Vehnän viljelylle tuli uusi tarve

Vehnä on ollut aina ihmiskunnan tärkein ruokavilja. Maailmanpolitiikan keskiössä vehnä oli edellisen kerran 1980-luvulla. Neuvostoliitto joutui ostamaan vehnää lännestä. Pellot olivat olleet yhteisomistuksessa 70 vuoden jakson. Sitkeästi yritetty kommunistinen maatalous ei ollut ruvennut toimimaan.
Vuonna 1984 Neuvostoliiton oli ostettava 28 miljoonaa tonnia ulkomaista vehnää. Maailmankaupan kysyntään vastasi Yhdysvallat. Se toi vientimarkkinoille vastaavasti 39 miljoonaa tonnia.
Epäonnistunut kolhoosimaatalous on perimmäisiä syitä, miksi Neuvostoliitto alkoi luhistua. Se tapahtui lopulta vuonna 1991.
Uuden vallan aikana Venäjä joutui aluksi jatkamaan vehnän tuontia. Vuosituhannen vaihteessa tapahtui käänne, mikä tuli yllättämään koko maailmankaupan.
Venäjän kolhoosipellot olivat muuntuneet yksityistalouden yhtiöpelloiksi. Pellot olivat alkaneet tuottaa. Venäjä siirtyi maailmankaupassa vehnän tuojasta vehnän viejäksi.
2010-luvun alussa Venäjä eteni viejien kärkikolmikkoon, Yhdysvaltain ja Euroopan unionin rinnalle. Vuonna 2016 Venäjä otti kolmikon johtopaikan. Sen nettovienti oli 27 miljoonaa tonnia, Yhdysvaltain 25 ja Euroopan unionin 22 miljoonaa tonnia.
Seuraavien vuosien kasvulukemat vahvistivat asetelman. Vuonna 2017 Venäjä vei vehnää jo 41 miljoonaa tonnia. USA vei 20 ja EU 17 miljoonaa tonnia.
Pääsuunta on jatkunut. Yhdysvaltain maatalousministeriön huhtikuussa 2023 päivitetty laskelma ennustaa, että Venäjä tulisi kaudella 2022/23 viemään vehnää uuden ennätyksensä 44,7 miljoonaa tonnia. USA:lle ennuste on vain 17,7 ja EU:lle vastaavasti 24,5 miljoonaa tonnia.
Viennin ykkössarjaan oli viime vuosina nousemassa myös Ukraina, yli 20 miljoonan tonnin viennillään. Sodan myötä asetelma kuitenkin muuttui. Kauden 2022/23 ennuste Ukrainalle on 14,4 miljoonaa vientitonnia.
Maailmankaupan vehnästä pääosan ostavat – öljyllään – Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan levottomat maat. Niiden yhteenlaskettu nettotuonti on tasolla 53 miljoonaa tonnia. Laskeeko Venäjä kattavansa sen jatkossa kokonaan?
Ukrainan sota heijastuu jo Lähi-Idän maiden ruokaan. Esimerkiksi Libanonissa puolet kansalaisten vuonna 2020 kuluttamasta vehnästä oli lähtöisin Ukrainasta. Tänään Libanonin vehnä taitaa tulla Venäjältä.
Maailmanpolitiikan kriisi on korostanut vehnän merkitystä. Onko tämän päivän Ukrainan kriisissä pohjimmiltaan kyse vehnän valttikortista maailmanpolitiikassa?
Niin Suomen, koko EU:n ja ylipäänsä länsimaiden olisi syytä pikaisesti tarkentaa maataloutensa tulevia tavoitteita. Esimerkiksi EU:n maanläheinen vastaus, eräänlainen positiivinen pakote Venäjälle, olisi kaksinkertaistaa oma vehnän tuotantonsa.
Vehnän lisäviljelyllä olisi merkittävä vaikutus myös Suomelle. Ilmaston lämpenemisen myötä vehnän tuleentumisen raja siirtyy pohjoisemmaksi. Voisimme laajentaa vehnän viljelyaluettamme, Keskipohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle, Savosta Kainuuseen.
Veli Pohjonen
Lähteitä
Maailman vehnän tuotanto ja vienti maittain:
https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde0423.txt
Venäjän vehnän vienti:
https://www.indexmundi.com/agriculture/?country=ru&commodity=wheat&graph=exports
”Voisimme laajentaa vehnän viljelyaluettamme, Keskipohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle, Savosta Kainuuseen.” Niinpä, jos jotenkin tämä kylmänviileä Suomi ja varsinkin sen pohjoisemmat osat saataisiin lämpenemään.
Lyhytaikaiset lämpötilojen ja hiilidioksidin mittaukset ovat antaneet aihetta arvailla, että hiilen polttaminen auttaisi, mutta ilmastoa ymmärretään vielä kovin vähän. Taustalla on pelko, että tämä kulumassa olevan jääkauden yksi lyhyistä lämpöjaksoista päättyy ja jää saa taas vallan.
Ilmoita asiaton viesti
Ollos huoleti, lämpöä riittää
https://www.ilmasto-opas.fi/artikkelit/suomen-ilmasto-on-lammennyt/
Ilmoita asiaton viesti
On se kumma kun nää taulukot alkaa nälkävuosilta. Ajalta jolloin oli kylmä kuin jääkarhun persiissä!
Wanhat hyvät ajat takaisin!
Ilmoita asiaton viesti
Onpahan mielenkiintoinen ajatus, että lisätään vehnän viljelyä nykyistä aluetta pohjoiseen laajentaen. Meillä tuotetaan nyt vehnää lähes se määrä, mitä kulutamme. Olemme pieni toimija, jonka mahdollisuudet laajaan vientiin ovat vaatimattomat.
Olemme maailman pohjoisin maataloustuotantoa harjoittava maa. Siitä syystä juuri viljan viljely ei ole meillä erityisen kannattavaa. Mitä ylemmäs tuotanto siirtyy, sen heikommaksi tulokset muuttuvat. Ilmaston muutos ei tuo parannusta vielä pitkään aikaan, josko laisinkaan. Eihän tuosta oikeasti kukaan tiedä.
Aika hämmästyttävä ajatus, että Venäjän kiusaksi pitäisi lisätä vehnän tuotantoa niin Suomessa kuin EUssakin. Eiköhän lähtökohtana ole viljelijöiden tulonmuodostus ja kansallinen omavaraisuus. EU voi innostuakin moisesta ajatuksesta, mutta meillä ei valitettavasti taida olla resursseja osallistua ruokasotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuu mittään riihet on purettu ja väki kaupunkeissa siistissä sisätyössä.
Ilmoita asiaton viesti