Kriisi USA:n etelärajalla

USA:ssa päättyi 11.5.2023 edellisen presidentin kaudella tehty ”title 42” asetus. Lyhyesti ja yksinkertaistaen kerrottuna se mahdollisti rajan ilman asiakirjoja ylittävien käännytyksen perustuen Koronan tuomaan riskiin. Meillä mm. MTV uutisoi asiasta todeten, että edellisen presidentin kauden aikana tehty asetus esti satojen tuhansien siirtolaisten tulon maahan. Uutisoinnin antama kuva ei vastaa todellisuutta. Joe Biden aloittaessaan lopetti varsin toimivan maahantulojärjestelyn etelärajalla. Siinä maahan pyrkivät odottivat Meksikon puolella käsittelyä ja rajan yli tulivat vain asianmukaisen käsittelyn jälkeen hyväksytyt. Viranomaisilla oli jollain asteella hallinnassa se, kuka tuli ja miksi. Hallitsematon tulva laittomia maahantulijoita alkoi heti 2020 keväällä.

Jorge Ramos (ABC News)  – ”rajat auki” aktivisti ja toimittaja – kysyi v.2019 Demokraattipuolueen esivaalien haastattelussa Joe Bideniltä, onko hän liian tiukka turvapaikan hakijoiden suhteen. Syy oli mm. se, että v. 2008 vaalien aikaan Biden kannatti varauksetta etelärajalle rakennettavaa 700 mailin muuria. Hän lisäksi oli varapresidenttinä Obaman hallinnossa, joka karkotti kolme miljoonaa laitonta maahan laittomasti tullutta USA:sta. Tätä taustaa vasten kysymys aktivistilta oli tietenkin ymmärrettävää. Joe Biden tultuaan valituksi kuitenkin oli kääntänyt kelkkansa täydet 180 astetta. Hän jo vaalikampanjansa loppupuolella käytännössä toivotti tervetulleeksi kaikki halukkaat maahan tulijat. Jälki on sitten ollutkin hurjaa seurattavaa.

Joe Biden lopetti Meksikon rajalle rakennettavan muurin työt jopa niin, että joillekin urakoitsijalle jo maksetut osuudet jätettiin rakentamatta. Kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana on rajan yli lompsinut joidenkin tietojen mukaan yli viisi miljoonaa laitonta maahantulijaa jopa yli 150 eri valtiosta. Tulijat eivät ole pelkästään Keski- ja Etelä-Amerikasta. Määrä on sellainen, että rajaviranomaiset eivät pysty hallitsemaan tilannetta. Maahan on tullut massan mukana valtava määrä lapsien ja huumeiden salakuljettajia. Näiden tuomasta Fentanyylistä on tullut suuri ongelma USA:ssa. Se on suurin yksittäinen kuolemien aiheuttaja 18 – 49 vuotiaiden ikäryhmässä USA:ssa nykyään. (United States Drug Enforcement Administration, DEA) Tiedossa olevan yli viiden miljoonan tulijan lisäksi on suuri määrä niitä, jotka eivät viranomaisten ylityöllistymisen takia ole edes laskelmissa mukana.  Jopa yli 500.000 ihmistä on tullut salaa USA:han virallisten lukujen lisäksi (MaryAnn Martinez, New York Post 16.5.2023). Etelärajalla vallitsee sekä turvallisuus- että humanitäärinen kriisi nyt jo kolmatta vuotta.  Tilanne ei republikaanipuolueen monien edustajien mukaan ole kenenkään hallinnassa, kaikkein vähiten varapresidentti Kamala Harrisilla, joka määrättiin maahantulokriisin hoitajaksi jo 2021. SDHS Alenjandro Mayorkas (vastaa suunnilleen sisäministeriä) on ollut usean kerran senaatin kuulusteltavana tilanteesta rajalla. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään kykyä eikä ilmeisesti halua lopettaa rajan yli kävelemistä. Aluksi Mayorkas jopa kielsi julkisuudessa koko katastrofin olemassaolon.

USA:n nykyinen presidentti aiheutti kriisin etelärajalla joidenkin väitteiden mukaan jopa tarkoituksellisesti. Hän aluksi asetuksellaan esti laittomasti maahan tulleiden karkotuksen 100 päivän ajaksi. Rajalle rakennettavan muurin rakennustyöt lopetettiin välittömästi. Yhteistyö turvapaikkahakemusten käsittelyssä mm. Guatemalan, Honduraksen ja El Salvadorin kanssa irtisanottiin. Jo vaalikampanjansa aikana hän arvuutteli laillisen oleskeluluvan antamisesta maassa jo oleskeleville 11 miljoonalle laittomalle oleskelijalle. Vaikka parlamentti molempien puolueiden tukemana esti tämän, oli viesti kuultu maahan haluavien keskuudessa.

Etelärajan vastaanottokeskuksissa kiellettiin medialta kuvaaminen yli vuoden ajan. Syynä oli se, että ei haluttu näyttää sitä kaaosta, mikä rajalla vallitsi. Maahan tuotuja lapsia on majoitettu niissä samoissa tiloissa, joita edellisen presidentin kautena haluttiin kutsua häkeiksi. Nyt ne ovat ”shelters overseen by the goverment”. Rajan yli tuotuja lapsia on myös sijoitettu eri puolelle maata. Näistä lapsista yli 20.000 on hukassa. Heidän uusia huoltajiaan ei ole enää tavoitettu. (Senate Republican Conference)

USA:n etelärajalla on kriisi, mikä muuttaa maan väestörakennetta nopealla aikataululla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu