Ajaudummeko kivihiilen ylituotantoon?

1970-luvun öljykriisin, Jom Kippur sodan aikoihin opimme että öljy on ehtyvä luonnonvara. Se loppuu ennusteiden mukaan 40 vuodessa. Mikä maailman markkinoilla ehtyy, sen hinta ajan pitkässä juoksussa nousee, hetkellisistä heilahteluista huolimatta. Näin öljylle juuri tapahtui. Sen inflaatiosta puhdistettu keskihinta on noussut 40 vuodessa 20 dollarista 70 dollariin tynnyriltä.

Nyt, 40 vuoden päästä voimme tehdä saman ennusteen. Kun autoileva ihmiskunta vain kiihdyttää öljyn käyttöään, hinta nousee vääjäämättä. Ehkäpä öljyn voi taas ennustaa poistuvan markkinoilta 40 vuodessa. Nyt se korvautuu bioetanolilla.

Ilmastokamppailussa syvemmällä rytevän kivihiilen markkinan pitäisi olla toisin. Kansainväliset ilmastokokoukset ovat jo vuosikausia suositelleet hiilidioksidin päästöjen pudottamista, ja nimenomaan kivihiilen käytön vähentämistä. Pisimmälle sopimuksissa eteni Pariisin 2015 ilmastokokous, missä myös suurin kivihiilen käyttäjä Kiina suostui lopulta yhteiseen tavoitteeseen.

Ilmastokokouksista, kansainvälisistä lupauksista ja kansallisista toimista huolimatta kivihiilen markkinahinta nousee. Maailmanpankki on seurannut sitä (inflaatiosta puhdistettuna) kuukausittain vuodesta 1970. Suurin ja poliittisesti tasapainoisin viejä on Australia. Kauden alussa keskihinta Australian vientisatamassa oli 40 dollaria ja vuoden 2018 tasolla 75 dollaria tonnilta. Viime lokakuussa hinta oli 109 dollaria tonnilta.

Etenkin poliittisesti vakaamman kivihiilen maailmanhinnan kehitys kertoo, että markkinoilla fossiilienergian kysyntä jatkuu. Näillä näkymin emme ole ajautumassa kivihiilen ylituotantoon.

Kivihiilenkään päästöt eivät hevillä hellitä. Ilmastokamppailu tarvitsee hiilidioksidin hallintaan muitakin keinoja kuin päästölupaukset.

Tähän päätyi myös kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC lokakuussa, kun se nosti fossiilisten päästörajoitusten rinnalle maapallon laajuisen metsänviljelyn sekä bioenergian lisäämisen niin, että sen bioottinen hiilidioksidi siepataan talteen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu