Energiapulaa ja ilmastohuolta

Viimeisten viikkojen aikana on somessa ja vanhan vallan mediassa ollut paljon uutisia energian saatavuuden ongelmista. Bensiinin hinta on karkaamassa pilviin siinä missä muunkin energian.  Monelle tämä tulee yllätyksenä. Miksi nyt yht´äkkiä maailmasta on loppumassa energia ja miksi sen hinta on nousussa? Kysymys on aivan oikeutettu. Syy voi vaihtua vastaajan ideologian mukaan.

Syiksi on kerrottu monia tekijöitä. Yksi voi olla Euroopan vähäsateisuus viime kesänä. Myös päästökaupan monimutkaisuus tuo haastetta. Ns. vihreä siirtymä on varmasti heikentänyt energiavarmuutta läpi Euroopan. Se on kuitenkin varmaa, että talvesta voi monille perheille tulla kylmä.

Vähälle huomiolle on jäänyt se, että USA ajoi alkuvuodesta alas oman energiaomavaraisuutensa. Aikaisemmin liittovaltio myi energiaa muille maille. Samalla se piti oman maansa polttoainehinnat kohtuullisina. Nyt se joutuu ostamaan sitä ja maan presidentti on jo kolmeen kertaa anellut OPEC maita tuottamaan lisää öljyä. Sen voi sitten tuoda niillä varsin saastuttavilla tankkereilla USA:han. Näppärä veto kertakaikkiaan.  Juuri tällä hetkellä Joe Bidenin hallinto suunnittelee jälleen uuden Kanadasta tulevan kaasuputken sulkemista (ns. Line 5 pipeline). Kun maailman yksi eniten energiaa käyttävistä maista muuttaa oman energiatuotantonsa alijäämäiseksi, vaikuttaa se globaalilla tasolla energian hintaan. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole – taaskaan.

Maailman johtava eliitti – ainakin joillain mittareilla mitattuna – kokoontui äskettäin Glasgowiin tapaamiseen, jota kutsuttiin jonkinlaiseksi ilmastokokoukseksi. Sinne nämä eliitin edustajat lensivät yksityiskoneillaan aiheuttaen joidenkin arvioiden mukaan yhdessä tapahtumassa välilliset vaikutukset huomioiden miltei saman verran Co2 päästöjä kuin koko Glasgow puolessa vuodessa. No, eliitti tekee mitä tahtoo ja meidän kuolevaisten on pelastettava maapallo.

Kokous ei ole saanut meillä Suomessa loppujen lopuksi kovin paljon huomiota vanhan vallan mediassa. Syy on selvä. Kokouksesta puuttui maailman jättitupruttaja Kiina. Läntisen maailman isokenkäiset kävivät hyvesignaloimassa paikan päällä. Heistä liikkui somessa useita kuvia. Uni tuntui maistuvan sitä paremmin, mitä kovempi status pöydällä olevassa kyltissä luki. Eihän siitä voi media niin kovasti kertoa.

Kokouksen tarkoitus oli painostaa maita hoitamaan paremmin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita. Niitä kun on yksi jos toinenkin soveltanut aivan oman aikataulunsa mukaan. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, kyseisen sopimuksen tavoitteet itsessään eivät edes riitä pysäyttämään lämpötilan nousua halutulle tasolle. Mutta hei – Pariisin ilmastosopimuksesta on niin kivaa puhua ja kirjoittaa aina vaan uudestaan ja uudestaan. Ja pääasiahan on, että rahaa kerätään.

Kiina rakentaa edelleen uusia hiilivoimaloita, Intia ja Saudi-Arabia siirtävät hiilineutraalisuuteen liittyviä tavoitteitaan eteenpäin ja Norja etsii edelleen uusia öljynporauspaikkoja. USA on luopunut energiaomavaraisuudestaan mutta samaan aikaan suorastaan anelee OPEC maita tuottamaan enemmän öljyä. Päästöt eivät kaikenlaisista sopimuksista huolimatta muutu halutulla tavalla ja näin jatkuu myös Glasgow kokouksen jälkeen.  Onneksi meillä Suomessa, jonka merkitys on alle 0,1 prosenttia globaaleista päästöistä, ollaan niin etulinjassa. Vaikka työpaikkoja menee ja köyhyys lisääntyy kohonneiden elinkustannusten vuoksi, on vihreässä kuplassa mukava kellua.

Ruotsalaisen, lievästi kehitysvammaisen teinin Greta Thunbergin sanoma alkaa samaa toistavassa maailmanlopun negatiivisuudessaan myös kyllästyttää paitsi asioihin rationaalisesti suhtautuvia, myös jopa ilmastofanaattisia piirejä. Mitään uutta tai rakentavaa sanomassa ei ole ollut pariin vuoteen. Myös siitä harhasta, että näin isossa asiassa jotkut kuuntelevat ruotsalaista koulusta lintsaavaa nuorta, on alkanut laajemminkin kuulumaan kritiikkiä. Syytä kritiikkiin ja terveen järjen käyttöön olisi ollut aikaisemminkin.

Hiilen käyttö lisääntyy Glasgow yksityislentokoneiden kokoontumisajojen jälkeenkin. Siitä voivat jotkin piirit olla vahingoniloisia, mutta siitä on syytä olla myös huolestunut. Vaikka osa fanaattisimmista ilmastohysteerikoista yliarvioi ihmisen toiminnan vaikutusta ilmaston juuri tämänhetkiseen lämpenemisajanjaksoon, on silti asia huomioitava omassa toiminnassa ja koitettava pieneltä osalta vaikuttaa tilanteeseen. Nyt niin ei näytä tapahtuvan. Suurimmat tupruttelijat lisäävät päästöjään.

Ilmastoa käytetään enenevässä määrin poliittisten tavoitteiden ja rahansiirtojen perusteena.  Tämä on hyvä tunnustaa. Ehkä asian politisoituminen yleisemminkin on syynä siihen, että niin kunnollisia tuloksia ei saada aikaan. Toimenpiteitä aletaan toivottavasti tekemään kuitenkin sitten aikanaan, kun on pakko.

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu