Pääsiäinen sodan varjossa

Tänä vuonna Eurooppa viettää pääsiäisjuhlaa sodan varjossa. Meille 1930-40-luvuilla syntyneille ikäpolville Ukrainan sota palauttaa mieleen lapsuuden muistot. Tilanne muistutti Ukrainan tilannetta monellakin tavoin. Nuoret miehet kutsuttiin rintamalle ja monet heistä joko haavoittuivat tai kaatuivat taisteluissa. Isäni osallistui sotaan. Hän menetti terveyttään sairastumalla rintamalla tuberkuloosiin. Pienen pojan oli työlästä ymmärtää, miksi suuren naapurin piti hyökätä Suomeen. Nämä muistot palautuvat nyt pääsiäisenä ja varjostavat suuren juhlan viettoa.

Nuori sukupolvi taas kohtaa ensi kertaa Venäjän nykyjohdon vallanhimoisena sotilasmahtina, jolle suurvaltapolitiikassa kaikki on mahdollista.

Monet epäilevät, että rajaton diktaattorin valta on sumentanut Vladimir Putinin hyvän harkinnan. On myös epäilty, että diktaattori sairastaisi vakavaa sairautta, joka estää terveen järjen käytön. Joka tapauksessa Putin on paljastanut todelliset kasvonsa. Naapurissa johtaa arvaamaton hirmuvaltias, jonka sanaan ei voida luottaa.

Hirmuvaltias Putin sai hetkessä Euroopan kokoamaan rivinsä ja puhaltamaan yhteen hiileen sekä Suomen ottamaan uuden asennon ja luopumaan puolueettomuudesta liittyäkseen puolustusliitto Natoon.

Kaikkea tätä emme olisi voineet uskoa todeksi vielä muutamaa kuukautta aikaisemmin.

Vietämme lähestyvää pääsiäistä todellakin sodan varjossa. Monet meistä toivovat vain yhtä eli sodan pikaista päättymistä. Se olisi myös hirmuvaltias Putinin etu.

Monille meistä tämä pääsiäinen on hiljainen hetki rauhan puolesta. Monien kädet menevät ristiin ja huulilta sopertuu pyyntö:

”Olkoon pääsiäinen rauhan juhla, jolloin kirkkojen kellot kutsuvat rukoilemaan rauhaa Eurooppaan ja kaikkialle maailmaan.”

0
VeikkoPoyhonen
Helsinki

Näkövammainen pappi, eläkkeellä. Opiskellut myös kasvatustieteitä. Opetusneuvos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu