Puupelletin nousu orastaa

Maailmantaloudessa vakavasti otettavia hyödykkeitä ovat sellaiset, joita voi ostaa ja myydä pörssissä. Tavaran tuottaja tietää varmasti saavansa tuotteensa myydyksi. Tavaran ostaja tietää vastaavasti saavansa tuotetta aina silloin, kun hän sitä tarvitsee.

Bioenergian lajeista maailmantalous noteerasi ensimmäisenä etanolin. Se pääsi Chicagon pörssiin maaliskuussa 2005. Etanolin vieminen pörssiin seurasi alkuperäistä bioenergiatutkimuksen käsikirjoitusta. Kun 1970-luvun Lähi-Idän sotien seurauksena raakaöljyn hinta nousi holtittomasti, fossiiliöljylle alettiin etsiä hintakilpailijaa. Viljasta tislattava alkoholi oli mukana ensimmäisten energiavaihtoehtojen joukossa.

Ilmaston muutos ei ollut bioenergian kehittämisen alkuperäinen syy.

Uusiutuva etanoli on jo yli kymmenen vuotta suitsinut fossiiliöljyn hintaa. Niiden välinen kilpailu tulppasi raakaöljyn holtittomat hinnan nousut.

Puupelletistä odotetaan jotain etanolia vastaavaa. Pelletin keksijä Rudolf Gunnerman esitti jo vuonna 1976 patentoimaansa Woodex -pellettiä vaihtoehdoksi kivihiilelle. Kun öljykriisien kausi hiipui 1970-luvun lopulla, kivihiili jatkoi maailmanmarkkinoilla ylivoimaisen halpana.

Puupelletti ei pystynyt kilpailemaan kivihiilen kanssa. Pelletti oli niin olematon vaihtoehto, että sen todellinen hinta oli pitkään arvoitus. Pelletin hintaa ei pystynyt seuraamaan maailmanmarkkinoilla.

Mutta sitten mukaan tulivat ilmastokokoukset ja hiilidioksidin päästöjen vähentämisen tavoitteet. Kivihiilen voimalat joutuivat etsimässään tosissaan vaihtoehtoja fossiiliselle polttoaineelleen. Pelletti nousi vaihtoehdoksi Rudolf Gunnermanin  alkuperäisen ajatuksen mukaan.

Toukokuussa 2012 puupelletin kysyntä oli noussut niin vahvaksi, että pelletin aito markkinahinta ja sen seuranta ilmestyivät internet-sivuille (kuva). Pelletti tuli mukaan talouteen nimellä mannermainen pelletti (Continental pellet). Nimi kertoo, että pelletin suurin tarve on Euroopan mantereen kivihiilivoimaloissa, etenkin Keski-Euroopassa.

Pörssikaupan alussa pelletin hinta oli 207 euroa tonnilta. Joulukuuhun 2013 mennessä hinta oli noussut 257 euron tasolle. Sen jälkeen pelletin hinta kääntyi laskuun, arvatenkin Euroopan unionin sekoilevan hiilidioksidin päästökaupan myötä.

Elokuussa 2016 pelletin hinta kävi alimmillaan, 195 eurossa tonnilta. Sitten Pariisin ilmastokokouksen vaateet alkoivat ilmeisesti vaikuttaa. Pelletti kääntyi nousuun, ensin hieman tempoillen, mutta heinäkuusta 2018 lähtien varsin jyrkästi. Helmikuun alussa 2018 pelletin hinta on 228 euroa tonnilta.

Viime aikojen nousuun lienee vaikuttanut myös kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) lokakuussa 2018 julkaistu kohuraportti. Pelletillä ja ylipäänsä bioenergialle on raportissa yksi keskeinen osa.

Metsien Suomi oli mukana puupelletin kehittämisessä jo vuodesta 1979, kun meille hankittiin Woodex –pelletin lisenssi. Tätä eturivin kehitystyötä meidän kannattaisi nyt viedä voimalla eteenpäin, kun puupelletin nousu orastaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu