi suorastaan kuulunut sanoa juuri noin!
Eikö sillon ole toisarvoista, sanoiko hän juuri niin, tai jos sanoi, mutta kukaan ei dokumentoinut sitä oivaa tiivistystä!
Sitaatin mukaanhan Churshill nimenomaan ”sanoi”.
Ilmoita asiaton viesti
Churchillin sitaateista tiedetään yleensä vain ”verta, hikeä ja kyyneleitä..” sekä se ”väärä sika” -sitaatti. Sinänsä noloa suurelle puhujalle, jos se jälkimmäinen ei ole hänen sanomansa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä tuo ensimmäinenkään
sitaatti ole sanatarkasti alkuperäinen vaan sopivasti typistetty ja sanojen järjestystä muutettu.
”Blood, toil, tears and sweat” oli alkuperäisessä radiopuheessa kesällä 1940 mainitut sanat ja juuri tässä järjestyksessä.
”Verta, uurastusta, kyyneleitä ja hikeä”
Näin meitä on jo vuosikymmeniä huijattu ja huijaukset jatkuvat edelleen eläen omaa elämäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo kolmikanta jo pelkästään soinnullisesti iskevämpi! Jotta sallittaneen+
Ilmoita asiaton viesti
Abraham Lincoln sanoi joskus: ”Jos se löytyy internetistä, sen on pakko olla totta.”
Ilmoita asiaton viesti
Käänteisesti:
”Jos sitä ei löydy internetistä, sitä ei ole olemassa.”
Tosin, tähdennän, Hillsdale Collegen miljoona-aineistot eivät ole internetissä, vaan laitoksen omissa tiedostoissa.
Tai ainakin merkittävältä osin ovat, siis myös netissä.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten:
Kokosin yli vuosikymmen sitten (29.5.2013) blogin ”Churchill Stalinin vieraana Kremlissä elokuussa 1942” -nimisenä koostelmana.
Tarkoituksena oli tutkailla Churchillin ja Stalinin välistä suhdetaa. Sekä puntaroida sitä, miten paljon painoarvoa on syytä panna väittämälle, että Churchill oli koko elämänsä ajan ”bolshevismin vihollinen numero yksi”.
Ainakin silloisen aineistoni, joka perustui olennaisilta osin julki tulleisiin ja minulle saamiini ensikäden lähteisiin, pohjalta tämä ykkösvihollinen-käsite voidaan heittää roskikseen.
Toisaalta suursota oli kesken, konstellaatiot muotoutuneet ja voimasuhteet jokseenkin arvioitavissa, mutta aina oli epävarmuus siitä, että jokin saattaa mennä toisin kuin miten on luultu tai arvioitu. Sitäpaitsi molemmin osin suurliittoumia pelättiin ja otettiin huomioon sellainen salakavala sodan seikka, kuin erillisrauha.
Sellaisen saattoi sopia melkein kuka tahansa. Kokemukset ensimmäisestä maalmansodasta todistivat tämän puolesta.
Se, että olisiko erillisrauhan tekijä (tai jopa molemmat tekijäosapuolet) vapaaehtoisia tehdessään kavalan erillisen rauhan, vai oliko niiden yksinkertaisesti pakko tehdä sellainen (samaan tapaan kin Leninin johtama Neuvosto-Venäjä Brest-Litovskissa maaliskuussa 1918). Silloin mitkään rakkaudenjulistukset ja lemmen lurinat eivät painaisi mitään. VAin rautainen todellisuus merkitsisi.
No, mutta enemmittä lurinoitta, asiasta kiinnostuneelle luettavaksi blogini
”Churchill Stalinin vieraana Kremlissä elokuussa 1942”:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/141324-churchill-stalinin-vieraana-kremlissa-elokuussa-1942/
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä se päätelmä että sanoi tulee siitä kun hän möläytti näin:
”On comprehending the awfulness of Stalin, and the mistake of letting him consolidate power, Churchill reportedly exclaimed: “We have killed the wrong pig!” ”
Lähde:
https://www.businessinsider.com/killing-the-wrong-pig-2012-10
Ilmoita asiaton viesti
Juu ja kuten sanottu: niin hän todella ajatteli.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ajattelet tekeväsi loton tänään ja möläytät sen tänään naapurillesi niin oletko viikon päästä naapurisi mielestä ollut tekemässä lottoa… 🤔
Ilmoita asiaton viesti
Entäs tämä:
”Tänään olen humalassa, huomenna en. Mutta te olette huomenna yhtä ruma kuin tänään.”
Ilmoita asiaton viesti
Tässä lisää WSC-huumoria ja muita huomioita oikean esteetin toimesta. Ynnä alokkaiden pinkkoja ja Vuoksen ylityksiä.
Tunsin kerran miehen, joka tunsi kaverin, joka vietiin neljästi Äyräpään sillanpäähän, mutta tuli aina takaisin, neljännellä kerralla lopullisesti, sillä sitten sillanpää jo tyhjättiin. Jäivät vain ne, jotka eivät enää pystynetet liikkumaan sekä ne, jotka hakivat suojaa sen romautetun kirkon raunioista, jonne eräs eversti pani putket soimaan täsillä.
Sieltäkin ainakin yksi mies selvisi lerikierroksen kautta, ikäänkuin sakkokierros – kotiin. Tapasimme kahvilassa ja juttelimme koko illan. Toistaen tempun seuraavana suvena. Hauska ja maailmaa nähnyt kaveri. Sanoi olleensa lapsisotilas, silloin kun Ehrnrooth käskytti käymään päin tulta ja vettä. Täytti 18 vuotta vasta Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
”Hyvä rouva, huomenna presidentti on jo selvä, mutta te olette edelleen helvetin tyhmä ja ruma.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen löytyi netistä:
“It is clear to me now that we have slaughtered the wrong pig” (The New Statesman and Nation, 28th August 1948, p. 373).
https://winstonchurchill.hillsdale.edu/frederick-lindemann-churchills-eminence-grise/
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä Richard M. Langworth tuon huomasi, mutta ajatteli että parempi legendan dementointi, kuin sen jatkaminen+
Kiitos linkistä, en tässä ehtinyt sinne asti.
WSC:stä ja WSC:ltä on niin paljon tekstejä, oliko se 80 miljoonaa sanaa. Mitäs se tekeekään jos ajatelemme, että kirjan sivulla on about 250 sanaa. Miljoona sanaa on 4.000 sivua. 80 miljoonaa sanaa on 320.000 sivua. Eli 400 sivuisia kirjoja tulisi siitä 800 kirjaa. Sehän on jo kohtalainen kotikirjasto!
Ilmoita asiaton viesti
Muistan lukeneeni, että kun kylmä sota Neuvostoliiton kanssa alkoi heti Saksan antauduttua, Churchill sanoi: ”Taisimme nylkeä väärän kissan”
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä kyllä. Ja oikeastaan jo aikaisemmin, kuten ilmenee blogissa esittämiini Max Hastingsin (ja muidenkin lähteiden kertomiin) kuvioihin vuoden 1945 talvella ja pitkin kevättä.
Länsivaltojen eteneminen takkusi monsista syistä, mutta itärintama siirtyi vauhdilla länteenpäin. Olen joskus kauan sitten saanut sen käsityksen, että ilman Schörnerin ja kumppanien lujaa jarrua, syystä että marsalkka Konev painoi tosissaan punaista armeijaa ahnaasti kohti auringonlaskun maita. Jostain joskus luin että hän havitteli Staliniksi Stalinin paikalle siten joskus, sodan päätyttyä ja Teräsmiehen mentyä lepoon? Kukapa tietää.
Ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ivan_Konev
ps.
Taannoin vuosia sitten kun laadin Schörnerin elämäkertaa (lyhyt kurssi) niin päädyin kosketuksiin erinäisten saksalaisten alan miesten kanssa. Kerran eräs heistä sanoi, että Konev painoi niin rajusti rintamaa kasaan, että ”ilman Shörneriä hän olisi jatkanut liikkeen jatkuvuuden voimalla Baijeriin saakka”. Mutta kun jarrua lyötiin alempana, niin Konev määrättiin Oderin suunnalle…
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa kokeilla google books Churchill ja sikasitaatteja. Osuma vuodelta 1995, eli löytyy myös ennen 2000. Tai sitten itse sotken asioita, mikä myös on hyvin mahdollista, jopa todennäköistä.
https://www.google.fi/books/edition/My_Commando_Operations/2I7zAAAAMAAJ?hl=fi&gbpv=1&bsq=we+slaughtered+wrong+pig&dq=we+slaughtered+wrong+pig&printsec=frontcover
Ilmoita asiaton viesti
Tässä näitä on. Churchill-sitaatteja!
Kolme tiivistä sivullista:
https://www.brainyquote.com/authors/winston-churchill-quotes
Puoli nautintoa olisi kääntää ne iskevästi ja sävyt säilyttäen suomeksi!
Siis nimittäin, jos ei tyydy koneautomaattikäännöksen hieman rouheaan, joskin ajoittain osuvaan kääntyriin, vaan pistelisi oikein kieli poskella herkut pöytään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä maalla viisaita ollaan kun merellä vahinko käy.Jos olisin viisas, sanoisin mitä nyt pitäisi tehfä mutta kun en ole,uotellaan ja kahellaan kun muutakaan ei voida.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikeuskerroin vaikuttaa.
Tänään menossa olevassa prosessissa on liian paljon muuttuvia tekijöitä, joita emme voi tuntea, emmekä varsinkaan sitä, mitä ne yhdessä vaikuttavat lopputlolkseen.
Menneessä on vähemmän muuttuvia tekijöitä, joten helpompi ”ennakoida”. Mutta ei ihan helppoa sittenkään: aina vain näyttää menneisyydestäkin paljastuvan ”kauan salassa pidettyjä” tai ”havaitsematta jääneitä” muuttujia.
Ilmoita asiaton viesti
”Todella paksua tuo hevonpaska brittien ainutlaatuisesta sotaväsymyksestä.” – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarno-limnell/venaja-saattaa-hajota-putinin-aloittamaan-sotaan-ratkaisu-voi-tulla-yllattavalta-suunnalta/#comment-4224432
>
En tiedä ”ainutlaatuisesta” sotaväsymyksestä, mutta ymmärrän sotaa 1940-1945, siis kuuden vuoden aikana, käyneen Britannian (jos kohta minkä muunkin kansakunnan, ja jo lyhyemmälläkin ajalla) sotaväsymyksestä. Sotaväsymys ilmeni tässä tapauksessa Britanniassa selkeänä kollektiivisena suuntautumisena rauhaan ja tulevaisuuteen heti kun Berliini oli antautunut. Kommentti liittyi Churchillin kieltämättä melko sotaintoiseen moodiin pyrkiä jatkamaan suursotaa Euroopassa passittamalla Stalinin jouko ”takaisin oman 1939 rajansa taakse”. Selkeästi tämä ”sotaväsymsy” ilmeni siinä, että seuraavissa nopeasti käydyissä vaaleissa maansa pelastaja-Churchill hävisi vaalit ja joutui eroamaan. Toki siinä oli muutakin, WSC:n persoona ja toimintatavat, elämäntavatkin: hän oli parempi sodassa kuin rauhassa.
Muuten kiitän kommentistasi, se avasi oivallisesti ”väärä sika” -sitaatin taustoja.
Ongelma (jos se nyt on ongelma lainkaan) on siinä, että kun alamme tutkia sitä, sanoiko WSC koskaan ”väärä sika” -sitaattia, ja jos niin milloin ja missä yhteydessä, niin – aivan kuten hyvin totesit – lähteistö sekoittuu kronologian ja tilanteiden suhteen.
Viittaan siihen mitä edellä jo kokoavasti tämän blogin aiempien kommentien pohjalta totesin: Churchill ajatteli ja toimi varsin tarkasti tämän hänen nimiinsä liitetyn sitaatin mukaisesti, joten mennään jo semantiikan puolelle, sanoiko hän sen ulos vai syntyikö se tuon samanlaisuuden pohjalta.
Eli: Ellei Churchill itse sanonut mainittua sitaattia, hänen toimintansa synnytti sen.
Ja: Ellei Churchillin sitaattia olisi ollut olemassa, se olisi pitänyt keksiä.
ps. Kirjoitin tämän kommentin Jarnon blogissa olevaan Nean kommenttiin; huomasin vasta tallennuksen jälkeen, että en ollutkaan omassa blogissani, joten kopioin tämän kommenttini myös tänne…> https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarno-limnell/venaja-saattaa-hajota-putinin-aloittamaan-sotaan-ratkaisu-voi-tulla-yllattavalta-suunnalta/
Ilmoita asiaton viesti