VELKOJEN JA LASKUJEN PERIMINEN

Koko laki vaatii täyttä remonttia. Nykyinen systeemi tehtailee vain luottokelvottomia ihmisiä. Tälle asialle on tosiaan tehtävä jotain järkevää. Kirjoituksen jälkeen muutamia esimerkkejä.

 

 

Lakimieskansanedustajat Leena Meri ja Ville Tavio ovat jättäneet lakialoitteen ulosottomaksujen kohdentamisen muutoksesta, jotta velallisilla olisi nykyistä parempi mahdollisuus välttää ylivelkaantuminen ja korjata taloudellinen tilanteensa.

 

Nykyisin ulosotossa noudatetaan menettelyä, jossa ulosottomiehen on kohdennettava kertyneet varat ensin kunkin saatavan korolle ja vasta sen jälkeen pääomalle, mikä hidastaa velkapääoman maksamista. Perussuomalaisten lakimieskansanedustajien Leena Meren ja Ville Tavion mielestä maksujen kohdentamista tulee muuttaa siten, että kertyneet varat kohdennetaan ensin saatavan pääomalle ja vasta sen jälkeen korolle.

Lyhennyksistä huolimatta velka vain kasvaa

Esimerkiksi 100 000 euron velka kerryttää korkoja vähintään 7 % viivästyskoron verran eli 7 000 euroa vuodessa. Velkaantuneen pitää pystyä maksamaan lähes 600 euroa kuukaudessa pelkkiä korkoja, jotta ulosottosumma ei kasvaisi. Mikäli maksut kohdistettaisiin ensin velkaan, velka pienenisi jokaisesta suorituksesta ja velkavankeuden voisi omalla työnteolla ja omilla tuloilla ratkaista helpommin.

– Ulosotossa noudatettava menettely kertyneiden varojen kohdentamisesta ensisijaisesti velkojen korkoihin johtaa usein siihen, että säännöllisistä ulosottolyhennyksistä huolimatta ulosottosumma vain kasvaa, tai korkeintaan pienenee kertyneisiin maksuihin verrattuna hitaasti, Meri sanoo.

– Mitä isompi velka, sitä todennäköisempää on, että korkojen takia velkoja ei saada hoidettua, vaikka velallinen tekisi kaikkensa velkojen maksamiseksi. Tämä ongelma saadaan korjattua asettamalla pääoma etusijalle maksujen kohdennuksessa.

Kohtuullinen myös velkojan kannalta

– Lakialoite on kohtuullinen myös velkojan kannalta, sillä alkuperäinen velkapääoma maksetaan jatkossakin kokonaisuudessaan, ja korkojakin kertyy myös aloitteen mallissa, Tavio sanoo.

Meri ja Tavio ovat jättäneet ulosottomaksuista toimenpidealoitteen jo viime vuonna, mutta aloitteen käsittely ei ole edennyt eduskunnassa. Nyt jätetyllä lakialoitteella pyritään saamaan eduskunnassa keskustelu aiheesta uudelleen käyntiin ja lainmuutos toteutettua.

Veijo Venalainen

Kyllä koko laskujen periminen on fiasko. Se on suurimmaksi osaksi ulkoistettu erilaisille perintäfirmoille. Siellä rehottaa viidakon laki. Äkkiä saadaan 1,- euron perimisestä 500,- euron lasku. Kohtuus on kaukana siitä mitä tuon asian pitää olla. Tästä johtuu suuri luottokielto ihmisten määrä Suomessa
Tomi Haapiainen

Veijo Venalainen juurikin näin. Ensin pitäisi lopettaa perintätoimistojen touhut. Ne on tässä maassa ne jotka velallista kuristaa pahiten. Niiden toiminta on aivan järjen vastaista. Oikeasti voi olla alkuperäinen velka maksettu pari päivää eräpäivän jälkeen. Sille ajalle ne laskee koron ja sille uudet perintäkulut. Hups ja taas oli kaksi centtiä muuttunut 70 euron velaksi. Voi kun ihan tavallinenkin yrittäjä vois tehdä noin. Ei vaan voi
Tea Niemi

Muistan kun jäi sairauden takia yks lasku myöhässä. maksettavaksi, vuoden päästä tuli joku muistutus mutta totesin ett olen sen maksanut. No, velkajärjestelyssä tuo tuli taas esille, pääoma 0e saldo 230e, siis myöhästymismaksu ulosotossa
Juha Pekka

Pistäkää nyt ihan ensiksi perintäyhtiöt kuriin.ja käräjäoikuden tuomarit syyniin.korruptiosta.tekaistuja laskuja .instrum justika vie suoraan.tuomarille ja tuomari tekee yksipuolisen tuomion ja menee suoraan ulos ottoon.mitä se on muuta kuin rikollista toimintaa.kihta kansa ottaa oikuden omiin käsiinsä.eikä kellään ole sen jälkeen kivaa.
+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu