Hallituksen esitys vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämiseksi – silmänlumetta vai todellisuutta?
Suomen hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jossa muutetaan työtapaturma- ja ammattitautilakia, työntekijän eläkelakia, yrittäjän eläkelakia, merimieseläkelakia, julkisten alojen eläkelakia ja Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia. Näihin lakeihin halutaan lisättäväksi ensinnäkin yksityiskohtaisemmat säännökset siitä, miten vakuutuslääkärit ottavat kantaa lääketieteellisiin selvityksiin. Toiseksi ehdotetaan, että vakuutuslääkäri vahvistaa aikaisemmasta käytännöstä poiketen kannanottonsa sanoilla ”käytettävissä olevien tietojen, asiantuntemukseni ja omantuntoni kautta”. Aikaisemmin vakuutuslääkäri on voinut merkitä arvionsa noudattamatta terveydenhuollon ammattihenkilöstä annetun lain lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.
Lakiesityksen tarkoituksena on lisätä vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyttä ja kansalaisten luottamusta järjestelmää kohtaa. Pohjana on myös kansalaisaloite KAA 4/2018 vp. Tavoite on hyvä, joskin siinä työmaa tämän jälkeenkään ei lopu. Itse asiassa – nyt on vasta otettu varovainen ensiaskel kohti vammautuneen kannalta oikeudenmukaisempaa toimintatapaa.
Esitys on kiteytettävissä kolmeen kohtaan:
- Vakuutuslääkärin kannanotolle on asetettava muotovaatimus. Vakuutuslaitoksen ja -lääkärin on perusteltava selkeästi yleiskielellä, miksi ratkaisuun on päädytty. Lausuntoon on merkittävä ne ratkaistavaa etuutta koskevan lain kriteerien mukaiset seikat, joihin lääketieteellinen arviointi keskeiseltä osin perustuu. Arvaan, että tästä tullaan kiistelemään oikeusasteissa monessa tapauksessa.
- Vakuutuslääkärin on allekirjoitettava lausuntonsa ja näkemyksensä kommentilla ”käytettävissä olevien tietojen, asiantuntemukseni ja omantuntoni kautta”. Tämä on ollut vaikeaa hyväksyä vakuutuslaitosten asiaa ajaville osapuolille siitäkin huolimatta, että se ei muuta yksittäisen vakuutuslääkärin oikeudellista vastuuta kannanotoistaan.
- Vakuutuslääkärin ei tarvitse osallistua asian käsittelyyn silloin, kun päätös on alkutietojen mukaan selkeästi vammautuneelle myönteinen.
Valiokunta on painottanut, että vakuutuslääkärin kannanotto on vain yksi osa korvausprosessia. Tämä on tietenkin muodollisesti totta. Käytännössä kuitenkin muiden päätökseen osallistuvien ollessa lääketieteellisessä merkityksessä ns. maallikkoja, korostuu vakuutusyhtiön kanta vakuutuslääkärin kautta. Näin on silloinkin, kun potilaan tutkinut hoitava lääkäri on mahdollisesti täysin eri mieltä vammautuneen tilanteesta. Hyvä on muistaa, että kaikki päätöksen tekemiseen osallistuvat toimivat virkavastuulla joka tapauksessa.
Mitä nyt sitten seuraavaksi pitäisi tehdä?
Ensinnäkin, nyt pitää jollain tavalla määritellä, mitä minimivaatimuksia vakuutuslääkärille asetettava perustelun muotovaatimus tarkoittaa. Muuten koko määräys on tavallaan tyhjä.
Toiseksi, edelleenkin vakuutuslääkärin ollessa eri mieltä vamman laadusta ja/tai syy-seuraussuhteesta hoitavan lääkärin kanssa, on hänellä mahdollisuus vain ”kävellä yli” hoitavan lääkärin ja muiden tutkimuksia tehneiden näkemykset. Tämä edelleenkin tapahtuu tapaamatta potilasta tai määräämättä häntä vielä uudelleen jatkotutkimuksiin. Kansalaisaloite KAA 4/2018 vp. korosti tätä. Tähän on saatava jollain lailla muutos.
Kolmanneksi, yleisellä tasolla silmiinpistävää koko järjestelmässä on epätasapaino oikeudellisista vastuista. Siihen ei vielä ainakaan tässä esityksessä olla ottamassa kantaa. Mikäli yksityinen henkilö tavalla tai toisella hankkii etuutta väärin perustein vakuutusyhtiöltä, saa hän siitä käytännössä aina jonkinlaisen sanktion. Tilanteen ollessa päinvastainen, ei vakuutusyhtiötä yleensä aseteta syytteeseen.
Tämä liittyy myös ns. käänteiseen todistustaakkaan, josta eräs kansanedustaja on puhunut pitkään. Nykyään vammautuneen on pystyttävä todistamaan työkyvyttömyytensä ja syy siihen. Sen sijaan vakuutusyhtiön ei tarvitse perustella, mistä työkyvyttömyys johtuu tai sitä, että sillä ei olisi yhteyttä esim. vamman aiheuttaneeseen tapaturmaan. Ratkaisu tähän ei tietenkään ole juridiikan kannalta niin selkeä, kuin alun perin voisi ajatella – myönnän tämän.
Asetelma ei ole mitenkään tasapuolinen erimielisyyksien ratkaisemisessa vammautuneen ja vakuutusyhtiön välillä. Ratkaisut tulisi tehdä puolueeton, julkista valtaa käyttävä elin eikä liitetaloudellisin perustein toimiva, pörssissä oleva vakuutusyhtiö.
Hallituksen nyt antama esitys on joka tapauksessa edistysaskel vammautuneen ihmisen kannalta. Siksi toivon eduskunnan hyväksyvän sen. Samaan aikaan totean, että työ oikeudenmukaisuutta kohti jatkuu.
Timo Kallioja
ps. Rehellisyyden nimissä on todettava, että olen itse jäsenenä vakuutuslääkärijärjestelmää kehittävässä STM:n neuvottelukunnassa.
Päättävän tahon pitäisi olla puolueeton. Maksajan palkkalistoilla oleva lääkäri on jäävi tekemään päätöstä. Järjestelmää pitäisi kehittää siten, että vakuutusyhtiö maksaa rahastoon, josta maksetaan vakuutuslääkärien palkat, ja sidos vakuutusyhtiln ja vakuutuslääkärin välillä katkaistaan kokonaan. Vakuutuslääkäri ei tee töitä eikä ota kantaa minkään tietyn vakuutusyhtiön tapauksiin, vaan minkä tahansa vakuutusyhtiön tapauksiin, eikä vakuutusyhtiöillä olisi mitään roolia vaikuttaa siihen, kenet palkataan lääkäriksi eikä työn ohjauksellista roolia.
Ilmoita asiaton viesti
No, Kiitos meidän kaikkien puolesta jotka olemme nahoissamme kokeneet tätä vaihetta edeltävän historian!
Ilmoita asiaton viesti
Kuntoutus tähtäimessä paluu työelämään eläkevakuuttajien maksettavaksi.
Saksalainen ratkaisumalli.
Ilmoita asiaton viesti
Näissä komiteoissa ja neuvottelukunnissa ei pitäisi sallia poliitiikkoja puolueiden nimittämänä muuten kuin kuunteluoppilaina.Organisaatioiden nimittämien jäsenten sitoutuminen politiikkaan sallitaan.
Saksalainen malli
Ilmoita asiaton viesti
On erittäin tyypillistä, että lääkärit laativat pelottavan huonoja B-lausuntoja. Potilaat ovat tyytyväisiä, kun lääkäri suosittelee eläkettä, vaikkei esitetyn lausunnon perusteella sitä kerta kaikkiaan voida myöntää. Monillä lääkäreillä ei tunnu olevan mitään selvää käsitystä esim kuntoutustuen saamisen perusteista. Parasta olisi, että ainakin ongelmallisimmissa tapauksissa erityiset lääkärit ottaisivat kantaa asiaan, ei siis hoitava lääkäri. Myös hoitosuhde voi tehdä jääviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Toi koko järjestelmä on erittäin kipeä. On syytä eritellä tapaturmalaki ja liikennevakuutuscaset. Itse olen ollut 17 v. rankan työtapaturman jälkeen oppilaana ja oma juttu kävi KKO:ssa kääntymässä eikä Valvira antanut ns. asiantuntijalausuntoja juuri silloin ja asia putosi vakuutusoikeuteen ja hylky jäi voimaan.
Ongelma työtapaturmissa lähtee perustuslaista joka ei hyväksy yksityisen toimijan käyttävän huomattavaa julkista valtaa joten piti luoda erikseen tapaturmalaki jonka haittaluokka-arviointi on edelleen Saksan armeijalta 1948 kopioidussa muodossa pääosiltaan.
Juttu linjataan tapaturma-asiain muutoksenhakulautakunnassa jonka linjausta sitten vakuutusoikeus seuraa noin 92-94%. Sos. ja terv. ministeriö käytännössä määrää linjan joka on tapaturman uhrille aika julma. Mun aivovamman Vakokäsittelyn lääkärijäsen oli ortopedi mutta ei se haitannut millään muotoa ja perusteet olivat alkuajan koomapisteiden merkintöjen puuttuminen. Tulin 8m. korkeudesta maahan sähköpylvään mukana törmäysnopeuden ollessa noin 60 km/h. Se oli sivuseikka.
Kaikki tutkimukset tehty, niskan FMRI, 3T-magneetista traktografialeikkeet jne.
Tosiasiassa vakuutusoikeuden päätökset ovat mielivaltaisia. Paksut lihakset jotka olin hankkinut 20vuotisen intensiivisen treenin jälkeen auttoivat jotta sain pitää henkeni ja Meikun sydäntiimin osaaminen joka ”asensi” rinta-aorttaan varaosan. Nöyrin kiitos heille.
Vuodesta toiseen Vakuutusoikeus hylkää 92-94% työ ja sotilastapaturmista. Noin 2000 ihmistä on täydellä 85% tapaturmaeläkkeellä. Vako puhuu lääketieteellisistä perusteista mutta se on täyttä soopaa. Mulla on kaikki paperit lähtien vakuutusyhtiön sisäisestä postista eikä lääketieteelllä ole juurikaan sijaa päätöksissä. Mitä sitten on ”vakuutuslääketiede” ja mikähän tiedekunta sitä niinkuin harrasteleepi? Pelkkä iso vitsi.
Taikasana ei syy yhteyttä on yhtä stydi kuin poliisin lähes mielivaltainen ”syytä epäillä” joka avaa tien kenen tahansa kotiin poliisin niin halutessa.
Vammamekanismilla tai tapaturman korkeaenergisyydellä ei ole mitään sanaa.
Ns. kalliisti korvattavat aivo ja niskavammat hylätään liikenneonnettomuuksissa usein myös samalla rituaalilla. Jollei henkilöllä ole voimia tai kanttia hakea oikeutta käräjöimällä niin huono ennuste seuraa korvattavuuden suhteen.
Vakuutusyhtiöt tekevät valtavat netot selkeällä petosvakuuttamisella ja tapaturman tai liikenneonnnettomuuden uhrit hakevat hoitoa julkiselta puolelta usein todella laihoin tuloksin. Nykyinen Keva pomo Timo Kietäväinen kertoi v.2006 ollessaan kuntaliiton dirika että kunnille aiheutuu miljarditason kustannukset vuosittain.
Olen jeesaillut vakuutusongelmaisia ihmisiä eikä eteeni ole tullut huonosti tehtyjä B-lausuntoja varsinkaan aivo&niskavammojen yhteydessä. Olen kyllä nähnyt alan parhaiden toimijoiden sekä kuntoutuslaitosten laatimia kansainväliset kriteerit täyttäviä viikkoja kestäneiden kuntoutusjaksojen jälkeen tehtyjä moniammatillisia kuntoutusyhteenvetoja jotka täysin ristiriidattomia eikä muuta syytä ongelmille ole näytettävissä kuin tapahtunut vahinko. Ei auta näissä kekkereissä joissa liian moni menettää toimeentulonsa, perheensä ja jopa sen ainoansa.
Haluan nähdä sen työ tai liikenneonnettomuuden uhrin joka on saanut kuntoutustukea tai eläkkeen kevyin perustein.
Ilmoita asiaton viesti