Hallituksen puhtaan energian ohjelma – hyvä tarina, konkretia puuttuu.
Hallitusohjelman luvussa seitsemän todetaan heti alussa, että ilmaston lämpenemisen rajaaminen alle 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä edellyttää merkittävää hiilineutraalisuutta. Positiivista on se, että hallitusohjelma selkeästi toteaa tämän olevan globaali tavoite, joka vaatii useita uusia teknologisia innovaatioita sekä sitoutumista ennen kaikkea niiltä suurilta CO2 tupruttelijoilta. On nimittäin hyvä aina muistaa se, että Suomen osuus globaaleista kasvihuonepäästöistä on kokonaisuudessaan 0,13%. Ei siis riitä, että asioita edistetään Suomessa, mikäli suuret päästömaat – Kiina ensimmäisenä – eivät ole tavoitteissa mukana. Hyvä on myös huomio, että tekninen kehitys ei ole lineaarista vaan tapahtuu usein hyppäyksittäin. Markkinoiden on lisäksi hyväksyttävä uusi teknologia, jotta se otetaan käyttöön.
Konkretiasta etäällä olevaa on sitten taas visio, että Suomi nousee puhtaan energian edelläkävijäksi. Hallitus linjaa, että Suomi syrjäyttää saastuttavia ratkaisuja maailmalla teknologian viennin kautta. Tämä on hienoa retoriikkaa. Nyt sitten olisi hyvä myös kirjoitettujen linjauksien mukaisesti motivoida suomalaiset yritykset mukaan tähän maailman valloitukseen ja satsaamaan R&D toimintaan tarpeellisen ajan eteenpäin. Siihen en löydä hallitusohjelman tästä kohdasta uskottavaa vastausta. Business Finlandin kyky arvioida yritysten kehitysprojekteja on vielä tuoreessa muistissa. Toivottavasti rahaa ei nyt tulla jakamaan millekään joulukuusia Afrikkaan toimittavalle kaveriyritykselle.
Sähkönsaannin osalta on hallitusohjelmassa positiivista se, että nyt ymmärretään selvästi tuulienergian rajallisuus ja halutaan huolehtia, että Suomessa riittää kohtuuhintaista sähköä myös tuulettomien pakkasjaksojen aikana. Tämä on hyvä kirjaus. Mitä se käytännössä tarkoittaa, jää selittämättä. Hallitus kertoo, että sähköä tulee riittää kotitalouksien perustarpeisiin myös huippukulutustunteina, kun säätömahdollisuudet on jo käytetty. Kenen vastuulla tämä on ja miten asia konkreettisesti on hoidossa? Tässä kohtaa täytyy myös todeta, että ”säätömahdollisuus” tarkoittaa selkokielellä varavoimaa. Vielä yksinkertaisemmin: Kun ei tuule, ei tuulimylly pyöri ja silloin energiaa on tuotettava muilla tavoin, esimerkiksi hiilivoimalla.
Tuulivoiman kohdalla on hallituksen linjauksissa positiivista se, että sen lisäämiseen ymmärretään liittyvän kysymys sosiaalisesta hyväksyttävyydestä sekä maanomistajan oikeudet. Tulkitsen hallituksen linjauksista myös sen, että nimenomaan tuulivoimayhtiöiden on aina huolehdittava varavoiman järjestämisestä. Tämä on toteutuessaan positiivinen asia ja oikaisee energiantuotannon kustannusten vertailtavuutta. Edelleen, tuulivoimalan purku- ja ennallistamisvelvoitteen käyttöönotto kattavasti tuo tasapuolisuutta eri energiatuotannon ratkaisuihin. Tuulivoiman kohdalla on mielestäni kannatettava ajatus merituulivoimaloiden lisääminen.
Erittäin positiivisena pidän hallituksen linjausta siitä, että Suomeen tarvitaan lisää ydinvoimaa. Myös investointiin liittyviin rahoitusratkaisuihin on nyt positiivinen asenne. Ydinvoimalan sijoittaminen teollisuuslaitosten lähelle tuo mahdollisuuden hyödyntää hukkalämpöä. Modulaaristen pienydinreaktoreiden rakentamista halutaan helpottaa. Tämäkin on positiivinen uutinen.
Yksittäisen kuluttajan osalta on hienoa hallituksen linjaus siitä, että sähkölaskun pitää olla kohtuullinen niin arjessa kuin myös mahdollisessa kriisitilanteessa. Markkinataloudessa tämä ei tietenkään ole niin yksinkertaista. Hallitus kuitenkin on valmis asettamaan sähkön vähittäismyyntihinnat väliaikaisen sääntelyn piiriin tarvittaessa. Vaikka olenkin vapaan markkinatalouden kannattaja, pidän joidenkin yhteiskunnan osa-alueiden jättämistä vapaan kilpailun ulkopuolelle parempana. Näihin kuuluvat energiantuotanto sekä jakelu.
Ilmastotoimien osalta hallitusohjelma toteaa, että ne toteutetaan taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja alueellisesti kestävällä ja oikeudenmukaisella tavalla. Tämä on tavoitteena tärkeää, mikäli haluamme laajan hyväksynnän ilmastotoimille Suomessa. Toisin kuin edellisen ideologiahallituksen aikana, on nyt ilmeisesti nykyisessä hallituksessa ymmärretty se, että sen aivan tavallisen kansalaisen taloudellista taakkaa ei voi lisätä kohtuuttomasti siksi, että jo nyt me suomalaiset 0,13% osuudellamme kasvihuonekaasujen globaaleista päästöistä teemme ilmastotoimenpiteitä muita enemmän.
Vedystä on tullut jonkinlainen taikasana, kun puhutaan tulevaisuuden puhtaasta energiasta. Niinpä myös hallitusohjelmassa todetaan, että vetytalous on keskeinen väline teollisuuden energiamurroksessa. Suomi tähtää ohjelman mukaan 10 prosentin osuuteen EU:n puhtaan vedyn tuotannosta ja hallitus aikoo edistää vetyyn perustuvia investointeja.
Vedyn suhteen on kuitenkin joitakin huomioitavia tekijöitä, jotka hidastavat vetyvallankumousta. Ensinnäkin, vedyn valmistus – eli erottaminen vedestä, ilmasta tai maakaasusta – on huomattavan määrän energiaa vaativa prosessi. Yhdessä kilogrammassa vetyä on n. 40kWh energiaa mutta sen valmistukseen elektrolyysillä tarvitaan n. 55kWh sähköenergiaa. Toiseksi, vety on erittäin vaarallinen ja syttymisherkkä kaasu, jonka liekki on jopa 1000 asteinen. Se myös muodostaa ilman kanssa palavan seoksen laajalla tilavuusosuudella. Kolmanneksi, vedyn varastoinnissa on myös omat erikoishaasteensa. Mm. auton energianlähteenä käytettäessä on paineastiassa jopa 700 bar paine. Vertailun vuoksi – tavallisessa hitsauskaasupullossa on painetta yleensä 200 bar. Vedyn puhtaus energialähteenä riippuu myöskin täysin sen valmistukseen käytetyn sähkön puhtaudesta.
Kokonaisuutena hallitusohjelman kohta 7, ”Puhtaan energian Suomi” on mielestäni melko hyvin onnistunut kokonaisuus. Tietenkin tuleva neljä vuotta näyttää, etenevätkö uudistukset kuten on suunniteltu. Asiat on kirjattu hyvin ja pääosin realistisesti. Toteutuksen suhteen olen skeptinen. Konkretia puuttuu.
Tuolla tämän päivän NYT:ssä oleva artikkeli siitä miten uusiutuvat rynnivät USA:ssa.’
https://www.nytimes.com/interactive/2023/08/12/climate/clean-energy-us-fossil-fuels.html?unlocked_article_code=cKei9L6jXZY2-RMe-Pj5ir8gG8w-jAGPRqaEN34Ww9lIIODzKZUj3ABAFpOUFZNl88gJ47GlLO8FHzO-Z1ly2uv3h8zCRvZJ2zKr44RGU4jFxOH9jD7uJpYmPpe93p2mg00RC4A5mTkAqAV2Xly8gPH4iY2LAk8LGlu5caJp9SnZCABHhBVT_VFhrzs3kJJ1l_MHGUN278Kv1aimQMcSryiRNfX9GM_eZleYIeJtvI9_GibY96-P2fZnMp31Rk4y1eR9RsoncgBtLNv8Z_xa2_mCM4YE9KnC48_NN8XajMljcrKBwpr2y2Dw4LsbgvIG3VNA7tmSZ5k4RwdleyjbqzolFVMxV-3t-ung8CDYPTTXXzGeUlM&smid=url-share
Ilmoita asiaton viesti
”Konkretiasta etäällä olevaa on sitten taas visio, että Suomi nousee puhtaan energian edelläkävijäksi.”
Suomessa sähköenergiasta viime vuonna tuotettiin 97% CO2-päästöttömästi. Se ei ole visio, vaan jo todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 97 % ei ole kokonaan Suomen ansiota. Sähköntuonti loppui Venäjältä tämän aloittaman sodan seurauksena. Samoin sähkön tuonti Ruotsista loppui ruotsalaisten töpeksittyä ydinvoimalaitoksensa pitkään korjausseisokkiin.
Edellä mainittujen seikkojen johdosta Suomessa voitiin käyttää harvinaisen vähän sähköä. Se vinouttaa laskelmia.
Sähköntuotannon päästölaskelmissa ei nykyään myöskään oteta lainkaan huomioon niitä päästöjä, jotka aiheutuvat energiatuotantolaitosten rakentamisesta laitteistoineen, huolloista jne. Kaikki kustannukset – myös esim. tuulimyllyjen miljarditukiaiset – ovat pois Suomen kyvystä rahoittaa päästöjen vähentämistä edullisemmilla vaihtoehdoilla.
Päästömäärissä ei myöskään voida tyytyä katsomaan vain sähköntuotantoa. Lämmitys aiheuttaa isot päästöt, samoin liikenne, rakennusmateriaalien valmistaminen jne.
Pelkästään raideliikenteen miljarditukiaisilla voitaisiin vähentää päästöjä moninkertaisesti enemmän kuin mitä koko Suomen hlö-autoliikenteestä aiheutuu.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa sepustukset. 😀 Suomessa ei ollut mitään sähköpulaa.
Elinkaaripäästöt lasketaan tietenkin.
”Päästömäärissä ei myöskään voida tyytyä katsomaan vain sähköntuotantoa.”
Ihanko totta? 😮 😀
”Pelkästään raideliikenteen miljarditukiaisilla voitaisiin vähentää päästöjä moninkertaisesti enemmän kuin mitä koko Suomen hlö-autoliikenteestä aiheutuu.”
Suomessa ole raiteita tai asemia tarpeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sähköpula oli se syy joka viime vuonna nosti sähkön hinnan moni kertaiseksi.
Pelkästään jo nykyisten raiteiden käytöstä johtuva kunnossapitotarve vaatii niiden kunnossapitoon vuosittain lähes miljardin tukiaiset. Jos se käytettäisiin joka vuosi päästöjen vähentämiseen esim. uusiin ydinvoimaloihin investoimalla, päästöt vähenisivät moninkertaisesti hlö-autojen käytöstä syntyviin verrattuna. Se on helposti laskettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tulkitsen hallituksen linjauksista myös sen, että nimenomaan tuulivoimayhtiöiden on aina huolehdittava varavoiman järjestämisestä. Tämä on toteutuessaan positiivinen asia…”
Ei vaan hallitusohjelmaan on päässyt läpi perussuomalaisten energiapoliittiset sekoilut, ja parhaassa tapauksessa tuo maininta jää kuolleeksi kirjaimeksi. Jos minä nyt perustan tuulivoimalan ja myyn sen tuottaman energian asiakkaalle PPA-sopimuksella, kuten tapana on, kyseessä on tuottajan ja asiakkaan välinen sopimus, joka kuuluu elinkeinovapauden piiriin. Miltään muultakaan sähkön tuottajalta ei vaadita ”varavoiman järjestämistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin kuin esim. hiili-, ydin- tai vesivoima, on tuulivoima varsin epävarma tapa tuottaa energiaa. Se pitää huomioida.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen, elinkeinovapauden piiriin kuuluu myös tuottaa epävarmasti sähköä. PPA-sopimuksen asiakas varmasti ymmärtää sen, että tyynellä ei tuule. Tuulettomina ajanjaksoina asiakas sitten hankkii sähkönsä vaikkapa pörssistä tai rajoittaa kulutustaan jos energiakustannukset uhkaavat kasvaa. Markkina toimii, ei tarvita mitään keinotekoisia rangaistuksia poliittisten intohimojen mukaan valikoiduille tuotantotavoille.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta kenelläkään ei pidä olla oikeutta aiheuttaa (epävarmalla) sähköntuotannollaan laitteistovaurioita kuluttajille.
Niin voi kuitenkin käydä, jos epävarmojen tuotantokeinojen osuus sähköntuotannosta on suuri.
Tuulen äkillinen loppuminen / yltyminen voi aiheuttaa sähköverkon ”niiaamisen” tai ylijännitetteen, joita kuluttajien sähkölaitteet eivät kestä.
Sähköverkon stabiilius voidaan menettää niin nopeasti, etteivät kuluttajat joko pysty sopeuttamaan sähkönkulutusta yhtä nopeasti tai sitten esim. sähkön pörssihinta voi olla jo liian korkea sen ostamiseksi toiselta tuotajalta.
Aiemmin sähköntuottajien oli pakko osallistua myös varasähköntuotantovalmiuden ylläpitämiseen Sähköntuottajien yhteistyövaltuuskunnan (STYV) määräämällä tavalla. Se oli toimiva ja hyödyllinen keino, mutta se loppui kun mielestään fiksut EU-poliitikot päättivät avata EU:n sisällä vapaan sähköntuotannon kaikille halukkaille toimijoille yksityishenkilöitä myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Sähköverkon stabilius on kantaverkkoyhtiön vastuulla, kuten myös reservit. Fingrid nykyään pääasiassa ostaa nämä markkinoilta, varsinaisia varavoimaloita on enää vähän. Missään, missä uusiutuvien osuus on suuri, ei ole ongelmia sähkön laadun kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että Fingrid nykyään tosiaan maksaisi rahaa tehoreserviä pitäville? Se ei olisi markkinatalouden mukaista.
Veikkaan, että Fingrid huolehtii edelleenkin suurjänniteverkon (joka on vain osa maan koko sähköverkostosta) stabiiliudesta samoilla perinteisillä keinoin kuin aiemminkin. Siihen kuuluu sähköverkon parametrien mittaus, erottimet, automaatio-ohjaus ja hallinnollinen yhteistyö sähkön eri suurkuluttajien ja voimayhtiöiden sekä myös eri maita yhdistävien sähkönsiirtoverkko-omistajien kanssa. Yhteistyö sisältää mm. sopimukset ja ehdot, joilla eri toimijat suostuvat vähentämään tai lisäämään sähkönkulutustaan sähköverkon stabiiliuden ylläpitämiseksi.
Tuuli- ja aurinkosähkön tuotannolla ei ole inertiaa. Se on stabiiliutta heikentävä tekijä. Suomessa se ei vielä ole ollut ongelma, Saksan pohjoisrannikolla kylläkin. Meilläkin pitäisi aloittaa keskustelu tuulivoimaloille tarvittavista sanktioista. Niitä kun on hankala pysäyttää kovalla tuulella.
Kantaverkon ”luhistuminen” on vakava asia. Se tarkoittaa laajalla alueella noin vuorokauden pituista sähköjen menetystä. Vahingot pitää maksattaa aiheuttajilla, ei yhteiskunnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Reserviä voidaan toteuttaa kahdella tavalla: joko hankitaan reservivoimala ja pidetään sitä käyttövalmiudessa, tai tehdään sopimus suuren sähkönkuluttajan kanssa että se tarvittaessa signaalin perusteella vähentää kulutustaan. Energiajärjestelmän kannalta lopputulos on sama, mutta kokonaiskustannuksiltaan jälkimmäinen on usein edullisempi. Ja kyllä toiminta on ihan markkinatalouden mukaista.
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/reservit-ja-saatosahko/
Saksassa pitkään on ongelmana ollut maan sisäisten siirtolinjojen riittämättömyys. Meillä Suomessa sensijaan on hyvin jäykkä kantaverkko. Toki tuulivoiman railakas lisärakentaminen voi johtaa siihen, että inertiaa joudutaan ajoittain hankkimaan lisää, mutta sen asian vaikutus kokonaisuudessa on vähäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kertoisitko koulutuksestasi. Harvemmin vahvavirtaihmisten kesken näistä asioista näkemyseroja on.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten tämä liitty aiheeseen mutta kun kysyit: sähkövoimatekniikan teknikko, tietotekniikan insinööri, tuotantotalouden DI, ja parhaillaan viimeistelen väitöskirjaa energiajärjestelmistä.
Toki on niin, että vanhan liiton sähkölaitosmiehet tykkäävät isoista voimaloista/generaattoreista, joista sähköä jaetaan sitä tarvitseville. Mutta maailma muuttuu ja sähköverkkojärjestelmät sen mukana, ajureina hajautetun ja uusiutuvan sähköntuotannon kasvu sekä ICT:n kehitys.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, selventää tilannetta. Minulla ei ole mitään sitä vastaan jos näkemykseni/arvaukseni sähkövoimatekniikkaa pitkänä ammattiaineena korkeak:ssa opiskelleena ja työtehtävissäni sähköverkkojen laajojen kaatumisten syihin maailmalla perehtyneenä on, ettei nähtävissä ole jatkossa sellaista taloudellisesti järkevää ratkaisua jolla vaihtovirtaiseen suurjänniteverkkoon voitaisiin ongelmitta syöttää merkittäviä määriä epästabiilia sähkötehoa. Selektiivisen erotinautomaation digitalisointi, muun muassa, auttaa vain vähän, mutta ei pure kokonaisuuteen, jossa kuitenkin pitää varautua myös teholtaan ja inertialtaan merkittävien syöttölähteiden tai verkonosien vikaantumistilanteisiin.
Merkittävä tuuli/aurinkosähkön tuotanto edellyttäisi erillisen tasavirtajännite kantaverkon rakentamista niille. Liian kallis ja hankala ratkaisu, johon Ruotsilla ja Saksallakaan ei ole varaa. Veikkaan, että myös vedyn merkittävä tuotanto tuulivoimaloilla kaatuu siihen.
Mikäs sen hienompaa jos arvaukseni osoittautuu vääräksi, ja uusia toteuttamiskelpoisuja ratkaisuja keksitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo viittasin, näkemykset ovat muuttuneet. Kun tuulivoima oli uusi asia, VTT julkisesti arvioi Suomen kantaverkkoon mahtuvan 10-15% tuulivoimaa. Sittemmin ylärajaa on moneen kertaan nostettu, eikä sellaisesta enää edes puhuta.
Myös empiria maailmalta osoittaa, että uusiutuvien osuuden kasvu ei ole johtanut sähkön jakelussa ongelmiin. Tietoni mukaan ennätystä tällä hetkellä pitää Etelä-Australia, joka viime kesänä (meidän talvena) tuotti 80% sähköstään tuulella ja auringolla, pitäen sisällään 10 yhtäjaksoista vuorokautta jolloin niiden osuus oli täydet 100%. Pitivät kyllä pienen määrän kaasuturbiineja pyörimässä verkon vakauden ylläpitämiseksi, mutta tämäkin olisi korvattavissa esim. synkronikompensaattoreilla. Myös invertteritekniikan kehittäminen on yksi mahdollinen kulkusuunta, kts IX-E
https://ieeexplore.ieee.org/document/9837910
En tiedä mihin perustat väitteesi tasajännitekantaverkosta. Mutta jos suurimmat visiot tuulivoimavedyn tuotannosta toteutuvat, on ilmeistä, että kaikkea tuulisähköä ei kannata kytkeä kantaverkkoon vaan syöttää tuulipuiston sähkö suoraan elektrolyysilaitokselle.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentteja:
– Tarkistapa onko VTT tarkoittanut paljonko kantaverkko pystyy nykyistä enemmän välittämään sähköenergiaa, vaiko nimenomaan tuulisähköä ilman että sen epäsäännölliset tuotantomuutokset uhkaisivat sähköverkoille sallittujen taajuuden ja jänniterajojen sisällä pysymistä? Ovat aivan eri asioita.
– Sähköverkkojen välityskyvyn pullonkauloja on avarrettu uusien ydinvoimaloiden takia / varalta.
– E-Australian sääolot, ja siksi myös tuuli/aurinosähkön tuotannon vakaus, poikkeavat todennäköisesti varsin huomattavasti Suomen oloista.
– Tuulimyllyistä ja aurinkopaneeleista saadaan vain tasavirtaa. Digitaaliset taajuusmuuttajat, joiden avulla tasavirtaenergia voidaan syöttää sähköverkkoon vaihtovirtana, eivät sisällä inertiavoimia (raskaita pyöriviä massoja) vaikka mitä tehtäisiin.
– Tasavirtaverkon avulla voidaan tasavirtasähköä siirtää kohteisiin, joissa sen energia voidaaan muuntaa toiseen säilöttävissä olevaan muotoon esim. vesimassoja korkeammalle siirtämällä.
– Totta, tuulivoimaloita on turha kytkeä epäsäännöllisen toimintansa takia suoraan vetytehtaaseen. Se tarvitsee suurta ja jatkuvaa sähkönsyöttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentointisi alkaa polkemaan paikallaan. Olen jo kolme kertaa ottanut kantaa mm. intertiaan, en tarvitse luentoa trivialiteeteista.
Tuossa Fingridin suunnitelmat vuoteen 2030. Tuulivoimaenergiaa kantaverkossa silloin 75 TWh (viime vuonna oli 11 TWh). Aurinkoa 8 TWh (viime vuonna alle yksi).
https://www.fingrid.fi/globalassets/dokumentit/fi/kantaverkko/kantaverkon-kehittaminen/fingrid_kehittamissuunnitelma_luonnos_26.6.pdf
Sähköverkon vakauden kannalta mitään fundamentaalista eroa ei ole Australia/Suomi, suurin ero tulee tuulen ja auringon välisestä suhteesta. Australiassa auringon osuus merkittävämpi, meillä tuulen.
Ilmoita asiaton viesti
Paperi- tai terästehdas ei voi pysähtyä sen takia, että ei tuule.
Ilmoita asiaton viesti
Naulan kantaan, Timo. Tehtaan pysähtyminen johtaa tuotannon keskeytymiseen ja se ei tee hyvää kansantaloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Mankalasähköä ostava teollisuus on jo pitkään toiminut siten, että sähkön hinnan ollessa korkea se myydään markkinoille eikä käytetä itse, jos sillä tavalla kannattavuus on parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Vedystä puheenollen, maapallo tuottaa luonnollista vetyä paljon nopeammin kuin se tuottaa hiilivetypolttoaineita. Viimeaikaiset etsinnät ovat löytäneet maapallon vaipan luonnollista vetyä huomattavasti suurempia määriä kuin aiemmin uskottiin mahdolliseksi -> https://www.advancedsciencenews.com/uncovering-hidden-reserves-of-natural-hydrogen/
Ilmoita asiaton viesti
Joko Wittusenin terästehdasta pystytetään? Jos ei niin tulee aika kiirus jos meinaa lykätä sitä vihreää terästä ulos 3v päästä.
Ilmoita asiaton viesti