POHDINTAA MUUTAMASTA RAVINTOLASTA

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen aiheutti pienimuotoisen kohun ja mielipahaa lukuisille ravintola-alalla toimiville toteamalla Meyr telakan irtisanomisista, että muutama ravintola ei sen rinnalla ole mitään. Tähän reagoitiin tietenkin tunteella lähes kautta linjan ja mm. Restonomiliiton toiminnanjohtaja haistatteli Lehtoselle Facebook päivityksessä täysin avoimesti.

Koitan lähestyä eri osapuolien näkemyksiä pragmaattisemmin.

Suomessa on n. 10.000 ravintolaa, jotka työllistävät n. 100.000 henkeä joko vakituisesti tai keikka/kausityönä. Alan kokonaisliikevaihtoa on harmillisen vaikea saada selville. Saamani tiedon mukaan koko hotelli- ja ravintola-alan liikevaihto on suunnilleen 5.000 miljoonaa euroa. Kahden suurimman hotelliketjun liikevaihdosta päättelemällä (ja pois vähentämällä) oletan, että tästä ns. puhdas ravintola-ala on 4.000 miljoonaa euroa. Kuinka paljon tästä on vientitoimintaan verrattavaa myyntiä turisteille, jää arvailujen varaan.

Meyr Turun telakan liikevaihto on n. 1100 miljoonaa euroa. Tämä on kokonaan vientiä. Yhtiö työllistää suoraan n. 2400 henkeä. Telakka ostaa 1200 alihankkijayritykseltä liki 900 miljoonan euron edestä tuotteita ja palveluita. Tästä 75% tulee Suomesta. Hankintaverkostot ulottuvat 109 eri kuntaan. Kokonaisuutena voi arvioida, että telakka työllistää n. 10.000 henkeä.

Jos ajattelemme puhtaasti henkilötyövuosina, on Lehtosen väite väärä. Joudun tekemään oletuksia. Ravintola-alan työntekijöistä 90% on lomautettuna ennusteeni mukaan 4kk ajan. Tämä tarkoittaa 30.000 henkilötyövuotta. Jos tätä vertaa 450h irtisanomiseen ja olettaa vaikutuksen olevan samaa luokkaa alihankkijoiden henkilöstössä, päädytään lukuun 900 henkilötyövuotta.

Lehtonen on kuitenkin oikeassa siinä, että telakkateollisuus on tärkeää suomalaisen vientitoiminnan kannalta. Koko telakan alasajo lähenisi jo tilannetta, jossa ”ei muutama ravintola tunnu missään”.
Telakalla on kuitenkin tilauskantaa eteenpäin ja töihin jäävällä henkilökunnalla riittää töitä. Irtisanotuille tämä on vaikeaa. Kansantalouden kannalta taas ei ole syytä tehdä asiasta itseään suurempaa.

Turja Lehtosen parahdus oli lähinnä näytelmää omille joukoille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu