Yllättikö Afganistan muka – ja jos, kenet?

Aamulehden emeritus-erikoistoimittaja Matti Kuusela kävi Afganisatanissa kaksi vuosikymmentä sitten. Hän kirjoitti painavan, aidon ja toden artikkelin (AL 15.8.2021).

Melkeinpä pakko siteerata pari katkelmaa tuosta kokemusasiantuntijan kirjoituksesta:

*

”Jo Afganistanin rajalla aloin tajuta, että kysymys on kaikesta muusta. Kyläpäällikkö Jabal Hamasjaf sanoi sen ensimmäisenä:

– Amerikkalaiset eivät voi vuoristossa talebaneille yhtään mitään. Niinpä he jatkavat ylimielistä pommittamista, kyliä tuhoutuu ja ihmisiä kuolee. Se on surullista.

Ymmärsimme tämän viimeistään silloin, kun kävimme Lolakojarin pakoleirillä. Siellä pommituksia paenneet lapset ja vanhukset olivat kuolemassa nälkään ja kylmään.

– Talebanit yritetään tuhota. Mutta amerikkalaiset pommittavat myös tavallisia ihmisiä. Se on paha asia, sillä talebanit alkavat saada uusia ystäviä, leirin päällikkö kertoi meille.”

*

Matti summaa Afganistan-casen:

”Päätin lokakuussa 2001 juttuni ennustukseen: ”Sadan vuoden kuluttua Afganistanin pommituksia pidetään ihmiskunnan historiassa yhtä häpeällisinä kuin natsien keskitysleirejä.”

Siitä ei seurannut kehuja, vaan päätoimittajan nuhtelu, urani ankarin.”

*

Itse summaisin tämän touhun seuraavin sanoin:

Avoimin silmin ja korvin maailmalla kulkeva, istui sitten kotisohvalla tai jossain jurtassa jossain ei-missään, näkee tarkemmin kuin maailman parhaat erikoisasiantuntijat ja tähtireportterit.

*

Matti Kuuselan lukemisen arvoinen artikkeli on maksutta luettavissa Aamulehden sivuilla. Kiitos Matti, kiitos Aamulehti!

Mitä 20 vuotta sitten todella tapahtui – Matti Kuusela oli Afganistanissa, kun pommitukset ja mediasota alkoivat”

Klikkaa: Mitä 20 vuotta sitten todella tapahtui – Matti Kuusela oli Afganistanissa, kun pommitukset ja mediasota alkoivat – Ulkomaat – Aamulehti

+9
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu