USA:n presidenttipeli käynnistyi

FBI teki menneen viikon alussa rynnäkkömäisen kotietsinnän USA:n ex-presidentin kotiin Floridassa. Mukana oli yli 30 FBI:n agenttia ja jostain syystä myös CNN ja muu media oli juuri tapahtumahetkellä valppaana. Uutisoinnin mukaan talon henkilökunta ajettiin ulos. Myös paikalle tullut Trumpin asianajaja Christina Bobb määrättiin odottamaan koko yhdeksän tunnin etsinnän ajan parkkialueella. Hän ei jostain syystä saanut seurata etsintää. Alueen turvakamerat käskettiin sulkea. Ilmeisesti niin ei käskystä huolimatta tehty. Donald Trump oli itse samaan aikaan New Yorkin asunnossaan. Tapahtumaa on kommentoitu niin Demokraattipuolueen kuin myös Republikaanien medioissa pitkin viikkoa. Mediasota alkoi heti ja se on jatkunut reippaana nyt koko loppuviikon ja tulee jatkumaan varmastikin jonkin aikaa.

Demokraattimediat korostavat tietenkin sitä, että FBI on tehnyt kotietsinnän ja se on merkki siitä, että Donald Trump on todennäköisesti tehnyt jonkinlaisen rikoksen. Republikaanimedia painottaa, että oikeusministeri Merrick Garland on valjastanut FBI:n poliittisen pelin välineeksi. Epäilyksiä poliittisesta motiivista herätti mm. se, että oikeusministeri ei suostunut kommentoimaan mitään pitkään aikaan.

Republikaanimediat kaivoivat myös nopeasti esiin sen, että kotietsinnän valtuuttanut tuomari on ollut Barack Obaman tukija sekä kampanjalahjoittaja. Hänet myös liitettiin nopeasti Jeffrey Epsteiniin.

FBI:n johto on ennenkin ollut epäiltynä poliittisesta vaikuttamisesta. Arvostelua on tullut mm. Hillary Clintonin hellästä käsittelystä liittyen häneen kohdistuneiden toimenpiteiden suhteen vastaavanlaisien syytösten osalta. Myös ennen vuoden 2016 vaaleja vastapuolen kampanjatiimi kehitti tarinan Venäjän puuttumisesta vaaleihin ja Donald Trumpin siteistä Venäjään. Republikaanimediat jaksavat muistuttaa, että FBI tutki tätä yhteyttä tahallisen hitaasti peräti yli kolme vuotta ennen kuin kertoi tarinan olevan täysin tekaistu. Myös nykyisen presidentin pojan, Hunter Bidenin epäiltyjen rikosten tutkinta tuntuu kestävän epänormaalin kauan. Tutkimusten keskipisteessä olevan tietokoneen olemassaolo jopa aluksi kiellettiin.

Molempien osapuolien yhteinen käsitys näköjään on, että ex-presidentti Donald Trumpin kotiin on viety kauden lopussa asiakirjoja, joita sinne ei välttämättä olisi pitänyt päätyä. Niin tosin on käynyt ennenkin presidenteille. Asiaa selvitettiin uutisten mukaan kesäkuussa avoimesti yhteisyössä ja Trumpin arkistoista annettiin takaisin kaikki se materiaali, mitä oikeusministeriö halusi. Ex-presidentin kerrotaan todenneen tuolloin, että mikäli on tarvetta, ovat virkailijat tervetulleita uudelleen käymään koska tahansa.

Hän ei tainnut tarkoittaa, että FBI tulee aseiden kanssa väkisin ja murtautuu mm. yksityiseen kassakaappiin tai tutkii Melanie Trumpin vaatekaapin.

Syy yllättäen tehtyyn rynnäkköön Mar a Lago asuntoon oli monta päivää vain arvailujen kohteena. Pitkän hiljaisuuden jälkeen oikeusministeriö suostui kommentoimaan, että kotietsintä liittyi ydinaseisiin. Tätä on Republikaaniedustajien puolelta pidetty huomattavan epäuskottavana selityksenä. Sittemmin on uutisoitu syyksi dokumentit, jotka on luokiteltu salaisiksi ja joiden tulisi olla kansallisarkistossa. Presidentti voi tietyin edellytyksin purkaa dokumenttien luokituksen salaiseksi halutessaan. Siksi tämä selitys ei ole uskottava. Epäselvää tosin on, noudattiko Trump lainmukaista protokollaa näin tehdessään tai ylipäänsä muistiko edes tehdä salaiseksi luokittelun poiston. Niin tai näin – nämä dokumentit tosin olisi jo kesäkuussa ollut mahdollista ottaa pois.

Republikaanit väittävät kyseessä olevan puhtaasti poliittinen toimenpide. Väitteen taakse voi löytää perusteluita.

Joe Biden on tällä hetkellä USA:n historian epäsuosituin presidentti tässä vaiheessa valtakauttaan. Hänen kannatuksensa on jopa huonompi kuin Jimmy Carterin (FiveThirtyEight). Viimeisimmän mielipidetiedustelun mukaan jopa 88% kansasta on sitä mieltä, että asiat USA:ssa eivät mene oikeaan suuntaan (Monmouth University tutkimus 8.8.2022). Tätä taustaa vasten ja marraskuun kongressivaalien lähestyessä on Demokraattipuolue tietenkin epätoivoisessa tilanteessa. Tämän hetken arvion mukaan Republikaanit ottavat suuren vaalivoiton ja puolueen hypetys voi jatkua jopa seuraaviin presidentinvaaleihin saakka. Demokraattipuolueella – toisin kuin kilpailijallaan – ei ole juurikaan uskottavia presidenttiehdokkaita. Ainoa todellinen vaihtoehto lienee Californian kuvernööri Gavin Newsom. Paljon mediatilaa saavat Elisabeth Warren sekä Bernie Sanders ovat liian vasemmistolaisia keskivertoamerikkalaisille. Newsomin taakkana tosin on se, että jopa 60% osavaltion asukkaista on sitä mieltä, että suunta on täysin väärä (UC Berkeley´s Institute of Governmental Studies) ja muuttoliike ulos on voimistunut.

Toisin kuin ehkä Demokraattipuolueen oikeusministeri Garland oletti, on tapahtuma tiivistänyt Republikaaniäänestäjien rivejä. Myös kansan poliittisesti sitoutumattomasta ryhmästä kysellään, onko Joe Biden hallintoineen nyt hyökännyt FBI:n avulla todennäköistä presidenttivaaliensa kilpailijaa vastaan.

Toisaalta, Joe Biden ei voi olla puolueensa ehdokas toiselle kaudelle vuonna 2024. Sen tietävät kaikki osapuolet, vaikka Demokraattipuolueen johto ei sitä halua kertoa ääneen ennen marraskuun vaaleja.

Oman tulkintani mukaan Republikaanien Ron DeSantis on ollut pitkään nousemassa puolueensa presidenttivaaliehdokkaaksi. Donald Trump on edelleen suosittu ja myös hän on vihjaillut halukkuudesta haastaa Demokraattien ehdokas, kuka tämä sitten lieneekään. Nyt tapahtunut on saanut aikaan sen, että painopiste kääntyi puolueen sisällä ilmeisesti Donald Trumpin taakse. Se, taipuuko esimerkiksi DeSantis varapresidenttiehdokkaaksi, jää nähtäväksi. Joka tapauksessa, mikäli Donald Trump ryhtyy ehdolle ja tulee valituksi, on hän lain mukaan yhden kauden presidentti. Tämä voi olla syy, miksi DeSantis ei asetu repivään esivaalikilpaan Trumpin kanssa vaan jaksaa odottaa neljä vuotta.

Demokraattipuolueen vasemmistosiipi on jahdannut Trumpia erilaisin tavoin nyt jo kuuden vuoden ajan ilman näkyvää tulosta. Mielenkiintoista on nähdä, mihin tämä nyt tehty yritys johtaa. Nyt alkaa vastapuolella olla viimeinen hetki estää Trumpin uusi tuleminen. Mitä tehdyn kotietsinnän tuloksena aikanaan tapahtuukaan, on tämä lähtölaukaus presidenttivaaleihin jo tässä vaiheessa. Donald Trump nosti – toisin kuin kai vastapuolella oletettiin – kannatustaan omiensa joukossa.

USA:ssa poliittinen peli ja median puolueellisuus on huomattavasti raadollisempaa kuin esim. Suomessa. Käytännössä mitään uutista ei voi pitää 100% totena ennen kuin sen tarkistaa useammasta lähteestä. Joka tapauksessa – USA:n presidenttipeli sai nyt kierroksia ja muuttui äärimmäisen mielenkiintoiseksi.

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu