Itsekriminointisuoja

Aamuisella kävelylenkilläni jouduin todistamaan pakettiauton peruuttamista suoraan pysäköidyn henkilöauton keulaan. Yhdessä pakettiauton kuljettajan kanssa siinä sitten ihmeteltiin syntyneitä vaurioita, jotka onneksi todettiin aika pieniksi. Tiesin henkilöauton omistajan ja neuvoin mistä hänet löytää, matkaa sinne oli noin 300 metriä.

Pakettiauton kuljettaja lähtikin saman tien sopimaan tapahtunutta. Pienen hetken kuluttua huomasin kuitenkin hänen ajavan aivan muualle. Soitin tuntemalleni henkilöauton omistajalle ja kerroin tapahtuneesta.  Kolarikuljettajaa ei  näkynyt, ei kuulunut ja yhdessä totesimme hänen häipyneen kokonaan. Seuraavaksi poliisi hoitaa asiaa, eikä kaveri millään voi välttää maksajan osaa.

Ilmeisesti kolarikuskin mieleen siinä 300 metrin matkalla putkahti Korkeimman Oikeuden ennakkopäätös
 KKO:2014:67  , joka koskee itsekriminointisuojaa. Kenenkään ei tarvitse ilmiantaa itseään rikoksesta:

""Korkein oikeus katsoo, että kun syytetyllä on itsekriminointisuojan tarkoittama oikeus olla myötävaikuttamatta oman syyllisyytensä selvittämiseen, jo johdonmukaisuus edellyttää, ettei kenelläkään ole velvollisuutta ilmiantaa itseään tekemästään rikoksesta. Oikeutta olla ilmiantamatta itseään rikoksesta onkin pidettävä niin keskeisesti oikeusjärjestykseemme kuuluvana periaatteena, että sen on katsottava itsekriminointisuojan osana sisältyvän myös perustuslain 21 §:ssä taatun oikeusturvan piiriin.""

Hienoa, että meillä on tällaisia lakeja ja että tällainen rikollista suojaa pykälä löytyy jopa perustuslaistamme. Olisiko lakia tältä osin kuitenkin vähän korjattava?

Jos jokaisen sellaisen rikoksen, jonka epäilty on käynyt tunnustamassa, tuomiota vähän alennettaisiin, moni poliisin turha tutkinta jäisi tekemättä ja rahaa säästyisi. Todellinen rikollinen ei kyllä helpotuksista piittaisi, mutta kerrotun kaltaiset turhat poliisin operaatiot jäisivät pois.

Todennäköisesti kuitenkin lakia muutetaan täysin päinvastaiseen suuntaan jos sitä muutetaan. Siitä pitää huolen EU omine säädöksineen.

 

veksi

Eläkeläinen. Herastuomari, joka lueskelee, kalastelee, metsästelee ja politikoi silloin tällöin, ihmettelee vilpittömästi maailman menoa, sekä kirjoittelee satunnaisesti sattumanvaraisista aiheista tai ihan aiheettakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu