Energiapuu vahvimmillaan yli 10 vuoteen

Kuva 1. Hiilidioksidin tonnihinnan kehitys EU:n päästöpörssissä

Energiapuu vahvimmillaan yli 10 vuoteen

Hiilidioksidin päästökauppa meni EU:n tasolla sekaisin vuonna 2008. Hiilidioksidin tonnihinta putosi tavalla (kuva 1) mitä vuosituhannen vaihteessa kiihtyneessä ilmastokamppailussa tuskin kukaan osasi ennustaa. Alimmillaan päästömaksu kävi vajaassa kolmessa Eurossa huhtikuussa 2013. 

Näkyvimmin EU:n päästökaupasta huolestui maapallon ilmastokamppailua vetävä Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Hän ehdotti vuoden 2017 Pariisin seurantakokouksessa, että hiilidioksidin päästömaksu nostetaan silloiselta tasoltaan (7 Euroa per tonni) kolminkertaiseksi. Se olisi eurooppalainen ojennus maailmalle hiilidioksidin päästöjen vähentämiseksi.

Hiilidioksidin päästömaksu on nyt kaksi vuotta kirinyt Macronin polulla. Hiilidioksiditonnin hinta on noussut jo yli nelinkertaiseksi. Päästömaksu oli 23.7.2019 korkeimmillaan, 29,75 Euroa per tonni (https://www.investing.com/commodities/carbon-emissions).

Päästömaksun nousulla on seuraamuksensa. Esimerkiksi pitkään kivihiileen uskonut pääkaupungin seutu suunnittelee vakavissaan osallistumista energiapuun kauppaan, korvaavansa voimaloidensa kivihiilen joko puusta puristetulla pelletillä tai metsähakkeella. 

Energiapuun kauppaa ohjaa talouslaskennan varjohinta. Puunsa myyntiin korjanneelle se on ylin kuutiohinta, minkä voimala suostuu maksamaan tienvarteen pinotusta pienpuusta. Voimalalle puusta saatavan energian on oltava hivenen kivihiiltä halvempaa.

Varjohinta on kahden osan summa. Perusosa tulee kivihiilen satamahinnasta maailmalla ja lisäosa hiilidioksidin päästömaksusta.

Alimmillaan energiapuun varjohinta kävi 17 eurossa kiintokuutiolta, helmikuussa 2016. Kivihiilen osuus oli silloin 13 euroa ja päästömaksun 4 euroa. Samaan aikaan pienpuu oli käytännössä hintavampaa. Esimerkiksi mäntykuidun tienvarsihinta (hankintahinta) oli 27,6 euroa kiintokuutiolta, koko Suomessa keskimäärin (kuva 2)

Kympin verran liian kallista pienpuuta ei voimalan kannattanut energiaksi ostaa. Kivihiilivoimalat jatkoivat vahvana.

Heinäkuun loppupuolella 2019 energiapuun varjohinta on 39 euroa kiintokuutiolta. Siitä kivihiilen osuus on 19 ja päästömaksun 20 euroa. Mäntykuidun tienvarsihinta on vastaavasti 31 euroa kiintokuutiolta. Uudessa asetelmassa ilmastoystävällisen voimalan kannattaisi ostaa halvempaa tienvarren pinopuuta kuin päästömaksulla korotettua kivihiiltä.

Kuorma-autoilla kuljetettavaa haketta uudet biovoimalat tarvitsevat lähimaakunnista paljon. Metsämaakuntien pelletti kulkee rintamaille junalla. Pohjanlahtea ja Suomenlahtea pitkin pelletti kulkee voimaloihin rahtilaivalla, kivihiilen tavoin.

Metsänkasvattajat tykästyvät kehitykseen. Energiapuu on nyt ilmastokamppailussa vahvimmillaan yli 10 vuoteen. Edessä on hakkeeksi ja pelletiksi menevän biomassan paranevat markkinat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu