USA:n marraskuun vaaleissa kytee suunnanmuutos

USA:ssa pidetään 8.11.2022 ns. välivaalit. Jakoon tulevat kaikki edustajainhuoneen 435 paikasta sekä 35 senaattoria yhteensä 100 edustajan senaatista. Lisäksi 36 osavaltiota 50:stä valitsee kuvernöörin. Tällä hetkellä edustajainhuone on Demokraattipuolueen hallussa. Senaatti on tasan 50-50, koska sen kaksi ns. puolueetonta edustajaa ovat liitossa Demokraattipuolueen kanssa. Puheenjohtajana toimiva varapresidentti Kamala Harris äänivallallaan kuitenkin pitää Demokraatit määräävänä.

Yleensä presidentin puolue menettää paikkoja näissä ns. välivaaleissa. USA:ssa presidentillä on enemmän valtaa kuin monessa muussa länsimaassa ja hänen hallintonsa epäonnistumiset suhteessa vaalilupauksiin näkyvät vaaliuurnilla. Yleensä tulee aina myös ansiotonta kuraa päälle varsinkin, mikäli asiat eivät suju kansalaisten kannalta hyvin. Niin ne eivät USA:ssa ole sujuneet Joe Bidenin hallinnon alla ja siksi valtaa pitävällä Demokraattipuolueella on varsin aiheellinen huoli edustajainhuoneen enemmistöaseman menettämisestä Republikaaneille. Myös senaatissa valta todennäköisesti vaihtuu, tosin äärimmäisen pienellä marginaalilla. Tämä johtaa siihen, että presidentti Joe Biden hallintoineen on loppukautensa paikallista ilkeää retoriikkaa käyttäen ”lame duck” – rampa ankka.

Mielipidetiedusteluiden mukaan tärkein kansalaisten äänestämiseen vaikuttava asia tällä hetkellä on maan talouden tila. Se on saatu runsaan puolentoista vuoden aikana melkoisen huonoon kuntoon ns. keskivertokansalaisen näkökulmasta. Inflaatio – josta useat Republikaanit käyttävät nimeä ”bidenflation” -on huimissa luvuissa. Vastaavaa rahan arvon alenemisvauhtia pitää hakea 40 vuoden takaa. Ostovoima on tavallisilla perheillä heikentynyt ja niin bensiinin kuin ruoan huimat hinnannousut näkyvät paitsi kansalaisten lompakoissa myös äänestyskäyttäytymisessä. Demokraattipuolueen eliitillä on syytä olla huolissaan. Inflaation rajuun käynnistymiseen on katsottu olevan syynä Joe Bidenin hallinnon epärealistinen energiapolitikka sekä ennen kaikkea ilmaisen rahan syöttäminen kansantalouteen.

Toinen tärkeä äänestyskäyttäytymiseen vaikuttava tekijä on rikollisuus varsinkin suurissa kaupungeissa. Yli puolet amerikkalaisista katsoo, että turvallisuus on heikentynyt edellisvuodesta. Väkivaltarikollisuus on lievästi laskenut vuoden 2021 aikana edellisvuoden huippuluvuista (Statista) mutta kuluvan vuoden aikana suunta on taas ylöspäin. Syynä katsotaan olevan mm. nykyisen hallinnon kannattajien ”defund the police” retoriikka sekä Demokraattien hallitsemien osavaltioiden suhteellisen löysä suhtautuminen rangaistuksiin.

Kolmas kipupiste on ollut Joe Bidenin avaama eteläraja. Sen yli on lompsinut hänen kautensa aikana jo yli neljä miljoonaa ihmistä lähes 200 eri maasta. Tämän lisäksi tietenkin tuntematon määrä niitä ihmis- ja huumesalakuljettajia, joita ei ole saatu kiinni. Rajalla vallitsee ajoittain melkoinen sekasorto sekä humanitäärinen kriisi turvallisuusuhasta puhumattakaan. Se kiristää erityisesti paitsi rajavaltioiden väestöä, myös muita johtuen ihmismassojen siirroista joka puolelle liittovaltiota.

Republikaanimyönteiset mediat FOX etulinjassa muistuttavat näistä sekä muista nykyisen hallinnon virheistä. Demokraattimediat, kuten CNN,  joko ovat näistä hiljaa tai selittävät asioita jopa Bidenin edeltäjän syyksi. Joka tapauksessa USA:n Demokraattipuolue on nyt ajanut itsensä Joe Bidenin myötävaikutuksella vaikeaan tilanteeseen vaalien lähestyessä. Tähän on koitettu reagoida koventamalla retoriikkaa ja mm. tuomalla Barack Obama kiertämään puolueen kannattajien tilaisuuksissa. Hänellä on omiensa joukossa edelleen kova kannatus. Sen sijaan Joe Biden on ollut entistäkin matalammalla profiililla vaalien lähestyessä.

Ennustan Republikaanien ottavan selkeän enemmistön parlamentissa. Myös senaatti kääntyy puolueelle, mutta niukalla marginaalilla. Joe Bidenin hallinto on saanut maan sekaisin. Republikaanien vaalivoitto voi kääntää tämän suunnan. Jälkien korjaaminen tosin vie aikaa.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu