Hiilipörssin merkitys metsätilan tasolla

Hiilipörssin luominen Suomen metsätalouden osaksi nousi jälleen pöydälle tammikuussa (8.1.2019), kun MTK järjesti tulevia eduskuntavaaleja edeltävän puoluejohtajien ilmastoväittelyn.

Hiilipörssi sisältää sekä alkuainehiilen lähdevirrat ylös taivaalle että hiilen nieluvirrat taivaalta alas. Hiilipörssi keskittyy erityisesti kasvavien metsiemme hiilinieluihin. Metsän viljelijälle on oikein ja kohtuullista saada hiilipörssistä tuloa hyvin hoidettuun metsäänsä päätyneestä, vuotuisesta hiilen nieluvirrasta.

Ilmastoväittelyssä heitettiin ehdotus esimerkiksi päästöperusteisen lentoveron käytöstä. Lentoveron tuotot voisivat hiilipörssin kautta ”mennä suoraan viljelijän tilille”.

Millä tasolla keskikokoisen, keskimääräisen kasvun metsätilan vuotuinen hiilipörssin tilitys voisi olla? Otetaan esimerkiksi pienikokoinen (maa-alaa 0,5 miljoonaa hehtaaria) Keskipohjanmaan maakunta. Siellä metsät ovat tyypillisesti metsätiloja, ei niinkään valtionmetsiä. Etelä- ja Keskipohjanmaan alueella keskimääräinen metsätila eli metsälö on kooltaan 26,2 hehtaaria.

Maakunnan keskimääräiset hiilen nielutiedot voi laskea Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista. Luke on viimeksi laskenut maakunnalliset puuvarastot kausille 2009-2013 ja 2014-2016. Ykköskaudella Keskipohjanmaalla oli runkopuuta 35 ja toisella kaudella 38 miljoonaa kuutiota.

Luken keskiarvoja käyttäen keskimääräisellä Keskipohjanmaan metsälöllä oli ykköskaudella puuta yhteensä 1820 kuutiota ja toisella kaudella 1980 kuutiota. Runkopuusta johdetut alkuainehiilen määrät (rungot, oksat ja juuret) olivat vastaavasti 645 tonnia ja 700 tonnia.

Keskipohjanmaan metsälöt hoitavat hyvin niin kangasmaan viljelymetsiään kuin 1900-luvun metsänparannuskaudella ojitettuja suometsiään. Vuotuisista hakkuista huolimatta metsälön hiilinielu eli puuston hiilivarasto paisuu. Metsälö nielee ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Nieluvirta on 13,8 tonnia alkuainehiiltä vuodessa keskimetsälöön.

Hiilen virroilla on rahallinen arvonsa. Euroopan unionin päästöpörssi noteeraa sen päivittäin. Tammikuun alkupuolella päästövirran hinta oli 22,4 Euroa hiilidioksidin tonnilta. Alkuainehiiltä kohti laskettuna hinta on 82,1 Euroa tonnilta. Samaa lukemaa voi käyttää hiilipörssissäkin.

Jos meillä olisi hiilipörssi, sen vuositulos Keskipohjanmaan keskimetsälölle, ”suoraan viljelijän tilille”, olisi tammikuun alun hinnoin jo mukiinmenevä, 1140 Euroa vuodessa. Hiilidioksidin päästömaksun odotetaan edelleen nousevan. Ja metsänhoidon odotetaan edelleen paranevan. Ne molemmat nostaisivat keskimetsälön vuositilitystä. 

 

Lähde esim.:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/215021ca-3e13-4389-9854-6e342cc55812

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu