Vanhusväestön tulevaisuus ei ruusuiselta näytä

Vielä muutama sukupolvi sitten hyvin tärkeä kansanosa olivat vanhukset. Heillä oli hallussaan lähes kaikki elämisen tieto ja taito, joita nuoret käyttivät hyväkseen vanhusten poismenoon saakka. Ilman vanhuksilta omaksuttuja taitoja ja heiltä opittua tietoa, kaikki olisi pitänyt työläästi itse opetella. Palkaksi omasta kasvatuksestaan ja kiitokseksi saamastaan opetuksesta uusi sukupolvi hoiteli vanhuksensa hautaan.

Nyt tieto on olemassa kirjoissa ja sähköisinä bitteinä, joista se on helposti hyödynnettävissä. Elämisen taitoja opetetaan kaikkialla, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Vanhuksista on tullut lähes tarpeettomia, ylevin heille uskottava tehtävä lienee lastenlapsien lapsenvahtina toimiminen. Vanhusten hoitokin on siirretty lailla yhteiskunnan tehtäväksi.

Vanhuksista on tullut yhteiskunnan ”roskasakki”. He ovat nyt se osa kansakuntaa, joka tulee kalliiksi yhteiskunnalle. He käyttävät suuren osa terveydenhoitoon kuluvista varoista ja kaiken lisäksi elävät aina vain vanhemmiksi. Historiassa ei näytä paljoa painavan se, että he aikoinaan rakensivat nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan sosiaali- terveydenhoito- ja eläkejärjestelmineen.

Jos unohdamme nykyisten päättäjien osuuden, voimme hyvin sanoa terveydenhuollon menojen paisumisen olevan suurin syy kuntien rahoitusongelmiin. Se havainto herättää väkisinkin keskustelun vanhusten hoidon nykytilasta. Myös hoidon saannin priorisointi tulee keskusteltavaksi varmasti lähitulevaisuudessa. Valtiota huudetaan rahoituksessa apuun monissa kunnissa aivan lähivuosina.

Menojen paisumiselle tuskin näkyy loppua, eikä se tiedä hyvää vanhustenhoidon tulevaisuudelle. Onko tulevina vuosina odotettavissa, että vanhukset, varsinkin sairaat, kaupataan ikiaikaiseen tapaan huutolaisiksi, halvimman hoitotarjouksen tehneelle hoitoyritykselle?

Myös eläkeongelmat näyttävät lisääntyvän. Hyvin kauan eläkkeellä olleita vanhuksia uhkaa loppuvuosien kurjistuminen taitetun indeksin leikatessa eläkkeen ostovoimaa. Vanhuspalveluitten ostaminen yksityisiltä markkinoilta käy monelle mahdottomaksi. Myös nuorten vaatimukset eläkerahastojen avaamisesta työikäisten käyttöön lisääntyvät ja osaltaan lisäävät vanhusväestön epävarmuutta tulevaisuudestaan.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu