Kotimainen biosähkö helpottaisi ulkomaan velkaa

Pari vuotta sitten kannoimme EU:n jäsenenä huolta Kreikan ulkomaan veloista. Tänään kannamme huolta Italian kasvavista veloista. Mutta myös oma valtionvelkamme paisuu. Vuonna 2017 ylsimme kaikkien aikojen ennätykseen, 106 miljardiin euroon. Se tekee 19 200 euroa jokaista suomalaista kohti.

Velkaantumisen nykynousu alkoi vuonna 2008. Keskimäärin olemme velkaantuneet yli kuudella miljardilla eurolla vuodessa. Vuonna 2017 otimme lisävelkaa 3,4 miljardia euroa.

Kuolleilta tuntuville velkaluvuille ei kannata kohauttaa olkapäitä. Kaikki velat on joskus maksettava. Nykymenolla siirrämme velan takaisin maksun lapsillemme.

Jokainen meistä maksaa valtionvelan korkoa veroinaan. Yhden prosentin keskikorolla se tekee 192 euron vuosiveron kaikille suomalaisille, lapset mukaan lukien. Koko Suomen tasolla maksua on miljardi euroa vuodessa.

Korkoon tarvittava veroraha valuu ulkomaille. Kotimaan bioenergia vähentäisi verovalumaa.

Ulkomaiset energiat – öljy, kivihiili, maakaasu, tuontisähkö ja uraani – ostetaan näinä aikoina velaksi. Kiistelty ydinvoimakin on kuin banaani: tavara ostetaan ulkoa ja pelkästään kypsytetään kotimaassa.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana Suomen energiataloudessa on tapahtunut kaksi lisävelkaantumiseen johtanutta muutosta. Paljolti kotimaista puuta käyttävien kaukolämpövoimaloiden sähköntuotanto kääntyi laskuun. Ja ulkomaisen sähkön tuonti alkoi nousta kiihtyen.

Pohjoismaisen sähkön pörssihinnalla 50 Euroa megawattitunti tuontisähkömme maksaa nyt miljardi Euroa vuodessa. Puolet tuontisähköstä voisimme helposti korvata biosähköllä. Se helpottaisi jo kertyneen ulkomaan velan korkohoitoa.

Kotimaisuus on ollut aina metsätaloutemme valtti. Kotimaisuuden merkitys kasvaa aina, kun velkaannumme ulkomaille.

Nykyajan biotalous on Suomessa luonteva tapa luoda kansantaloudelle ylijäämää, tuoretta kotimaista rahaa ulkomaisen, ummehtuneen velkarahan tilalle.

Ulkomainen velkasähkö kannattaisi vaihtaa takaisin kotimaiseen biosähköön. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu