Koulutusasiat puhuttavat
Yhteiskunnassa joudutaan miettimään palvelujen tuottamista ja rahoittamista. Perusteltua on seurata palvelujen kehitystä ja tulevaisuuden näköaloja. Päätöksenteko on haasteellista taloudellisten voimavarojen niukentuessa. Hyvinvointiin vaikuttavat yhteiskunnan palvelut, joiden laadusta ihmiset tekevät johtopäätöksiä. Kaikki tarvitsevat palveluja, joista tehtävät päätökset ovat yhteydessä arvoihin. Ihmiset kokevat yhteiskunnan suunnittelun ja päätöksenteon arkikokemusten kautta. Monet kysymykset vaativat vastauksia. Miten hyvin lähipalvelut yleensä järjestyvät tai ovat järjestyneet? Saavatko nuoret toisen asteen koulutuspalvelunsa hyvien kulkuyhteyksien päästä? Vaarantaako lukion lopettaminen esimerkiksi yläkoulun kasvatuksen ja opetuksen tasoa, jos kouluissa on pääsääntöisesti yhteisiä opettajia? Keskuspaikoilla kysymys ei muodostune ongelmaiseksi.
Koulutusta tarkasteltaessa on puhuttu melko usein uusliberalistisesta koulutuspolitiikasta, joka on suunnannut kasvatus- ja opetustointa. Harjoitettavan koulutuspolitiikan merkitystä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia on pohdittava syvällisesti. Miten toteutuu tai on toteutunut koulutuksellinen tasa-arvo, joka on ollut yleisesti hyväksytty periaate koulutusta järjestettäessä? Yhteiskuntapolitiikan linjaukset ja valittavat ratkaisut ovat muutoksenalaisia Suomessa ja Euroopan unionin alueella, jossa taloudelliset haasteet aiheuttavat huolta. Kun kehitetään koulutus- kulttuuripolitiikkaa, on noudatettava eettisiä periaatteita. Politiikan seurauksia on arvioitava ennakolta. Tyytyväisyys palveluihin ilmentää tarjolla olevien ratkaisujen laatua, joka on yhteydessä palveluyksikön toimintavarmuuteen.
On ajateltu niinkin, että julkisia palveluja olisi muutettava enemmän omavastuisiksi ja markkinoiden tuotettaviksi. Harjoitettava politiikka on yhteydessä arvoihin. Yhteiskuntapolitiikka on tärkeässä asemassa ihmisten hyvinvointiin vaikutettaessa. Miten yhteiskuntapolitiikan tavoitteet yleensä realisoituvat ja kohtaavat palvelujen tarvitsijoiden hyvinvointitarpeet? Päätöksiä tehtäessä voidaan hyödyntää tutkimuksia ja niiden johtopäätöksiä: tutkimukset ovat yleensä tietyssä viitekehyksessä ja kriittisten pelisääntöjen mukaisia. Tutkimusten ja arkikokemusten esimerkkien avulla on mahdollista arvioida, miten kansalaisten, luottamushenkilöiden ja yhteiskunnan palvelujen muodostama järjestelmä toimii. Hankitun tiedon avulla voidaan arvioida muun muassa perusasteen, toisen asteen ja korkea-asteen koulutusratkaisuja.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Kuopio
Kommentit (0)