Isopalkkaisten ahtaajien harjoittamalle arjen häiriköinnille saatava loppu

Ahtaajat kuuluvat palkkansa puolesta SAK:n eliittiin. Tilastokeskuksen mukaan ahtaajien palkat ovat 3300-4300 € / kk. Työnantajien eli Satamaoperaattorit ry:n mukaan palkka on keskimäärin 4000 € ja lisien jälkeen yli 4400 €/ kk. Tällä hetkellä AKT taistelee noin 3000 työntekijälle Saksan mallin mukaista 8,5 % korotusta. Tavoitteen saavuttamiseksi mukaan on kutsuttu laaja tukilakkojen rintama. Näin lakon vaikutukset eivät rajoitu vain viennin ja tuonnin pysäyttämiseen satamissa, vaan ulottuvat kansalaisten arkeen kiusallisena häiriköintinä. Tämä ymmärrettävästi herättää laajaa suuttumusta.

Siksi olisi hyvin toivottavaa, että kehitys nopeutuisi suomalaisissakin satamissa ja ahtaajat korvattaisiin roboteilla. Investoinnit automatisaatioon maksavat, mutta ne nopeasti kustantavat itsensä. Tämä olisi ehkä lakko-oikeuteen puuttumista nopeampi tie tilanteen rauhoittamiseksi. Valitettavasti meillä Suomessa satamat poikkeavat ulkomaisista jättisatamista siinä, että ne ovat liian pieniä automatisoitaviksi.

AKT käyttää räikeästi hyväksi ahtaajien erityistä mahdollisuutta pysäyttää vienti satamiin ja saada Suomi siten polvilleen. Tämän järeän kiristysruuvin käyttöä vastaan kansalaisten tulisi osoittaa laajaa paheksuntaa.

Ahtaajille kuuluu lakko-oikeus, mutta sen käyttö edellyttää hyvää harkintaa. Tällä hetkellä meillä on paljon pienipalkkaisia, jotka viimeistään nykyinen inflaatio pakottaa elämään köyhyyden äärirajoilla ja joille ahtaajien ahneus näyttäytyy kohtuuttomana itsekkyytenä.

VeikkoPoyhonen
Helsinki

Opetusneuvos. Kasvatustieteitten lisensiaatti. Näkövammainen pappi, eläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu