Yhdysvaltain suuryhtiöiden kurssit kolminkertaistuivat 2010-2020

S&P 500 -osakeindeksi kolminkertaistui vuodesta 2010 vuoteen 2020. Nollakorot ja matala inflaatio.

Miten tämänkaltainen myllytys on ollut mahdollista ja mitä siitä seuraa?
*
Osakkeet ovat kallistuneet yhä, vaikka maailmalla rämpii epämääräisiä liskoja; Yhdysvaltain arvaamaton politiikka, Brexit, Pohjois-Irlannin kriisin remix, Lähi-Idän ruutikellari, Afrikan heikot rakenteet ja väestön hallitsematon kasvu, Kiina kaikkineen, Latinalaisen Amerikan sekavuus, Venäjä, Europan hajaannus ja Euro etc. Ja sitten vielä kaupan päälle Kiinan Coronavirus, kaikkien valveutuneiden kriisianalyytikkojen kalupakkiin viimeistään hullun lehmän taudin jälkeen kuulunut peikko. Ynnä tietysti kaikki mahdolliset ja mahdottomat mustat joutsenet, – ja katastrofien herkistämät yhteisöt jotka eivät näytä kestävän minkäänlaisia ylläreitä?
*
”Kaikki” tietävät, että kurssikehityksen takana olevista tekijöistä merkittävin on rahapolitiikka. 2000-luvulla keskuspankit ovat pelastaneet maailman taloudelliselta katastrofilta tai jo toteutuneen montun pohjalta niin monta kertaa, että todelliset pelimiehet eivät enää aikoihin ole uskoneet ”todellisiin romahduksiin”.
Markkinoilla todella uskotaan, että keskuspankit pelastavat tulevat tulevaisuudessakin pelastamaan, jos eivät kaikkia pelureita, niin ainakin markkinat. Tämän vuoksi valtavien pääomien hajauttamista muuallekin kuin pörssiin ei ole edes harkittu. Siksi kasino jatkuu. Pitää muistaa ja osata vain yksi asia: Minä en ole se, jonka käteen jää Musta Pekka. Tämän kun huolehtii, voi olla huoleti.
*
Keskuspankkien esiintyminen valkoisiin pukeutuneina laupeuden sisarina on tärvellyt markkinat. Nämä eivät ole todelliset markkinat. Täällä eivät toimi markkinavoimat, – saati markkinamekanismit.
Siksi huonoihin uutisiin ei ole reagoitu.
Tässä hurlumheissä eivät poliitikot ole pysyneet puikoissa. He juoksevat jälkijunassa ja rukoilevat omia jumaliaan, ettei vedenpaisumusta tulisi. Ei ainakaan minun aikanani. Muulla ei väliä.
*
Kysymys on monenlaisista ja monenkertaisista virheistä, jotka ovat karanneet toimijoiden käsistä ja alkaneet uusintaa juuri näitä virheitä, mutta samalla ne ovat myös kunnon ”varkaan” tavoin juurtuneet markkinoiden multaan ja alkaneet tuottaa aina vain uusia taudinmuotoja. Aivan kuin laboratoriosta karannut tai tarkoituksella ryöstetty virus.
*
Taloustietäjät tietävät, että ensin olivat buustit ja rahanjakamot. Sitten kriisit ja niiden elvytys. Kuittaus ja elvytys. Ja sitten vain elvytys, jatkuvana solkena. Ensin autettiin pankit. Sitten valtiot. Sitten velalliset. Ja lopulta velkojat. Kaikkihan ovat osa tätä rallia. Fed on jo pitkään antanut lainaa rahoitusalan yhtiöille, joilla on puolaa käteisestä. Ei niillä ole pulaa rahasta eikä lainoitettavista, mutta ne tarvitsevat lisää rahaa, ja keskuspankki antaa, koska ”Shown täytyy jatkua”. Näiden tukitoimien seurauksena kurssit ovat jatkaneet nousuaan, – kaikista myrskyn merkeistä huolimatta.
FED tietysti korostaa, että kyse ei ole rahapoliittisesta elvytyksestä. Elvytys tähän paikkaan olisikin hullutusta ja hullutuksen lisäämistä. ”Mutta tukitoimien vaikutus markkinoilla on ollut hyvin samankaltainen”, sanovat ekonomistit.
Toimintaa ei enää pitkään aikaan ole ratkaissut toimien seuraukset, se mitä niiden johdosta tapahtuu, ja miten toimet vaikuttavat markkinoilla ja markkinoihin. Nyt tehdään sijaistoimintaa, koska korttitalo ei enää kestä miltään osin tyhjiöitä eikä heikkoja kohtia. Absurdein peruste buutata rahaa ylirajoitetuille markkinoille on antaa sitä joillekin, ”joilla ei ole käteistä”. Kaikki nuo kahlaavat rahameressä, mutta yksillä, siis keskeisillä toimijoilla kaikista, ei ole ”tässä just nyt” -rahaa eli käteistä. Siis välittömästi käytettävissä olevaa, sillä kaikki on ”markkinoilla”, jotka on holvattu paksulla kerroksella rahaa.
*
Toisaalta osakkeiden hintoihin vaikuttavat aina monet tekijät. Osa niistä on kiistattomia numeraalisia tosiseikkoja ja osa ennusteita siitä, mitä tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuu”, kirjoittaa Petri Sajari HS:ssa tänään (HS 14.2.2020).
Numeraaliset tosiseikat ovat periaatteessa kovia faktoreita, mutta nekin ovat aikaa sitten pehmenneet, sulaneet ja höyrystyneet ilmaan, emmekä tiedä, milloin ne satavat rankkasateena maahan. Kysymys on höyryn kastepisteestä, milloin höyry, joka höyrynä pysyy ilmassa ja täyttää sen, alkaa tiivistyä ja kasautua ja muodostua sadepisaraksi. Sitten se jo monistaa itsensä.
Kiistattomat numeraaliset tosiseikat” ovat heikentyneet, menettäneet painoarvoaan ja keventyneet. Sanalla sanoen ne ovat tyhjentyneet. Ja kuitenkin ne ovat siis kiviä, joille koko rakenne on pystytetty ja kasvatettu nykymittoihinsa. Hengenvaarallisen lihavat pitäisi kuulua pörssimeklareiden jokapäiväiseen ohjelmaan, mutta eivät he taida ehtiä katsoa roskaa. Kuitenkin he ovat pahimman luokan roskakuskeja ja roskan jatkojalostajia. Uusintajia ja levittäjiä.
*
Nollaan vedetyt ja ajetut korot ovat peto, joka lepäilee nurmikolla. Sadan vuoden kuluttua taloushistorioitsijoilla on vaikeuksia pitää pakka kasassa ja juosta silmukka silmukalta selville, miten tämä helvetinkone oikein rakennettiin. Piirustuksia sillä ei ole, eikä sitä luotu luomalla, eikä tarkoituksella, vaan se loi itsensä hädänalaisissa tilanteissa tehdyillä selviytymisaikeilla. Minua on armeijaiästä lähtien askarruttanut kysymys miten ensimmäinen maailmansota oikein syntyi. Kukaan ei varsinaisesti halunnut, eikä pyrkinyt siihen. Mutta se kuitenkin auliiden käsien töillä saatiin aikaan. En puhu toisesta maailmansodasta mitään, koska se oli ensimmäisen elimellinen jatko, oikaisuoikeudenkäynti josta tuli kahta kamalampi toteutus.
Tässä on paljon samaa, finanssisodassamme. Ei tätä mikään tyhmä insinööri piirtänyt ja mikään vierastyököyhälistö toteuttanut. Tässä uskottiin tiettyihin hienoihin aatteisiin, vapauden ideologiaan, ja sitten ”vain kävi näin”.
*
Isossa murroksessa maailma ei ole syklinen. Emme voi taustapeilistä nähdä, miten tämä myötäilisi jonkin menneisyyden muljautuksen logiikkaa. Markkinat eivät katso menneisyyteen, eikä menneisyyden perusteella todellakaan voi arvioida tulevaisuutta.
Nyt tehdään ainutlaatuista ihmiskoetta, suurinta ikinä. Kun joskus vielä maailmassa ratkaisi raju hauis ja terävä keihäs ja hiottu miekka, joka kesti iskeä. Piti vain monistaa tämä idea ja hypätä ratsaille.
Joskus voima otettiin ideologiasta ja saatiin kansakunnat liikkeelle, lippujen perään. Ja kaiken takana oli valtapyramidi, jonka huipulla oli joku. Nyt on toisin. Politiikka ei tätä enää määrää, se puristaa rystyset valkeina komentosillan väkipyörää, mutta välittävät rattaat ja hihnat ovat rikki. Valta on markkinoilla, mutta ei markkinavoimilla, vaan rahalla itsellään. Raha sakeutuu ja paakkuuntuu kasoille, vuoristoituu: finassimarkkinoiden Himalajat purkautuvat ja kaareutuvat laattojen voimasta. Jokin logiikka tässäkin tietysti on, mutta yksittäistapauksissa sitä on hankala havaita.
Maailma luodaan uudelleen.
Samat luovat voimat pelaavat, kuin aikojen aamussa. Runoilijoiden tehtävät on kuvata tämä, laulaa voiman laulua.
*
Tavallaan on etuoikeus elää uudelleen maailman aamu ja uuden adamin synty.

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu