Lisää poliittisia viranomaishimmeleitä?

Uusi keksintö maamme hallituksella on ”jatkuvan oppimisen virasto”. Kyllä, luit oikein. Tarkoitus on perustaa aivan ihka oikea uusi virasto, joka kehittää jotain jatkuvaan oppimiseen liittyvää.  Kun sitä byrokratiaa pitäisi vähentää ja saada kulusäästöjä päällekkäisten toimintojen karsimisella, näyttää suunta olevan nyt aivan väärin päin. Paisuneen julkisen sektorin trimmaamisen sijasta lisätään virkamiehiä.

Tämän yksikön on tarkoitus toimia Opetushallituksen yhteydessä erillisyksikkönä aivan samoin kuin esimerkiksi ylioppilastutkintolautakunta toimii. Viraston on kerrottu olevan jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.

Viraston yhteyteen valtioneuvosto nimeää suunnitelmien mukaan ” jatkuvan oppimisen ja työllisyyden neuvoston”. Kyllä, taaskin luit oikein.  Eikö kuulostakin hienolta? Kavereille on nyt siis taas kehitteillä hommia, joista maksetaan rahaa.  Toimintaa varten laaditaan viisivuotissuunnitelma. No, minun ikäisille ja vähän nuoremmillekin tuo sana ”viisivuotissuunnitelma” tuo mieleen kylmääviä kaikuja neuvostoajoista. Elämme tietenkin aatevasemmistolaisen hallituksen aikaa. Viisivuotissuunnitelma – niinpä niin.

Palataan siihen uuteen virastoon. Se runsaan miljoonan euron suoralla tuella mm. sovittaa yhteen koulutuksen ja työllisyyden palveluja, kohentaa osaamista sekä hoitaa työllistettävien ohjaus- ja neuvontapalveluja sekä ennakoi työvoima- ja osaamistarpeita. Tällaiselle tavalliselle kansalaiselle tulee tietenkin mieleen, että mitä mm. se TE toimisto sitten on tehnyt miljoonilla euroilla vuosien ajan, jos ei juuri tätä. Keksitäänkö nyt sitä pyörää taas uudelleen?

Oikeusministeriö on onneksi kysellyt näitä samoja kysymyksiä. Ketä tämä virasto itse asiassa palvelee? Tehtävät ja toimivaltuudet jäävät nimittäin todella epäselviksi tälle päällekkäistä toimintaa tekevälle virastolle. Tehtäväksi jäisi rahan jakaminen erilaisiin toimenpiteisiin – kenelle?

Kuten muutenkin nykyhallituksen aikana, on analyysi ja arviointi toimenpiteiden tuloksista jäänyt tekemättä. Myös yksikön johtamis- ja ohjausjärjestelmä on suunniteltu erittäin monimutkaiseksi. Liekö tavoitteena hämärtää vastuusuhteita ja vaikeuttaa valvontaa?

Kaiken tämän puuhastelun sijaan pitäisi nyt tehdä päätöksiä, joilla saadaan Suomeen investointeja. Tarvitsemme yritystoimintaa, joka tuo niitä lisäarvoa tuottavia, oikeita työpaikkoja. Kyllä yritykset huolehtivat hyvin pitkälle ihmisten ammattiosaamisesta sekä jatkuvasta oppimisesta, kun siitä on hyötyä liiketoiminnalle.

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu