Joe Biden – siloteltu kuva vs. todellisuus

Joseph Biden on vuonna 1942 Pennsylvaniassa syntynyt ammattipoliitikko. Hän on ollut mukana ”pelissä” jo yli 47 vuotta, josta osan aikaa (8v) Barack Obaman varapresidenttinä.  Joe Biden on koko uransa ajan ollut ristiriitainen persoona. Hän on vuosien mittaan muuttanut mielipiteitään usein ja myös jälkikäteen selittänyt lausuntonsa ja ajamansa asiat uudelleen toisinpäin. Tästä nähtiin lukuisia esimerkkejä jopa vaalikampanjan aikana.  Lisäksi hänellä on ollut taipumus kertoa tarinoita, jotka eivät aina ole totta.   Tästä hän sai paljon palautetta kilpakumppaniltaan. Suomalainen media on siinä missä useat amerikkalaiset demokraattisidonnaiset kollegansakin keskittynyt kertomaan hänestä pääosin siloteltua totuutta.

”Sleepy Joe” – kuten hänen vastustajansa häntä kutsuu – on tullut tunnetuksi puheiden plagioinneista. Brittipoliitikoista eniten hän on plagioinut Neil Kinnock nimisen Labour puolueen poliitikon tekstejä jopa julkisten puheiden manöövereitä myöten.  Tämä aiheutti jo vuonna 1987 ison plagiointiskandaalin USA:ssa. Joe Biden on myös kopioinut Kennedy-perheen poliitikkojen tapaa puhua ja esiintyä ja jopa heidän julkisia sanomisiaan. Biden on osittain asian julkisuudessa tunnustanut.  Hän on myös tunnustanut plagioneensa jo yliopistossa muiden töitä.

Joe Biden on kertonut muunneltua totuutta useissa kohdissa poliittista elämäänsä. Hänen kertomuksensa opiskelumenestyksestään on paljastettu tekaistuksi ja hän on myöhemmin uransa varrella tämän joutunut julkisesti myöntämään.  Hän on myös hakenut itselleen statusta kertomalla tulleensa pidätetyksi Etelä-Afrikassa vuonna 1970 mennessään tapaamaan Nelson Mandelaa.  Tarina ei ole totta.  Todellisuudessa Joe Biden oli Etelä-Afrikassa vuonna 1976 eikä silloinkaan tullut pidätetyksi.  Nelson Mandelan hän tapasi USA:ssa.  Biden ei myöskään ole marssinut ”Civil Rights” liikkeen mukana toisin kuin väittää. Myöskään hänen väitteensä siitä, että hän ei olisi aikanaan ajanut sosiaaliturvan alentamista eivät pidä paikkaansa – YouTube kertoo karua totuutta.  Lista muunnellun totuuden ja aikaisempien sanomisien sekä tekemisien totuudenvastaisuudesta on pitkä.

Rasismi on totta kai ollut yhtenä aiheena USA:n presidentinvaaleissa. Joe Biden oli säätämässä 1994 lakiuudistusta, joka kohteli nimenomaan ns. mustaa väestönosaa epäreilusti ja jonka seurauksena useat erityisesti tummaihoiset nuoret miehet joutuivat vankilaan.  Donald Trump ajoi kyseisen, epäreilun  lainkohdan poiston läpi. Nykyisen presidentin aikana niin ”African-American” ryhmän kuin muidenkin vähemmistöjen työllisyys on kasvanut huomattavasti samoin kuin varallisuus. Myös rikollisuus on vähentynyt selkeästi kaikkien ryhmien kohdalla. Kaikesta huolimatta Joe Biden esiintyi kampanjansa aikana demokraattipoliitikolle tuttuun tyyliin nimenomaan ns. mustan kansanosan ystävänä. Hänen aikaisemmat puheensa ja tekemisensä kuitenkin ovat tämän haetun mielikuvan kanssa ristiriidassa.  Myös kampanjan aikana hän erehtyi usein aliarvioimaan sanomisissaan kyseistä vähemmistöryhmää.  Tässäkin YouTube kertoo karua tarinaa. Joe Biden jää historiaan Demokraattipuolueen kärkipoliitikkona, joka muutti mustien äänestyskäyttäytymistä selkeästi myönteisemmäksi Konservatiivipuoluetta kohtaan. Täytyy todeta, että aivan syystä.

Joe Bidenillä on nyt tukala tilanne liittyen irtipääsyyn poikansa Hunter Bidenin väitetyistä rikollisista kytköksistä. Nämä tulivat julki Hunterin huoltoon viemän tietokoneen takia. Kiinan ja Ukrainan yhteyksien lisäksi Hunter Bidenin koneelta on väitetty löytyneen muutakin arkaluonteista materiaalia. FBI tutkii asiaa tällä hetkellä. Presidenttinä Joe Biden voinee vaikuttaa tutkintaan jollain lailla.

On oikeastaan melko lailla erikoista, että Joe Biden raivasi tiensä aina presidentinvaaleihin saakka. Hänellä on koko vaalityön aikana ollut selkeästi ongelmia muistin ja asioiden yhdistämisen kanssa. Kognitiivinen vajavaisuus on ollut epäilyksen alla koko kampanjan ajan. Lauseet ja ajatus katkeavat usein puheen aikana. Taas kerran YouTube on paljastavassa roolissa. Hänen energiansa ei myöskään ole riittänyt kilpakumppanin tyyliseen kampanjointiin ja yleisötapahtumiin. Biden on pysytellyt suuren osan aikaa hiljaa omissa oloissaan. Vastapuoli antoikin hänelle jo alkumetreillä haukkumanimen ”Basement Bunker Joe”.

Hyvä kysymys on, kuka USA:ta johtaa seuraavat neljä vuotta.  Epäilen, että taustaryhmittymä – Harris, Sanders, Pelosi etc. – kertoo maan suunnan. Ennustan, että työttömyys kääntyy taas nousuun, veroja korotetaan, laiton maahanmuutto lisääntyy ja väkivalta kasvaa.  Näin käy, jos vaalikampanjan aikaisia puheita politiikan muutoksista uskoo.  Toisaalta, poliitikoilla on tapana kampanjoinnin aikana puhua yhtä ja valituksi tullessaan tehdä toista. Tästähän muistini mukaan on esimerkkejä myös Suomessa.

Tarinan opetus? Politiikka on mielikuvapeliä.  Se, että USA:ssa oli numeroiden valossa keski- ja työväenluokalla – eri vähemmistöistä puhumattakaan – taloudellinen tilanne parempi kuin edellisen presidentin aikana ei auta uuteen vaalivoittoon. Media on muokannut kummastakin ehdokkaasta kuvan, mikä ei vastaa selvästikään todellisuutta.

Uskon, että Joe Biden on USA:n presidenttinä nykyiselle hallituksellemme ja Sanna Marinille mieleinen.  Tätä kautta voisi olettaa maidemme yhteistyön ja lähentymisen ainakin periaatteessa kehittyvän edelleenkin positiiviseen suuntaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu