Paneeko päästökauppa taas biomassan liikkeelle?

Hiilidioksidin päästöpörssi on pyörinyt lähes 15 vuoden ajan. Hiilidioksidin tonnihinta on tempoillut vuosien myötä pörssiosakkeiden tapaan, jopa niitä rajummin (kuva).

Ennen kaupan alkua (1.12.2004) yliopistotasolla arvioitiin, että hiilidioksidin tonnihinta voisi vapailla markkinoilla asettua tasolle viisi euroa tonni. Pörssin ensimmäinen päivä määritti alkuhinnaksi 8,48 euroa.

Korkeimmillaan hiilidioksidi kävi 30,5 eurossa (19.4.2006). Matalimmillaan hinta putosi 2,8 euroon tonnilta (17.4.2013).

Heti päästökaupan ensimmäinen kolmivuotiskausi osoitti, että menetelmä toimii. Kun hiilidioksidin tonnihinta nousi tasolle 25 euroon, se pakotti EU-maiden isot energialaitokset säästämään energiaa ja vaihtamaan polttoaineita öljystä ja kivihiilestä puuhun.

Päästökaupan varjopuolena pidettiin sitä, että bioenergian kysynnän kasvaessa ja hinnan noustessa myös kuitupuu alkaa mennä polttoon. Näin tapahtui. Esimerkiksi heti vuonna 2006 myydystä metsähakkeesta kuusi prosenttia oli peräisin yli kuusisenttisistä, paperipuun mitat täyttävistä rungoista.

Loppuvuodesta 2008 lähtien hiilidioksidin pörssikauppa oli kymmenisen vuotta merkillisessä laskussa. Vaikka hiilidioksidin päästöt Euroopassa nousivat ja huoli ilmaston muutoksesta syveni, hiilidioksidin päästöoikeuden hinta putosi romahdusmaisesti. 

Heti päästökaupan alussa Euroopan unionin jäsenmaiden kansallinen itsekkyys paljastui kaikessa alastomuudessaan. Jokainen jäsenmaa onnistui neuvottelemaan komissiolta ylimäärin ilmaisia päästöoikeuksia omalle maalleen. Jo loppuvuonna 2004 myös suomalaiset energialähetystöt olivat tuttu näky EU-parlamentin käytävillä, ja hekin onnistuivat painostamaan meille lihavat ilmaisoikeudet.

EU-pörssiin luotu käsite ilmainen päästöoikeus on varsin kyseenalainen. Ikään kuin olisi oikein ja kohtuullista päästää ilmakehään ilmaista hiilidioksidia. Niinpä parin viime vuoden aikana päästökaupassa on tapahtunut merkittävä nousun käänne.

Huhtikuun alussa (10.4.2019) hiilidioksidin hinta ylsi lukemaan 26,21 euroa per tonni. Se on korkein hinta yli 10 vuoteen.

Hinnan nousu lähti liikkeelle Pariisin 2015 ilmastokokouksesta. Näkyvimmin aiheesta puhui maapallon ilmastokamppailua vetävä Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Hän ehdotti vuoden 2017 seurantakokouksessa, että hiilidioksidin päästömaksu nostetaan silloiselta tasoltaan kolminkertaiseksi. 

Päästökaupan kiristäminen on EU:n keskeinen keino seurata Pariisin ilmastokokouksen tavoitteita. Komissio lienee oppinut päästökaupan alkuvaiheen kömmähdyksistään. Pariisin kokouksen jälkeisen uuden kauden ilmaiset päästöoikeudet ovat entistä lujemmassa.

Kun hiilidioksidin hinta nousee pysyvästi yli 25 euron tonnilta, kivihiiltä korvaaville pelleteille ja energiapuulle tulee lisää kysyntää. Niiden hinnan voi ennustaa nousevan. Voimme odottaa samaa markkinailmiötä kuin 2006-2007. Päästökauppa panee taas biomassan liikkeelle.

Arvattavasti kasvaa myös metsäteollisuuden huoli pienpuusta. Riittääkö meillä puuta sekä selluksi että energiaksi? Alkaako paperipuuta mennä taas yhä enemmän polttoon?

Onneksi meillä on pinta-alaa viljellä biomassaa lisää. Metsäpuiden lyhytkiertoviljelyä bioenergiaksi tulisi pikaisesti edistää.

Lähde, päästokauppa:
https://www.investing.com/commodities/carbon-emissions

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu