Etanolin nousu odottaa peltohaketta
Jokapäiväistä bensaamme tänään tankatessamme voimme tulla huoltoasemalla pohtineeksi, joko kohta saamme etanolin valikkoon 15 prosentin osuuden? Nythän valitsemme vain 5 ja 10 prosentin välillä. Vuoden 2007 (tarkennus 2010) laki taisi tavoitella keskimääräiseksi biopolttoaineen osuudeksi jakelupisteisteissä keskimäärin 18 prosenttia jo vuodelle 2019.
Vuotuiset ilmastokokoukset odottavat jäsenmailtaan käytännön toimia. Fossiiliöljyn vauhdikkaampi korvaaminen uusiutuvalla etanolilla on ilmastoteko, mihin kaikki bensiiniautoilijat voisivat heti osallistua.
Etanolin prosentista puhui näyttävästi 2019 elokuussa Yhdysvaltain presidentti Trump. Hän esitteli USA:n maissinviljelijöille ”jättipakettinsa”, missä maissiperäisen etanolin osuutta nostetaan. Maissia kasvattavissa USA:n osavaltioissa huoltoasemilla on jo 15 prosentin vaihtoehto.
Etanolin osuus on Suomea ja koko Eurooppaa edellä myös esimerkiksi Thaimaassa. Siellä huoltoasemien bensiinin valikossa on 20-prosenttinen etanolin vaihtoehto. Etanoli on tislattu perinteisesti sokeriruo’osta. Tuoreempana raaka-aineena Thaimaassa on tärkkelyspitoinen juurikasvi kassava eli maniokki.
Ilmastokamppailun kiihtyessä etanolin tarve nousee vääjäämättä. Suomessa luontevin bioetanolin raaka-aine on energiapuu.
Jotta puutamme riittää myös polttonesteeksi, meidän tulee varautua nykyistä monipuolisempaan puulajien kirjoon. Tarvitsemme pitkän kierron havumetsien lisäksi nopeakasvuisia lehtipuita.
Suomessa jo tutkittuja puuryhmiä on kolme: lyhyen kierron viljelykoivut, viljelyhaavat ja viljelypajut. Niiden kasvatus selvitettiin maassamme 1900-luvun jälkipuoliskolla. Merkittävä oli Suomen Itsenäisyyden Rahaston, Sitran hanke ”Suomen nopeakasvuisimmat metsät”.
Sitran kokeista syntyi ajatus viljellä nopeakasvuisia lehtipuita energiaksi. Satokierto olisi alle 10 vuotta. Biomassan sato puitaisiin pellolta heti hakkeeksi.
Viljelymaata peltohakkeen tuotannolle silloin riitti. Ennen EU-aikaa maataloutemme oli sitkeässä ylituotannossa. Vielä syksyllä 1992 Suomen Maataloustieteellinen Seura puhui miljoonan peltohehtaarin ongelmasta.
Energiaviljely ei kuitenkaan sopinut EU:n maatalouteen. Liittymisemme unioniin 1995 poisti kyllä ylituotannon. Liikapeltojen uskottiin palaavan viljalle, eikä maata lehtipuille enää ollut. Neljännesvuosisadan EU-kautemme näyttää nyt, että liikapellot eivät poistuneetkaan. Ne muuttuivat ympäristötuetuiksi luonnonhoidon pelloiksi.
Suomessa oli kesällä 2019 luonnonhoidon peltoja 143 000 hehtaaria, kuusi prosenttia koko peltoalasta. Esimerkiksi näille pelloille olisi nyt käyttöä hakkeen tuotannossa.
Toinen maavaramme ovat turvetuotannosta vapautuneet suopohjat. Niitä on 40 000 hehtaaria, ja niitä vapautuu vuosittain lisää 2500 hehtaarin vauhdilla.
Kansantalouden tasapainon kannalta Suomen ei kannattaisi tuoda etanolia tai sen raaka-aineita ulkomailta. Meidän kannattaisi keskittyä omassa maassa kasvatettaviin kasveihin. Jo 1970-luvulla ideoidulla peltohakkeella on nyt bioetanolin ja ilmastokamppailun tarve. Etanolin prosentin nousua sopii Suomen huoltoasemillakin odottaa.
VELI POHJONEN
lähde:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070446
Vanhat suopohjat voidaan antaa pajun viljelyyn, mutta nykyiset pellot tulee pitää kunnossa ja säilyttää huoltovarmuuden nimissä nopeasti saatavana olevana ruoantuotannon tarpeisiin eri kriisitilanteiden varalta. Suomi on kuin saari, jos maailmankirjat menee oikein sekaisin..
Veli, pajuako vain pajunköyttäkö meille syötät? 😉
Ilmoita asiaton viesti
Pajuviljelmän voi nykykonein kyntää vehnälle samaan tapaan kuin luonnonhoidon pellon. Pellot pysyvät kunnossa …
Ilmoita asiaton viesti
Ja siitä oli kokemusta Ruotsissako? Että pellot ovat heti myös saatavissa pajun jälkeen viljelytarkoitukseen?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa eniten kokemusta. Suomessa Raaseporin kunnassa (entinen Pohjan pitäjä) Nygård pajutila siirtyi kätevästi takaisin viljan viljelyyn. Muokkaus tapahtui kantojyrsintään perustuvalla uusimman tekniikan koneella.
Ilmoita asiaton viesti
Ja yksi vuoden kiertoko enemmän, ennekuin pääsee uudelleen viljelemään?
Ilmoita asiaton viesti
Nygårdin kartanon kokemuksen perustella aikataulu voisi olla: vesakko on puitu hakkeeksi talvella, kannot murskataan kesäkuussa 10 cm syvyyteen (kantojyrsimellä), heinäkuussa tarkistetaan ja kunnostetaan ojitus, elokuussa äestetään peltoa, seuraavan vuoden toukokuussa kylvetään vehnä suorakylvönä (ilman tavanomaista kyntöä).
Ilmoita asiaton viesti
Bensiinin etanolipitoisuutta ei voida kasvattaa ihan tuosta vain.
Sillä monienkaan autojen polttonestelaitteet eivät välttämättä kestä kohonnutta etanolipitoisuuta.
Lisäksi se polttoaineen etanolin lisäys yli 10% aiheuttaa moottorinohjaukselle ongelmia (= vikatiloja).
Se, mitä thaimaassa ei ole, on suomessa joka vuotinen ongelma etanoliautoilun näkökulmasta, nimittäin talvi!
18% biopolttoaineosuuteen kuuluu myös se E85, joka on vähintään 70% etanolia ja kesäisin 85% etanolia. Biodiesel on myös osa tuota.
Ilmoita asiaton viesti
Myös 5 ja 10 prosentin etanolin osuuksia vastustettiin takavuosina konesyistä. Kyseessä on insinööritietein ratkaistava ongelma. Kiitos insinööreille; he ratkaisivat ongelman. Nyt kukaan ei vastusta 5 ja 10 prosentin osuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, etanoliosuuden kasvattaminen onnistuu 100% asti juurikin ”insinöörien” avuin.
Normaalille autolle, joka ei ole 100% etanolille yhteensopiva, se edellyttää ainoastaan polttoainelaitteiston uusimista ja uudelleen ohjelmointia.
Nekin, joiden polttoainelaitteisto sopii etanolille, se edellyttää moottorinohjauksen uudelleen ohjelmointia.
Se, onko se taloudellisesti järkevää, on täysin toinen tarina.
Tästä asiasta on sen verran omakohtaista kokemusta, sillä olen muuntanut autoni toimimaan pelkällä E85:lla. Bensiinin käyttäminen vaatii moottorinohjauksen uudelleen ohjelmoimista.
Ilmoita asiaton viesti
Etanolin etumaassa, USA:ssa, seurataan näköjään tarkoin mitkä autot kestävät 15 prosentin etanoliosuuden, esimerkiksi vuonna 2020:
https://ethanolrfa.org/2019/11/rfa-review-of-2020-vehicle-models-reveals-good-news-for-e15-bad-news-for-flex-fuels/
USA:ssa nyt myytävistä tavallisista bensiiniautojen 2020 malleista valtaosa (95 %) on valmis 15 prosentin osuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Autojen vaihtumis-sykli on yhdysvalloissa jotain aivan muuta kuin suomessa.
Meillä autokanta on vanhaa, eikä sen uudistumista ole pikatahdilla tapahtumassa, koska uusi auto on suomessa hyvin kallis inverstointi.
Kyllähän kaikki 2000-luvulla valmistetut automallit on mahdollista saada toimimaan 15% etanolipitoisuudella ilman hikeä.
Mutta useiden eri etanolipitoisuuksien jakelu menee myös hyvin vaikeaksi (lue kalliiksi).
Nykyinen kolmen kipinäsytytteisten moottorien polttoainejakelu on riittävä (95/98/E85), joka riittää kattamaan ajossa olevien autojen tarpeet.
Koska on aivan turhaa moraaliposeerausta lisätä jokin 15-20% sisältävä polttoaine jakeluun entisten lisäksi.
Koska jo nyt on olemassa se vaihtoehto (E85), joka täyttää kaikki etanolipolttoaineiden tarpeet.
100% etanolin käyttäminen brasilian tapaan ei Suomessa toimi etanolin ominaisuuksista johtuen.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksestasi puuttuu mittakaava ja aikataulu kokonaan. Paljonko ja missä ajassa?
Bioetanoliin siirtyminen, jos sellaista nyt edes tulee, pitää sitten kytkeä tiukasti turpeenkaivamisen lopettamiseen ja turvepeltojen viljelyn ja raivaamisen lopettamiseen sekä muuhun haitalliseen maankäyttösektorilla. Positiiviset ilmastovaikutukset pitää maksimoida. Mitään lisätukiaisia, ainakaan nettolisäystä, ei kepu saa tässä lypsää.
….
Ylläpito hoi: Miksi Tien Päällä -nimimerkki saa täällä kirjoitella?
” Blogeissamme keskustelut käydään omalla nimellä ja kuvalla…
…Ylläpito voi poistaa ilman erillistä ilmoitusta oikeutesi kirjoittaa ja kommentoida, jos se epäilee että et esiinny omalla nimelläsi tai olet ilman tunnistettavaa profiilikuvaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Siksi, ettei ylläpito ole vaivautunut korjaamaan nimeäni enää pitkään aikaan, koska se palaa aina tähän jonkin ajan kuluttua. Liittynee blogi-alustaan. Ja olen kirjoitellut jo pitkään näin.
Etanoli saa pikkuhiljaa lisää markkinaosuutta ihan luonnollista tietäkin, eikä siihen tarvita mitään tuulivoimatukien tapaisia poliittisia virityksiä.
Etanoli lisääntyy autokaluston vaihtumisen myötä kun ns. flexifuel autot lisääntyvät.
Nimimerkillä: Ensimmäinen etanolikäyttöiseksi rekisteröity ajoneuvo sattu olemaan aikaansaannokseni.
Ilmoita asiaton viesti