Virkamiehen työllistämisresepti . . . voi hyvää päivää sentään.

Valtiovarainministeriö esitteli työllisyystoimiin liittyviä ehdotuksiaan elokuun puolivälissä. Tosin, ei niissä oikeastaan mitään oikeaa työllisyyttä edistävää ollut. Vaikka kuulemma seitsemän eri työryhmää oli yli vuoden asioita pohtinut, oli lopputulos käytännössä miltei nolla. Mitään konkreettista, työpaikkoja lisäävää ei osattu esittää.  Koko projekti oli selkeästi keskittynyt työttömyydestä johtuvien valtion menojen alentamiseen, ei itse työttömyyden vähentämiseen.  Näyttää ns. lääkkeet olevan virkamiehillä vähissä. Syynä lienee se, että kun ei ole itse ollut turvatun, verorahoitteisen työpaikkansa takia mukana siinä todellisessa reaalityömaailmassa, ei vain yksinkertaisesti ole käsitystä siitä, miten työpaikkoja luodaan – valitettavasti.

Työttömien ja ikääntyneiden oloa ensisijaisesti ja ainoastaan kurjistamalla ei työpaikkoja Suomeen tule. Näillä toimenpiteillä vain heikennetään ko. ryhmien taloudellista tilannetta. Tämä on aika selkeää. Totta kai pitää työkalupakissa olla myös sitä ”keppiä”, mutta tällä hetkellä tilanne on se, että meillä on n. 400t työtöntä ja työpaikkoja suurimmalle osalle heistä ei ole.  VihreätDeGröna haluaa jopa tuoda vielä 80.000 maahanmuuttajaa lisää bonuksena tähän työttömien armeijaan.

Pitäisi siis keskittyä toimenpiteisiin, joilla luodaan lisäarvoa tuottavien työpaikkojen syntymistä. Onko VM:n virkamiehiltä jäänyt yliopistossa se kansantaloustieteen peruskurssi suorittamatta vai miksi tämä ei näytä olevan yksinkertaisuudessaan selkeää?  Ihan oikeasti?

Mitä sitten pitää tehdä? Tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoihin ja yritysten toimintaedellytyksiin.  Suomi ei vaurastunut 2010 luvulla käytännössä lainkaan. Elettiin nollakasvun aikaa ja kaikki nojasi kotimaiseen kulutuskysyntään. Näistä kertovat joka puolelle nousseet ostosparatiisit. Me tarvitsemme nyt jälleen oikeita teollisia investointeja sekä vientiä. Tämäkin on tässä kansantalouden hyvinvoinnin nostamisen yhtälössä itsestään selvää ja yksinkertaista.

Halukkuuteen investoida Suomessa ja nimenomaan Suomeen on oleellista mm. seuraavat asiat:

1) Työvoiman saaminen ja sen hinta

2)Työehtojen joustavuus paikallisesti ja alakohtaisesti

3)Raaka-aineiden hinta ja saatavuus

4)Maantieteellisesti sujuva logistiikka raaka-aineille kuin myös valmistuotteille

5)Maan yleinen poliittinen asenne yritystoimintaan

6)Verotus liittyen työntekoon, yritystoimintaan ja omistamiseen.

Hallituksen tulisi aidosti työllisyyttä hoitaakseen keskittyä näihin asioihin. Näin siitä huolimatta, että se vasemmistohallitukselle ideologisista syistä vastenmielistä onkin.  Jossain kohtaa kannattaa ideologia laittaa taka-alalle ja ajaa asioita tavallisen suomalaisen kannalta oikeaan suuntaan.

Ei voi tarpeeksi korostaa sitä, että teollisuusinvestointien ja viennin kasvu ovat oleellisia yhteiskunnallisen hyvinvoinnin kannalta. Niihin pitää hallituksen siis panostaa. Ei valtion talouden kuntoon laittaminen mitään ”rakettitiedettä” ole. Se ideologia pitää nyt vain siirtää taka-alalle ja palata siihen vasta, kun huuhailuun on taas yhteiskunnassa rahaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu