Aloitetaanko kuntaliitosruljanssi jälleen?

Uusi kuntaministeri Sirpa Paatero ei näytä oppineen menneistä kuntaliitoksista mitään. Ehkä työtä on ministerillä niin vähän, että sitä on keksittävä lisää vaikka kuntaliitoksista.

Kuntaliitosrintamalla oli muutama vuosi aika hiljaista. Näytti siltä, että oli huomattu kuntaliitosten tuovan maalle enemmänkin haittaa kuin hyötyä. Kuntaliitosten liitoskunnat poikkeuksetta lamaantuivat ja niitten kehitys lakkasi kokonaan. Pääsääntöisesti kehittäminen keskittyi täysin uuden kunnan keskustaajamaan. Taloudellisia hyötyjä ei juuri missään mitattu, päinvastoin jokaisella liitoksella oli hintansa. Kuntaliitosten kannalta osoittautui onnekkaaksi  SOTE -uudistuksen myllerrys, joka hukutti huomion pois kuntaliitoksista.

Ministeri Paatero on väkisinkin joutunut seuraamaan aika läheltä pohjoisen Kymenlaakson suurta kuntaliitosta kymmenen vuotta sitten. Jos hän näkee siinä tapahtuneen jotakin hyvää, niin ihmettelen syvästi. Silti hän aikoo markkinoida samaa hyvää kaikkialle muuallekin.

Entisten kuuden kunnan sijasta nyt kehitetään vain ja ainoastaan Kouvolan keskustaa, muualta puretaan pois kaikki palvelut. Vain Kuusankoski sinnittelee jotenkin  vielä mukana, johtuen sen läheisestä sijainnista ja suuresta asukasmäärästä.

Kunnan talous on ehkä Suomen huonoin, budjetin alijäämä kolkuttelee noin 40 miljoonan euron tietämissä. Päätöksenteko oli pelkkien lehmänkauppojen varassa kaksi vaalikautta, viitisen vuotta henkilökuntaa oli palkkalistoilla vähintäänkin kolminkertainen määrä, liitosporkkanat, noin 13 miljoonaa, popsittiin välipaloina aivan huomaamatta ym.  ym.   Pahinta ehkä kuitenkin oli kaiken tuotteliaan toiminnan lamaantuminen.

Kuntaliitosta voi puoltaa vain siinä tapauksessa, että kaikki liittyvät kunnat haluavat sitä tosissaan. Jolleivat halua, niin muitakin keinoja parantaa kuntien asemaa on  olemassa, jos vain valtiovalta niin haluaa. En millään voi uskoa, että jonkin poliittisen puolueen tai muun päättäjä-organisation haaveena olisi lähes puoliautio Suomi. Uusi uljas ministerivaltuuskunta voisi mennä opintomatkalle vaikka Ranskaan. Siellä kuntia on noin 35000 kappaletta. Miten siellä niin ihmeen pienetkin kunnat pärjäävät?

 

 

veksi

Eläkeläinen. Herastuomari, joka lueskelee, kalastelee, metsästelee ja politikoi silloin tällöin, ihmettelee vilpittömästi maailman menoa, sekä kirjoittelee satunnaisesti sattumanvaraisista aiheista tai ihan aiheettakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu