Puruetanolia sahateollisuuden Suomeen

Sahapuuta Suomessa riittää, ja raaka-aineen tuotantoa sekä laatua voi tehostaa pystykarsinnalla.

 

Kun tankkaat bensiiniautoasi, teet ilmaston muutoksen valintaa. Ostat etanolia bensiinin seassa viisi tai kymmenen prosenttia. Voisimme tavoitetta tänä vuonna nostaa. Esimerkiksi eniten autoilevassa Yhdysvalloissa keskimääräinen etanolipitoisuus maan bensiiniautojen kulutuksesta oli viime vuoden (2020) aikana jo 11-12 prosenttia.

Jokapäiväinen etanoli on viime vuosisadalla kehitetyn bioenergian näkyvin tuote. Alkusysäys tuli 1970-luvun öljykriiseistä. Tulevaisuutta ennustava Rooman klubi julisti, että ihmiskunnan on aloitettava siirtyminen uusiutuviin polttoaineisiin. Maan ja meren alta pumpattava öljy loppuu ennen aikojaan.

Kehitystyötä tarvittiin silti 30 vuotta, ennen kuin maailmantalous otti etanolin vakavasti. Se tapahtui 2005. Bioetanoli pääsi Chicagon tavarapörssiin fossiiliöljyn rinnalle.

Tutkimuksen alussa käytiin läpi kaikki mahdolliset biomassakasvit, joista polttoalkoholia voi tislata. Meillä valinnassa olivat sokerijuurikas, peruna, vehnä, ohra, viljan olki, järviruoko, energiapaju ja yleisemmin metsäbiomassa.

Maailmalla bioetanoli tislataan nyt pääosin maissista ja sokeriruo’osta. Vahvin tuottaja on Yhdysvallat (54 prosenttia koko maailman kulutuksesta), kakkonen Brasilia (30) ja kolmonen Euroopan unioni (5 prosenttia).

USA:ssa etanolille on kehitetty tuotepaletti. Tislaamo ostaa viljelijältä 1000 kiloa maissia. Tislauksesta myyntiin tulee 378 litraa etanolia ja 309 kuivakiloa rehua. Etanoli menee nesteenä autoilijoille. Paletin rehu menee mäskinä sikatiloille.

Tuotepaletti avarsi maanviljelyn ajattelua. Pellolla ei kasvateta pelkästään ruokaviljaa vaan myös bioenergiaa. Sen kylkiäisenä saadaan karjanrehua. Tai päinvastoin: karjanrehun ohella pellon tuotteesta saadaan myös polttonestettä.

Sianlihan kysynnän kasvu on USA:ssa taannut etanolin käymisestä syntyvälle mäskille menekin. Samalla etanolin myynti on puskuroitunut.

Suomeen kaavailtiin 2000-luvun alussa peltojen biomassaan perustuvia etanolitehtaita. Ne suunnittelivat tuotantonsa pääosin viljan olkeen. Hankkeet jäivät vastatuuleen. Se voi johtua niiden tuotepaletin kapeudesta.

Merkittävä muutos Suomen bioetanolissa tapahtui 2017. Energiayhtiö St1 rakensi Kajaaniin maailman ensimmäisen sahanpurusta etanolia valmistavan tehtaan.

Kajaanin tehdas otti oppia USA:sta. Se kehittää etanolin lisäksi moniulotteista tuotepalettia. Tuotelistalla ovat ligniini, furfuraali, tärpätti, nesteytetty hiilidioksidi sekä puuvinassi.

Uutuus on puuvinassi. Se jalostuu sahanpurun käymisen mäskistä eli rankista. Vinassi tunnetaan nestemäisenä, typpeä sisältävänä luomulannoitteena. Vinassia voi käyttää myös biokaasun lähtöaineena.

Kainuun puruetanoli on kiertotalouden malliesimerkkejä. Kiertotalous tekee puusta monipuolisen kirjon hyötytuotteita. Haitallisten jätteiden määrä minimoidaan.

Energiayhtiö St1 suunnittelee jopa viisinkertaistavansa biopolttoainetuotannon Kajaanissa. Puruetanolin valmistuksen soisi leviävän muuallekin sahateollisuuden Suomeen.

VELI POHJONEN

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu