Monet syyt vaativat kuntavaalien siirtämistä syksyyn

Jokin aika sitten joukko oikeusministeriön virkamiehiä vaati kuntavaalien siirtämistä syksyyn. Puoluesihteerit, jotka ovat valmistelleet kuntavaaleja, torjuivat oitis ehdotuksen. Heitä tuki välittömästi myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Yhä ilmeisemmäksi on käynyt, että kuntavaalien pitäminen huhtikuun 18. tulee merkitsemään alhaista äänestysprosenttia. Tähän on syynä odotettua hitaampi koronarokotusprosessin eteneminen. Innoikkaimmin äänestävät yli 70- vuotiaat joutuvat tarkkaan miettimään, onko turvallista lähteä äänestyspaikalle. Varsinkin kun toinen eli vahvistava rokotus siirrettiin 12 viikon päähän. Tällöin helmikuulla rokotetut saavat toisen rokotteen vasta toukokuulla eli kunnallisvaalien jälkeen.

Valitettavasti nyt ei ehditä valmistella sen enempää sähköiseen, koti- kuin postiäänistykseen liittyviä vaihtoehtoja.

Demokratian etu olisi mahdollisimman korkea äänestysprosentti. Se olisi myös puolueitten intressissä. Siksi on vaikea ymmärtää, miksi puoluesihteerit ja heidän kauttaan puolueet eivät ole valmiita tutkimaan kuntavaalien siirtoa syksyyn.

Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti tuli tänään julkisuuteen huolestuneena kuntavaaleista. Hän patistaa kuntavaaleista vastuuta kantavia ratkaisemaan vielä helmikuun aikana siirretäänkö vaalit myöhäisempään ajankohtaan.

Oikeuskansleri korostaa, että vaalien siirtoon tulee olla poikkeuksellisen vahvat perusteet. Niistä yksi on demokratian etu eli että mahdollisimman monet voivat äänestää, tavoitteena korkea äänestysaktiivisuus.

Koko valtakuntaa koetteleva koronaepidemia jatkuu vielä pitkään kesän lopulle. Tämä on erittäin vakava peruste siirtää vaalit kesänjälkeiseen aikaan eli myöhäiseen syksyyn. Näin varmistetaan myös, että saadaan riittävä määrä vaalitoimitsijoita. Vielä tärkeämpää on turvata, että innokkain äänestäjäikäryhmä eli yli 70-vuotiaat voivat turvallisin mielin lähteä vaaliuurnille. Itse kuulun tähän ryhmään ja äänestän vain, jos vaalit siirtyvät syksyyn.

VeikkoPoyhonen
Helsinki

Näkövammainen pappi, eläkkeellä. Opiskellut myös kasvatustieteitä. Opetusneuvos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu