MITEN KANSANTALOUS TASAPAINOON ?

HS  tänään:  ”Eläke- ja hoivamenot kasvavat väestön ikääntymisen vuoksi, ja samaan aikaan työikäisten osuus väestöstä pienenee.”

Fakta: Hoiva- ja eläkemenojakin suuremmat ja kovemmin kasvavat ovat sairaanhoitomenot.

Ne ovat hoivamenojen (jotka ovat suurimmaksi osaksi sairaanhoitoa) kanssa jo luokkaa 30 mrd (joista lääkkeet n. 10 %), kun kaikkien maksajien (valtio, kunnat, yksityiset, firmat, järjestöt, vakuutusyhtiöt) kulut lasketaan yhteen.

Valtio (mmm. STM, VVM, THL) ei halua ennaltaehkäisyä vaan vain sairaanhoitoa. Tämä nähdään myös koronaepidemiassa, jossa on suorastaan ”kiellettyä” puhua D-vitamiinista ja muista vastustuskykyä lisäävistä luontaisista tehokkaista keinoista, joita kansan fiksu vähemmistö kuitenkin käyttää.

Sairaanhoitomenot lisääntyvät miljardeilla joka vuosi. Eivät terveystietoiset, terveet ja hyväkuntoiset seniorit ole juurikaan taakka valtiontaloudelle, vaan sairastavat. Suomessa terveet elinvuodet loppuvat keskimäärin jo n. 57- vuotiaana, mikä on Euroopassa yksi heikoimmista.

Tehokas kansallinen sairauksia ennaltaehkäisevä politiikka laskisi sairaanhoidon menoja miljardeilla ja sitten hidastaisi niiden kasvua. Meillä olisi yhdessä kymmeniä tehokkaita keinoja valtion ja kuntien tasoilla parantaa terveysympäristöä ja motivoida ihmiset ja yrityksetkin parempiin elintapoihin ja työterveystoimiin.

Sairaanhoitoteollisuuden ”mieliksi” näitä ei tiedosteta, ei ymmärretä, ei uskalleta, eikä käytetä.

Sairaanhoidon kulujen lasku paljon sairaanhoitoa halvemmalla ennaltaehkäisyllä olisi ylivoimaisesti toimivin keino kansantalouden tasapainottamiseksi.

+3
Veli-JussiJalkanen

Olen sarjatuottaja (en käytä sanaa yrittäjä, joka tuo mieleen rimpuilijan), kehittäjä, keksijä, yhteiskunnallinen keskustelija ja kirjoittaja. Pidän itseäni puun tuotannon ja metsätalouden, ennaltaehkäisevän- ja istumaterveyden, ongelman ratkaisun sekä vuorovaikutuksen asiantuntijana. Uskon ihmiskunnan kykyyn ratkaista suuret ongelmamme, jos käytämme hyvän etiikan pohjalta parasta osaamistamme ja ymmärrystämme. Motto 1: Tee toisille mitä toivot itsellesi. Motto 2: There is science of knowing and there is science of understanding. Motto 3: Ole aina oikeassa. Jos huomaat olevasi väärässä, muuta heti kantaasi voidaksesi olla taas oikeassa :-)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu