Bioenergia nousi Kansainvälisen Ilmastopaneelin raportin myötä

Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) tiivistää lokakuun raportissaan ilmaston muutoksen torjunnan kolmeen keinoon. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennettävä. Metsää on viljeltävä lisää. Kolmas keino on vielä vähemmän tutkittu: ”Hiilidioksidin talteenotto ja varastoiminen bioenergian käytön yhteydessä”.

Kolmas keino esiintyy satasivuisissa raporteissa uutena lyhenteenä BECCS (BioEnergy with Carbon Capture and Storage). Se on jatkoa italialaisen systeemianalyysin tiedemies Cesare Marchettin 1977 julkaisemasta mallista siepata fossiilinen hiilidioksidi Euroopan kivihiilen ja maakaasun voimaloista.

Nyt IPCC paneeli liittää mukaan bioenergian. Kun biomassaa polttaa voimalassa, siitäkin tulee hiilidioksidia. Sen voi siepata aivan kuin kivihiilestä peräisin olevan hiilidioksidin. Kivihiilellä ja biomassalla on kuitenkin vissi ero. Edellisen hiilidioksidi on peräisin maan alta, jälkimmäisen taivaalta.

Jos hiilidioksidin sieppaaminen kivihiilestä nollaa päästöt ilmakehään, sieppaus bioenergiasta tekee enemmän. Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus alkaa vähetä.

Tapahtuu kaksoissieppaus. Ensiksi taivaan hiilidioksidin sieppaavat kasvit, etenkin puut. Välivaihe on biomassa, joka varastoi energian. Se poltetaan voimalassa, ja hiilidioksidi siepataan toiseen kertaan. Lopulta bioperäinen hiilidioksidi haudataan meren pohjaan tai syvälle maaperään.

Biomassalla on hiilidioksidin varastoimisessa IPCC paneelin arvostama ympäristöetu. Bioenergia pystyy ainoana suuren mittaluokan energialähteenä poistamaan ilmakehän hiilidioksidia.

Bioperäisen hiilidioksidin kaksoissieppauksen merkitys painottuu selvimmin IPCC paneelin keskitien skenaariossa, jossa yhteiskunnallinen ja teknologinen kehitys jatkuu nykymenolla (kuva). Päästötavoitteet saavutetaan pääosin siirtymällä päästöttömään energiaan, ei energiankulutuksen pienentämisellä. Tarvitaan sekä metsitystä että runsaasti hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia.

Kaksoissieppaus vaatii kuitenkin vielä tutkimus- ja kehitystyötä. Siksi sen mittava, ilmastoon vaikuttava käytännön merkitys alkaa skenaariossa vasta 2040-luvulla, samoihin aikoihin kun maapallon mittava metsänviljely alkaa vaikuttaa.

Bioenergian suotuisa merkitys kansainvälisessä ilmastokamppailussa nousi uudelle tasolle IPCC paneelin raportin myötä. Bioenergian merkityksen soisi nousevan Suomessakin. 

Lähteet

Suomennettu kuva IPCC raportista: Helsingin Sanomat 8.10.2018
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005856206.html

IPCC paneelin keskeisimmät raportit bioenergian kannalta:

http://www.ipcc.ch/report/sr15/

http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_chapter1.pdf

http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_chapter2.pdf

http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_chapter2_annex.pdf

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu