Ulkopolitiikan onnistuminen
Ulkopolitiikka kiinnostaa ihmisiä. Järjestetyissä tilaisuuksissa istumapaikat saattavat täyttyä nopeasti, kuten muun muassa Kuopiossa äskettäin tapahtui. Ihmiset ovat pohtineet ehkä etukäteen, onko ulko- ja turvallisuuspolitiikka yksituumaista. Mitä kirjataan tulevaan hallitusohjelmaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta? Toteuttaako ohjelma maamme edut realistisesti?
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kohdalla voidaan pohtia muitakin kysymyksiä:
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on ymmärrettävä vaikutusyhteydet. Mitä ovat esimerkiksi Ukrainan kysymystä koskevat päätökset tästä eteenpäin? Vaikeiden asioiden kohdatessa on pystyttävä toimimaan. Miten vastuullisten henkilöiden väliset puheyhteydet säilyvät? Ukrainan kysymyksen noustessa esille sovittuja tapaamisia jätettiin hoitamatta. Maamme on toiminut yleensä kriisien välitysrooleissa ja rauhanvälittäjänä. Ulkopolitiikka on päätöksenteon taitolaji.
Ulkopolitiikan onnistumista arvioitaessa on perusteltua kysyä ja vastata vakuuttavasti, miten luotettavissa käsissä laivamme ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Kun ulkopolitiikalla on selkeä tavoite, vältetään "ulkopoliittisia karikkoja".
Ongelmaista on, jos vain "oman ideologian" suuntaiset näkemykset nähdään oikeina. Tästä on ollut merkkejä ulkopolitiikan alueella. Erilaiset sitoumukset on tehtävä yhteistuumin. Toiminnan on oltava ennustettavaa. Joskus mietityttää, kun vastuussa olevat henkilöt vetoavat asiantuntijoiden käsityksiin päätettävistä asioista, vaikka heidän pitäisi olla itsekin asiantuntijoita.
Ulkopolitiikka on pitkäjänteistä työtä, jonka tulee olla maamme edunmukaista. On hyvä on muistaa, että maamme ulkopolitiikkaa on arvostettu maailmalla. Kansalaiset linjaavat viime kädessä ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Viestintävälineiden on annettava luotettavaa ja monipuolista tietoa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, eritoten nyt eduskuntavaalien lähestyessä.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Kuopio
Kommentit (0)