Taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poisto hallituksen työlistalla?

Taloyhtiölainojen lyhennykset ovat olleet vuokranantajille verovähennyskelpoisia. Nykyinen hallituksemme kuitenkin on määrännyt valtiovarainministeriötä selvittämään mahdollisuuden poistaa taloyhtiölainojen lyhennykset vuokranantajien vuokratuloista. Päätöksiä ei kuitenkaan asian suhteen ole onneksi vielä tehty.

Yleensä vuokranantajat ostavat asunnot sijoituskohteiksi, joita pidetään vuosikymmeniä. Vähennysoikeus on laskettu käytännössä aina mukaan saatavaan vuokratuottoon. Sen poistaminen olisi melko lailla isku vuokrasijoittamiseen, johon on laitettu ne omat ja lainatut rahat.

Vähennysoikeuden mahdollinen poistaminen johtaa siihen, että asuntosijoittajien mielenkiinto uudiskohteisiin lakkaa. Ennakkomarkkinoinnissa yleensä sijoittajat varaavat asuntoja aivan ensimmäisten joukossa. Omaan käyttöön olevaa asuntoa ostavat usein odottelevat, eivätkä tee ostopäätöstä kovin aikaisessa vaiheessa. Kun ennakkomarkkinointiaika on lyhyt, päästään nopeasti liikkeelle rakentamisen kanssa.  Pankki nimittäin vaatii usein yli 50% varausasteen ennen lainarahoitusta.

Pelkästään omaa kotia ostavien volyymi ei riitä nykyiseen rakentamistahtiin.

Toinen asia, mihin taloyhtiölainan verovähennysoikeudella on iso merkitys, on korjausrakentaminen. Juuri tällä hetkellä kuitenkin esim. 1960 – 1980 luvuilla rakennetuissa taloissa ollaan selkeästi jäljessä peruskorjaushankkeissa. Niiden määrä pitäisi käytännössä kaksinkertaistaa. Päätöksiä olisi kuitenkin hankalampaa ja hitaampaa saada aikaiseksi, mikäli sijoittaja ei enää voisi vähentää korjauskuluja vuokratuotoista. Seurauksena on pahimmassa tapauksessa asuinkiinteistöjen arvojen aleneminen.

Motiiviksi suunnitelmiin vähennysoikeuden poistamisesta kerrotaan huoli kotitalouksien velkaantumisesta. Yhteys tämän ja vähennysoikeuden poiston välillä on tosin melko lailla näennäinen. Yhteiskunnalle saatava verotulo on arvioitu olevan alle 20 miljoonaa euroa. Lisäksi kysehän on pelkästään verotulojen siirtämisestä, koska myyntitilanteessa aikanaan kulut kuitenkin vähennettäisiin myyntivoitosta.  Muutoksella sen sijaan olisi negatiivinen vaikutus verokertymään uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen vähenemisen kautta. Nämä työllistävät sekä pieniä että suuria rakennusfirmoja. Työllisyyteen siis vaikutus olisi negatiivinen.

Jo olemassa olevien, vuosia sitten otettujen yhtiölainojen verottaminen yllättäen nyt kireämmin ei sitä paitsi kotitalouksien velkaantumista jälkikäteen hillitse. Jäiköhän tämä vahingossa vai tarkoituksella huomioimatta?

Ei siis millään lailla loppuun saakka mietitty ajatus, taaskaan.

Todennäköisin motiivi on jälleen tässäkin asiassa sen aatevasemmistolaisen ideologian puskeminen läpi. Asuntosijoittajan ja vuokranantajan verotusta halutaan kiristää, kokonaisuuden kannalta negatiivisista vaikutuksista huolimatta. Suuria vuokranantajia – Kojamo yms. – tällaiset eivät tietenkään heilauta suuntaan tai toiseen.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu