USA:n kehitys on huolestuttava

Joe Biden on hallintoineen saanut kymmenessä kuukaudessa USA:n sekaisin tavalla, jota ei ennen vaaleja osattu edes vannoutuneimpien republikaanipoliitikkojen taholta ennustaa.  Maa on melko lailla väärällä kehityssuunnalla useassa suhteessa. Lista on pitkä.

Inflaatio on käynnistynyt voimakkaana ja se syö etenkin köyhimpien kansalaisten elintasoa. Asia ei korjaannu sillä, että hallinnon edustajat vähättelevät hintojen nousun merkitystä. Laiton maahantulo etelärajalla on räjähtänyt ja tänä vuonna arvioidaan tulevan pitkälle yli kaksi miljoonaa rajanylittäjää maahan yli 150 eri maasta. Näistä moni on Covid positiivisia ja heidät päästetään eteenpäin USA:han. Euroopasta lomalle tai työmatkalle tulevat ihmiset joutuvat kuitenkin esittämään todistuksen rokotuksista. Joe Bidenin hallinto on vasta viimeisten kuukausien aikana avoimesti myöntänyt, että rajalla on melkoinen turvallisuus- ja humanitäärinen kriisi. Asiaa hoitamaan määrätty varapresidentti Kamala Harris ei näytä edes yrittävän  saada otetta asiaan.

Rikokset ovat lisääntyneet suurissa demokraattivetoisissa kaupungeissa kaksinumeroisin prosenttiluvuin. Tähän on johtanut pitkälti demokraattipuolueen ”defund the police” politiikka. Joe Biden lupasi myös vaalikampanjansa aikana poistaa Koronan. Todellisuudessa tilanne on jopa pahenemaan päin ja presidentti on onnistunut politisoimaan koko aihepiirin.

Viimeisin suuri kohu Joe Bidenin ympärillä tapahtui suunnilleen kuukausi sitten, kun hän jäi kiinni valehtelusta – tai täydellisestä muistamattomuudesta – liittyen saamiinsa suosituksiin Afganistaniin jätettävistä USA:n joukoista. Puolustusvoimien komentaja Mark A. Milley sekä kenraali Kenneth F. McKenzie todistivat kongressille, että olivat suositelleet presidentille n. 2500 sotilaan jättämistä Afganistaniin estämään Talebanin nousua valtaan uudelleen. Presidentti Joe Biden oli kuitenkin aikaisemmin haastattelussa kertonut, että ei ollut tällaista suositusta saanut. Toisenlaisista vakuutteluista huolimatta maahan myös jätettiin amerikkalaisia siviilejä. Kukaan ei tiedä aivan tarkkaa määrää, mutta viimeisimmät arviot ovat n. 400 – 500 henkeä. Näiden poispääsystä neuvotellaan Talebanin kanssa.

Sekä republikaanimyönteiset että myös monet neutraaleiksi itsensä luokittelevat mediat ovat kuvailleet kulunutta 10 kuukautta lähihistorian pahimmaksi. Tämä on myös näkynyt koko ajan kuukaudesta toiseen alenevana kannatuslukuna.  Lokakuun lopussa 50,8% amerikkalaisista pitää Joe Bidenin hallintoa huonona. Kannattajia on enää 43,1% (Lähde: FiveThirtyEight) Asiaa ei paranna varapresidentti Kamala Harrisin vielä huonommat kannatusluvut.

Joe Biden piti torstaina 21.10.2021 Baltimoressa tilaisuuden, jossa oli tarkoitus paikkailla kohujen ja epäonnistumisten täyttämää presidenttikautta ja parantaa hänen hallintonsa imagoa. CNN yhtiön isännöimää ”Presidential Town Hall” tilaisuutta veti uutisankkuri Anderson Cooper.

Vastoin Bidenin hallinnon ja Demokraattipuolueen toiveita ja huolimatta etukäteen sovituista kevyen luokan kysymyksistä luottotoimittajilta, kääntyi tämäkin tilaisuus negatiiviseksi. Itse asiassa kyseinen esiintyminen laski entisestäänkin kansan luottamusta Joe Bidenin kykyihin johtaa maata. Cooper joutui jopa keskeyttämään presidentin puheen muutamia kertoja ja kertomaan, mistä pitäisi puhua.

Lähimuistin ilmeinen heikkous ja kognitiiviset ongelmat ovat tällä 78-vuotiaalla presidentillä selkeästi haasteena – inhimillinen mutta melko uskomaton tilanne. Asia salattiin onnistuneesti ns. suurelta yleisöltä koko presidentinvaalikampanjan aikana.  Tätä sekavuutta koitetaan nyt salata tv-lähetysten katkaisuilla sekä sillä, että lehdistö ei saa vapaasti esittää kysymyksiä missään tapahtumassa. Iso, suurta kansainvälistä huomiota aiheuttanut tilanne oli yli kuukausi sitten Valkoisen Talon henkilökunnan keskeyttäessä Joe Bidenin ja Brittien Boris Johnssonin tilaisuuden ennen lehdistön vapaita kysymyksiä.

Hyvä kysymys on, kuka tai ketkä oikeasti ohjaavat maata tällä hetkellä.

 

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu