Liikkuva poliisi tulee saada takaisin

Liikkuva poliisi lakkautettiin vuoden 2014 alusta osana poliisin organisaatiouudistusta yhdistämällä se paikallispoliisin toimintaan. Samaan aikaan poliisilaitosten määrä supistettiin 25:sta 12:een. Kansalaiset pelkäsivät uudistuksen lisäävän liikenneonnettomuuksia rajusti. Toisin kuitenkin kävi. Liikenneonnettomuudet vähenivät. Vuonna 2014 liikenteessä kuoli 15 prosenttia vähemmän ihmisiä ja raskaan liikenteen onnettomuuksia oli 13,3 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Yllättävä tieto oli myös, että liikennevalvonnan kokonaistyöaika nousi valtakunnallisesti 4,2 prosenttia tammi-syyskuussa verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Myös kielteistä kehitystä oli nähtävissä: rattijuoppoja saatiin kiinni kolme prosenttia vähemmän, vaikka puhalluksia lisättiin. Myös henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia oli 1,2 prosenttia enemmän ja liikenteessä loukkaantuneita 1,8 prosenttia enemmän. (https://yle.fi/uutiset/3-7637665)

Poliisi on lisännyt automaattista liikennevalvontaa. Sen merkityksestä liikenneturvallisudelle on käyty laajaa keskustelua. Osa liikenneturvallisuuden asiantuntijoista kiistää automaattisen liikennevalvonnan positiivisen merkityksen. Poliisi itse arvostaa sitä. Niinpä ”peltipoliiseja” lisätään eri tieosuuksille ympäri maan.

Lähivuosina tilanne liikenneturvallisuuden suhteen on nopeasti muuttunut. Erityisesti nuoret kuljettajat syyllistyvät liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. He myös aikaisempaa enemmän aiheuttavat liikenneonnettomuuksia. Syitä on etsitty korona-ajasta, mutta myös muista seikoista. Päihteiden käyttö on eräs ilmeinen syy. Osa nuorista kuljettajista saattaa myös nähdä automaattisen liikennevalvonnan haasteena ajaa näillä tieosuuksilla lujaa ilman, että kameran valo välähtää. On myös mahdollista, että paikallispoliisin ote liikennevalvontaan on heikentynyt. Poliisien voimavarojen vähentäminen saattaa olla tähän myös syynä.

Liikkuva poliisi tarvitaan takaisin. Lisääntyvä ja nopeutuva liikenne vaatii erityisen ja oman valvontansa. Paikallisen poliisin osaaminen ja voimavarat eivät näytä siihen enää riittävän.

Kuluneet vuodet osoittavat, että liikkuvan poliisin yhdistäminen paikallispoliisiin oli iso virhe. Harha-askel on korjattava mahdollisimman pian.

VeikkoPoyhonen

Näkövammainen pappi, eläkkeellä. Opiskellut myös kasvatustieteitä. Opetusneuvos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu