Turhakkeiden ei pidä tukkia kaupunkiamme

Sähköpotkulaudoista on käyty runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Haittoja on selvästi hyötyjä enemmän. Lautojen määrän nopea kasvu on sinänsä jo merkittävä haitta. Suuret määrät estävät jalankulkijoiden turvallista liikkumista kaikkialla.

Laudat vähentävät kävelyä, mikä on pois arkiliikunnasta. Kaupunkipyörienkin käyttö on vähentynyt. Pyörät kulkevat lihasvoimalla – laudat kuluttavat sen sijaan nyt niin arvokasta sähköä. Pyörät jätetään omiin telineisiinsä – laudat taas vaarallisesti ja vastuuttomasti minne sattuu.

Laudat ovat yleisesti liikenteen turvallisuushaitta ja uhka. Sokeana olen itse kaatunut jalkakäytävää tukkivaan lautaan kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä. Holtittomuus on aiheuttanut pahoja vammoja niin jalankulkijoille kuin lautailijoillekin. Esim. vuonna 2021 noin 450 Husissa hoidettua onnettomuutta aiheutti kunnille 850 000 €:n menot. Lisäksi tulevat välilliset kustannukset.

Toisin kuin on väitetty, omistamiseen perustuva yksityisautoilu ei vähene, sillä autojen käyttöalue on paljon suurempi kuin lautojen. Potkulaudat vievät kuitenkin matkustajia julkiselta liikenteeltä. Tämäkin on osasyynä siihen, että HSL on joutunut anomaan lisää taloudellista tukea niin kunnilta kuin valtiolta. Kaikki me veronmaksajat osallistumme lautojen aiheuttamiin kustannuksiin.

Voidaan siis vetää vain yksi johtopäätös. Sähköpotkulaudat ovat turhakkeista turhimmat, joiden haitat ovat varsinkin terveydellisiä. Niiden käyttö vähentää terveydelle välttämätöntä liikuntaa. Siksi käyttö on säädettävä luvanvaraiseksi sisältäen mm. tiukat ehdot vastuista, vakuutuksista sekä lupien määräajoista. Tärkein tavoite on vähentää lautojen määrä isoissa kaupungeissa murto-osaan nykyisestä. Mitään haittaa ei olisi siitä, että käyttö loppuisi jopa kokonaan. Turhakkeiden ei pidä tukkia yhteistä kaupunkiamme.

+7
VeikkoPoyhonen
Helsinki

Näkövammainen pappi, eläkkeellä. Opiskellut myös kasvatustieteitä. Opetusneuvos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu