Sakeaa työllistämispuuroa

Maamme hallitus on nyt yli kahden vuoden aikana ottanut velkaa oikein isolla kauhalla lapsenlapsiemme maksettavaksi. Teollisuutta ja yrittäjiä on kuritettu niin toimenpitein kuin juhlapuheissa. Työssäkäynnin kustannuksia on saatu ylöspäin ja yhteisen rahan kauhomisesta toissijaiseen hömppähumppaan on tehty jo uusi normaali. Myös varakkaat eteläisen Euroopan maat ovat saaneet suomalaiset miljardinsa EU:n kautta.

Nyt on hallitus sitten vihdoin ottanut työllisyyden agendalleen. Se on tulkintani mukaan ollut punavihreille maan äideille melko lailla toissijainen asia siinä, missä verotuloja yhteiskuntaan tuova yritystoimintakin.

Torstaina 7.10.2021 annettiin eduskunnalle työllistämiseen liittyvä lakiesitys. Suurin piirtein vastaavia toimenpiteitä ehdotti edellinenkin hallitus, mutta silloin oppositiossa oleva, nykyinen valtaa käyttävä klikki arvosteli esitystä työttömiä kyykyttäväksi jne. Ei siis sopinut silloin – nyt taas sopii. On tämä ideologiapolitiikka veikeää.

Hallituksen aikomus palkata 1200 virkamiestä lisää työllistämisen hallintoon on sitä tietoista juurisyiden unohtamista, mitä olemme muutoinkin yli kahden vuoden taaperruksen aikana nähneet. Ensinnäkin, mistä tuo väki löytyy? Toiseksi, tuollainen määrä uusia työntekijäitä vaatii perehdytystä ja koulutusta, toimitilat, työvälineet, työnjohtoa, yms.  Tämä väki työllistää palkkahallintoa, työterveyshuoltoa, jne. Voidaan tietenkin ajatella, että näin niitä työpaikkoja syntyy. Pääministeripuolueen varapuheenjohtaja käsitykseni mukaan laskeekin tällaisen verovaroin työllistämisen kuntataloutta vahvistavaksi. Itse katson asiaa toisella tavalla.

Koen jo nyt myötätuntoa niitä työnantajia kohtaan, jotka joutuvat hallituksen arvion mukaan ottamaan 14 miljoonaa, työnhakijan pakotettuna tekemää työhakemusta vastaan. Ne on kaikki käsiteltävä. Samaa myötätuntoa koen myös niitä työttömiä kohtaan, joita tässä kyykytetään kunnolla. Työministeri veistelee luottavansa ihmisen itse tietävän, mitä työpaikkoja hakee. Jos näin toteaa, kannattaa sitten myös luottaa siihen ihmiseen. Jokainen työtön, töitä haluava hakee niitä työpaikkoja, jotka kokee itselleen sopiviksi. Ei tähän mitään määrällisiä käskyjä ylhäältä tarvita. Pitää myös muistaa, että pitkäaikaistyöttömistä lähes 20% pitäisi olla joidenkin arvioiden mukaan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kerrataanpa taas. Kansantaloutemme veturi talouden kannalta on yksityinen sektori. Yritysten ja etenkin vientiyritysten toimintaedellytykset on turvattava niin, että Suomessa kannattaa ottaa yrittäjäriskiä ja investoida liiketoimintaan. Kun hallituksen johdolla tehdään sellaista politiikkaa, että yritykset voivat menestyä, syntyy sitä kautta myös lisäarvoa tuottavia, verokertymää lisääviä työpaikkoja. Yritys kyllä aivan varmasti palkkaa työntekijöitä, jos niitä tarvitsee. Mitään poppakonsteja ei tarvita. Yksinkertaista – kyllä.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu